Supranumita "diva desculta" datorita aparitiilor pe scena in picioarele goale, Cesaria Evora este cea mai cunoscuta cantareata de morna, un melanj intre fado portughez si blues. Artista va canta pentru a cincea oara in Romania, la Arenele Romane din Capitala, pe 15 mai, cu ocazia promovarii celui mai recent album, intitulat Nha Sentimento. Evenimentul va avea loc cu incepere de la ora 20:00, informeaza bestmusic.ro.

Cesaria Evora s-a nascut in Mindelo, in insula Sao Vincente, Capul Verde, pe 27 august 1941. Si-a pierdut tatal la doar sapte ani si si-a petrecut primii anii din viata sub ingrijirea bunicii, fiind educata de calugarite. Duminicile canta in piata publica, acompaniata de fratele sau (Lela) la saxofon.

La 20 ani s-a indragostit de Eduardo, un marinar din Capul Verde (muzician si el), care a introdus-o in lumea stilurilor muzicale traditionale, coladeiras si mornas - cantece melancolice, de tristete si dor. Tot Eduardo o ajutat-o sa fie difuzata pe postul de radio local, Radio Mindela. A inceput astfel sa cante in localuri si hoteluri.

Desi a devenit Regina Mornas in Capul Verde, a ramas relativ necunoscuta la nivel international. De asemenea, situatia ei materiala a ramas dificila, in contextul crizei economice resimtite de intreaga populatie dupa proclamarea independentei Statului Insulelor Capului Verde. A renuntat la muzica timp de 10 ani si s-a luptat cu alcoolismul in ceea ce ea descrie ca fiind "perioada neagra” a vietii ei.

In 1987, incurajata de Bana, reputat muzician si filantrop, exilat din Capul Verde in Portugalia, a sustinut concerte in Portugalia. Treptat, cariera ei a reinceput sa prinda contur. Jose Da Silva, francez originar din Capul Verde, care avea sa-i devina ulterior mentor si producator oficial, a invitat-o la Paris, unde a inregistrat albumul La Diva Aux Pieds Nus (Diva Desculta) in 1988.

In 1992, a aparut Miss Perfumado, care avea sa o propulseze la statutul de star international, la varsta de 51 de ani. Piesa Sodade a devenit primul ei hit international (termenul portughez saudade, caracteristic muzicii din Capul Verde, este asemanator dorului romanesc: foarte greu de tradus, cuprinde o varietate de emotii - dor de casa, nostalgie, melancolie, tristete, regret).

Cesaria Evora canta intotdeauna cu picioarele desculte, in semn de solidaritate cu femeile si copiii saraci din tara sa. La inceputul acestui an, artista a fost decorata, la Paris, cu Legiunea de Onoare, cea mai inalta distinctie civila a Frantei.

Discografie: La Diva Aux Pieds Nus (1988), Distino Di Belita (1990), Mar Azul (1991), Miss Perfumano (1992), Cesaria (1995), Cabo Verde (1997), Cafe Atlantico (1999), Sao Vincente Di Longe (2001), Voz D'Amor (2003), Rogamar (2006), Nha Sentimento (2009).

Vezi aici site-ul artistei si pagina ei de myspace.

Cesaria Evora a mai concertat in Romania de patru ori la Sala Palatului: 15 mai 2003, 29 iunie 2004, 16 octombrie 2006 si 1 octombrie 2009. Artista ar fi trebuit sa mai cante in Capitala si pe 3 iulie 2008, in Amfiteatrul Mihai Eminescu din Parcul National, dar si-a anulat intreg turneul din cauza unor motive de sanatate.

Biletele pentru concertul Cesaria Evora de pe 15 mai 2010 se vor gasi in Librariile Humanitas si Carturesti, magazinele Germanos si Vodafone, prin reteaua Eventim si online pe eventim.ro, la preturi de 70, 150 si 210 RON. Pentru fiecare bilet achizitionat online, cumparatorii vor primi gratuit CD-ul Anthologie, care cuprinde 16 dintre cele mai bune piese semnate Cesaria Evora.