Hanno Hofer este vinovatul celei mai stranii intilniri cu istoria. In copilaria sa, in casa sa intrasera niste aratari, el ii numeste chiar extraterestri. Svabi facind specula-comert cu produse bulgaresti. imaginea aceasta i-a ramas adinc pe retina.

Mare fiind a tot tras de limba rubedenii, iar acum a gugalit mult. Un prieten plecat tn Germania l-a ficut nebun. Ce sa caute svabi in Bulgaria? Iata ca intimplarile istoriei fac o poveste seducatoare. O rezum: bulgari catolici alungati fug si fug ajungind in Banat, unde li s-a parut lor mai in siguranta acolo s-au cuibarit, in sate de svabi. Cind istoria iar a permis, bulgarii si-au sedus fratii de catolicism si i-au luat cu ei in Bulgaria mai toleranta.

Bardarski Geran (Fintina lui Geran) este localitatea unei fagaduinte: pamint ieftin si bun, legume pe viata. Cine n-ar veni? Si svabii au venit, au cumparat, s-au iubit. Hitler le-a promis insa multe. Svabii – multi- au luat-o iar din loc. Bulgarii comunisti i-au bagat prin puscarii. Azi, in Bardarski Geran mai sint doar doua svaboaice, o biserica decazuta, un sat jumatate intors in pamint, casele de paianta pur si simplu intrind in pamint. Povestea acestei intilniri vreau sa v-o povestesc.

Si l-au insotit pe Hanno: Bumbutz, Tomescu si uichendist. Of, fara masina si GPS-ul lui Tomescu nimeream dupa o suta de ani.

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Eugen Istodor.