Patinatorul rus Evgeni Plushenko, al doilea om din istorie care a castigat mai mult de doua medalii olimpice si proaspat vicecampion la patinaj artistic in cadrul Jocurilor de Iarna de la Vancouver, va sosi in Capitala pe 11 aprilie, in cadrul evenimentului Kings On Ice, informeaza organizatorii. Spectacolul va avea loc la patinoarul Mihai Flamaropol din cadrul complexului sportiv Lia Manoliu si va mai beneficia de prezenta violonistului Edvin Marton, a dublului campion mondial Stephane Lambiel si a celei mai premiate perechi de patinatori din Germania. La doar cateva zile distanta, pe 14 aprilie, The Saint - Petersburg State Ballet on Ice vor aduce in Bucuresti primul balet compus de Ceaikovsky.

Cu o experienta acumulata pe patine inca de la varsta de patru ani si cu un regim de antrenament ce include 23 de ore pe saptamana, medaliat cu aur la Campionatul European de patinaj artistic de la Tallinn, Evgeni Plushenko este de trei ori campion mondial, de patru ori castigator al competitiei Grand Prix, de cinci ori campion european si de sapte ori castigatorul Campionatului National de Patinaj din Rusia. Evgeni este cel mai premiat patinator din lume si se numara printre putinii sportivi care poate efectua perfect pirueta Biellmann, fiind si primul care a efectuat saritura cu cvadruplu toe loop - triplu toe loop - dublu loop.

In urma cu doua saptamani, Plushenko s-a clasat insa pe locul doi la Jocurile de Iarna de la Vancouver, pierzand aurul olimpic in fata americanului Lysacek. Patinatorul rus a evoluat in proba de program liber pe muzica Tango Amore, special compusa pentru el de catre violonistul maghiar Edvin Marton, compozitorul lui Plushenko si in cadrul Jocurilor de la Torino din 2006.

Vizibil dezamagit de jurizare, Plushenko a declarat presei ca a venit la Vancouver pentru a-si pastra titlul olimpic si ca se astepta la un concurs in care se va puncta patinajul artistic, nu dansul pe gheata: “Inca nu sunt pregatit sa intru intr-un concurs unde execut miscari pe care altii nu le-au incercat niciodata si sa pierd. Sunt constient de imaginea mea in tabloul patinajului artistic mondial, dar ar putea fi ultima mea competitie la care particip - este un concurs de patinaj, nu de dans pe gheata”.

Considerat de numerosi sustinatori si comentatori sportivi drept adevaratul campion olimpic de anul acesta, Evgeni Plushenko a devenit al doilea om din istorie care a castigat mai mult de doua medalii olimpice, alaturi de aurul castigat in 2006 la Torino si de medalia de argint obtinuta in cadrul Jocurilor din Salt Lake City, in 2002.

Edvin Marton, unul dintre cei mai apreciati violonisti ai momentului, va fi prezent in cadrul spectacolului de patinaj artistic Kings On Ice - Olympic Tour pentru a acompania, la celebra sa vioara Stradivarius, cateva dintre momentele serii. Laureat al Premiilor Emmy pentru Cea Mai Buna Compozitie Muzicala a anului 2006 si detinatorul unei medalii de aur in cadrul Competitiei Mondiale a Violonistilor, Edvin Marton se va afla anul acesta la a patra sa vizita in Romania.

Alaturi de Evgeni Plushenko si Edvin Marton vor mai evolua cateva dintre cele mai importante figuri al patinajului artistic mondial, printre care Stephane Lambiel (dublu campion mondial, medaliat cu argint la Jocurile Olimpice din Torino (2006) si de noua ori campion national), Denis Ten, perechile Tatiana Volosozhar - Stanislav Morozov si Meryl Davis - Charlie White (medalia de argint in cadrul finalei programului liber la patinaj artistic a Olimpiadei de Iarna de la Vancouver).

Printre cei 16 artisti se vor mai afla Aliona Savchenko si Robin Szolkowy (Cea mai premiata pereche de patinatori din Germania). Proaspat laureati cu medalia de argint la Campionatul European de Patinaj Artistic desfasurat la Tallinn, tinerii Aliona si Robin au obtinut medalia de argint cu un punctaj record de 211.72, cu doar 1.43 de puncte mai putin decat perechea clasata pe locul 1 in cadrul concursului.

Savchenko si Szolkowy au scris istorie in Germania, fiind prima pereche din ultimii 11 ani care a obtinut doua titluri consecutive la Campionatul Mondial de Patinaj Artistic (in 2008 si 2009), fiind in acelasi timp si primii patinatori ce au obtinut nota 10 in urma jurizarii Uniunii Internationale de Patinaj.

Aliona si-a inceput cariera de patinatoare de la o varsta foarte frageda, la doar cinci ani ea fiind admisa in cadrul uneia dintre cele mai apreciate scoli de patinaj din Europa, din orasul natal Kiev. Ingo Steuer, renumit antrenor de patinaj, impresionat de talentul sportivei, a convins-o sa mearga in Germania unde a inceput pregatirile alaturi de campionul mondial Robin Szolkowi. Cei doi au devenit la scurt timp una dintre cele mai aclamate perechi de patinaj artistic din lume, devenind si prima pereche din Germania care a obtinut un titlu european dupa mai bine de un deceniu, la Campionatul din 2007, aceasta distinctie fiind urmata ulterior de alte doua premii in cadrul editiilor din 2008 si 2009, precum si de marele titlu obtinut la Grand Prix in anul 2008.

Spectacolul Kings On Ice - Olympic Tour se va desfasura pe data de 11 aprilie, la patinoarul Mihai Flamaropol din Bucuresti. Biletele costa 120, 180, 250, 350 sau 400 RON si sunt disponibile in reteaua magazinelor Diverta si online, pe www.myticket.ro. Evenimentul este organizat de Amphitrion.

The Saint - Petersburg State Ballet on Ice, cel mai faimos balet pe gheata din lume, vine pe 14 aprilie la Sala Palatului, pentru a le oferi bucurestenilor o viziune inedita a Lacului Lebedelor, un basm impresionant prin tragismul povestii de iubire dintre Sigfried si Odette.

Compus in anul 1875 de Piotr Ceaikovsky, libretul baletului (in 4 acte) a fost scris de Vladimir Berghicev si V. Ghelzer, avand ca sursa de inspiraţie o veche legenda rusa si a corespuns pretentiilor compozitorului rus. Premiera a avut loc la Sankt Petersburg, la Teatrul Mariinski, pe 15 ianuarie 1895, dar a fost un esec, din cauza unei puneri in scena nepotrivite.

Dupa mai putin de un secol, The Saint - Petersburg State Ballet on Ice s-a infiintat pentru a oferi o alternativa baletului clasic si a realizat un proces lung pentru perfectionarea figurilor clasice si a sariturilor pe gheata, care s-au concretizat intr-un spectacol ce imbina figurile sportive de patinaj cu baletul clasic rusesc.

Bilete pentru acest eveniment costa intre 70 si 200 de lei si sunt disponibile in reteaua Vreau Bilet - et. 2 - Unirea Shopping Center, si Carrefour Feeria – Baneasa Shopping City, Pasajul Universitatii - agentia Trident Touring, la Sala Palatului si online pe www.vreaubilet.ro.