Restaurantul Noma din Copenhaga a fost desemnat cel mai bun din lume, detronandu-l pe celebrul El Bulli din Spania, care a ocupat aceasta pozitie timp de patru ani consecutivi, relateaza Reuters.

Clasamentul S. Pellegrino al celor mai bune 50 de restaurante din lume, realizat de revista britanica Restaurant, a fost prezentat marti la Londra, dupa ce o comisie de 806 de membri, formata din bucatari-sefi, patroni de restaurante, jurnalisti si experti in mancare au apreciat gastronomia inovatoare peste bucataria pretentioasa.

Noma, condus de bucatarul-sef Rene Redzepi, in varsta de 32 de ani, care a lucrat in trecut la El Bulli, aflat in Costa Brava, langa Barcelona, serveste mancaruri nordice noi, cum ar fi bou moscat (un mamifer care traieste in zona nordica) sau scoici uscate.

"Lista de anul acesta este una incitanta, care pune accentul in principal pe abundenta de bucatari tineri, dinamici care aduc idei noi in lumea gastronomica," a declarat redactorul Paul Wootton de la revista Restaurant.

Pe locul al treilea s-a clasat restaurantul britanic The Fat Duck din Bray, Berkshire, condus de bucatarul Heston Blumenthal, celebru pentru mancaruri ca porridge de melci sau inghetata cu aroma de bacon si oua.

Atat Blumental cat si bucatarul-sef de la El Bulli, Ferran Adria, care trebuie sa se multumeasca doar cu locul doi anul acesta, au inovat arta culinara cunoscuta sub numele de gastronomie moleculara, care foloseste stiinta pentru a inventa noi tehnici pentru mancare, cum ar fi folosirea nitrogenului lichid pentru a crea jeleuri fierbinti, fructe la gratar sau caviar cu pepene.