Bere
Bere Foto: Reuters

Oamenii de stiinta au decis: berea este buna. Un studiu facut pe 100 de beri a aratat ca berea este bogata in siliciu, care se gaseste in orz, un ingredient cheie in bere. Siliciu ajuta la consolidarea oaselor si are rolul de prevenire a osteoporozei. Chiar si dupa procesarea orzului, siliciu este inca prezent in bere, sub forma acidului orthosilicic.

Consumata cu responsabilitate, berea poate aduce beneficii sanatatii: imbunatateste activitatea inimii, reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, previne osteoporoza, scade riscul obezitatii, protejeaza impotriva bacteriei Helicobacter Pylori care cauzeaza majoritatea ulcerelor si poate fi un factor de risc pentru cancerul de stomac.

Auzim din ce in ce mai des “consumul moderat” sau “sa bei cu responsabilitate”. Specialistii spun ca un consum moderat, inseamna sa bei in limitele impuse de propria stare de sanatate, de societatea in care traiesti si de responsabilitatile pe care le ai fata de familie si de prieteni. Un consum moderat pentru un barbat sanatos inseamna 1 pana la 3 pahare pe zi, in timp ce pentru femei, un consum moderat inseamna 1 – 2 pahare pe zi.

De aici intervin alti doi factori: cat de mare este paharul si taria alcoolului. Un pahar de bere tip lalea contine 250 de mililitri de bere si reprezinta sistemul de referinta atunci cand spunem: am baut un pahar de bere. In ceea ce priveste taria, procentul de alcool din bere difera in functie de traditii si obiceiurile de fabricare.

Consum moderat, viata echilibrata

Pentru ca este o bautura naturala, in continutul berii se gasesc minerale, vitamine, fibre si substante antioxidante, ce provin in principal din malt.

Magneziul ajuta, in timp, la scaderea colesterolului din sange si este, si el, favorabil activitatii cardiace. Berea este o sursa exceptionala de vitamine: A, D, E, dar in special de tip B. Un pahar de bere contine de 2 ori mai multi antioxidanti decat unul de vin alb si vitaminele B2, B6, B9 si B12, potasiu, magneziu si siliciu.

Berea este sursa de fibre solubile, provenite din peretii celulari ai maltului. Un litru de bere contine aproximativ 20% din cantitatea de fibre recomandata a fi consumata zilnic. Unele sortimente de bere contin chiar pana la 60%. Acestea ajuta digestia si absorbtia hranei, reducand nivelul de colesterol. Cantitatea de “colesterol bun” (colesterol HDL) din sange creste semnificativ daca se consuma un pahar de bere pe zi.

Sanatatea sistemului osos – prevenirea osteoporozei

Un alt aspect important al consumului moderat de bere este prevenirea aparitiei osteoporozei – scaderea densitatii osoase. Siliciul prezent in bere este bine absorbit de organism, iar persoanele care consuma bere cu moderatie sunt caracterizate printr-o mai mare densitate minerala a oaselor sau prin mentinerea ei la nivel normal, odata cu inaintarea in varsta.

bere
bere / Foto: Stockxchng

Osteoporoza este des intalnita in randul persoanelor in varsta, mai ales al femeilor, fiind una din consecintele modificarilor hormonale ale menopauzei. Cercetari medicale recente releva faptul ca fracturile cauzate de osteoporoza afecteaza o femeie din trei si un barbat din 5, dupa varsta de 50 de ani.

Din ce in ce mai multe studii sugereaza ca personele care consuma alcool cu moderatie sunt cu 38% mai putin predispuse la osteoporoza decat abstinentii, iar riscul de fractura de sold scade cu 20%. Alcoolul consumat in cantitati moderate reprima pierderea graduala a anumitor saruri minerale din structura osului.

Specialistii sustin ca persoanele care consuma constant o cantitate moderata de alcool au o sanatate mai buna si traiesc mai mult decat abstinentii sau cei care consuma zilnic cantitati mari de alcool. Un stil de viata sanatos nu inseamna renuntarea la bere sau la alte bauturi, inseamna consum moderat.

Bolile cardiovasculare

Oamenii de stiinta care au studiat riscul redus de boli coronariene la consumatorii de bere spun ca vitaminele si antioxidantii au un rol protector crescut.

Un pahar de bere acopera o buna parte din necesarul zilnic de potasiu, magneziu, fosfor, calciu, sodiu, selenium, siliciu, fier si zinc. Potasiul are o actiune benefica in profilaxia infarctului miocardic si, de asemenea, intervine in mecanismul diurezei. Un studiu restrans a comparat efectele berii fara alcool cu cele ale berii alcolizate si a demonstrat ca berea nealcolizata are un efect pozitiv imediat asupra sangelui – il subtiaza.

Antioxidantii naturali se gasesc in fructe, legume si cereale. Acestia sunt prezenti si in bere, sursa lor fiind atat maltul, cat si hameiul. Cercetarile au aratat ca numarul antioxidantilor din sange creste dupa ce s-a consumat bere, ceea ce indica faptul ca antioxidantii din bere sunt absorbiti prompt.

Un pahar de bere contine de doua ori mai multi antioxidanti decat vinul alb si jumatate din cantitatea de antioxidanti prezenta in vinul rosu. Principalul beneficiu al prezentei antioxidantilor in sange este efectul de reducere a riscului atacurilor de cord, inhiband coagularea sangelui.

Dieta

Berea este fabricata din materii prime nutritive – orz, hamei, drojdie si apa. Toate acestea contribuie la o dieta sanatoasa si echilibrata. Dar, desi consumul moderat de bere poate furniza multe vitamine si minerale, este important de retinut ca nici o sursa nu poate furniza separat intreaga gama de elemente esentiale pentru o viata sanatoasa. Ca atare, berea trebuie consumata intotdeauna cu moderatie, ca parte a unei diete sanatoase.

bere
bere Foto: Stockxchng
Specialistii sustin ca dieta mediteraneana da o speranta de viata mai mare. Reteta minune presupune fructe, legume, peste si scaderea consumului de grasimi si carne, dar si un consum moderat de alcool. Dieta include, evident si exercitii fizice si interzice fumatul.

Practicarea unor astfel de obiceiuri sanatoase poate fi asociata unui consum moderat de alcool – pana la 14 pahare cu bere si 5 portii de legume si fructe, pe saptamana.

Specialistii sustin ca toate aceste elemente, insumate, pot fi echivalentul a 14 ani de varsta cronologica si pot preveni 3 din 4 atacuri de cord. Se spune ca aceasta dieta se asociaza cu o rata cu 50% mai scazuta a mortalitatii premature a europenilor in varsta.