Trupa americana Down (condusa de Phil Anselmo, fost membru al formatiei Pantera) va concerta duminica, 16 mai, in deschiderea concertului pe care trupa AC/DC il va sustine in Piata Constitutiei din Capitala, informeaza organizatorii. Dupa show-ul americanilor, vor urca pe scena cei de la Iris.

Formatia Down a luat nastere in 1991, in New Orleans. Plictist de pauzele luate intre turneele cu Pantera, Phil Anselmo a creat, alaturi de patru buni prieteni, o trupa ce rezista si astazi la cel mai inalt nivel. Astfel, alaturi de “cowboy-ul iadului” veneau: din Corrosion of Conformity - Pepper Keenan (chitara), din EyeHateGod - Jimmy Bower (tobe) si din Crowbar - Kirk Windstein (chitara) si Todd Strange (bass). Dupa cativa ani, acesta din urma va fi inlocuit de Rex Brown, colegul lui Anselmo din Pantera.

Dupa patru ani de cantat in cluburi mici, Down scoate primul disc: Nola (1995), care se vinde foarte bine, fiind rasplatit cu un loc 55 in Top Billboard 200, dar si cu Disc de Platina pentru vanzari. Criticul David Reamer spunea la vrema respectiva ca acest album nu trebuie sa lipseasca din nici o colectie de muzica a fanilor heavy-metal.

Nola este promovat intr-un turneu de 13 show-uri, dupa care, total surprinzator, trupa se destrama, fiecare membru intorcandu-se la propriile trupe. Pauza a durat pana in 2002, cand apare Down II: A Bustle in Your Hedgerow, un album nascut in 28 de zile de consum masiv de droguri si bautura. Criticii nu primesc bine acest disc, in schimb fanii duc trupa cu 11 locuri mai sus in acelasi Top Billboard 200. Rasplata se concretizeaza in participarea trupei la celebrul turneu Ozzfest din 2002.

Ca si in cazul primului album, Down nu rezista nici dupa acest turneu si ia o pauza pentru a duce mai departe celelalte proiecte in care erau angrenati membrii ei. Urmeaza socurile suferite de cei din Pantera, prin plecarea lui Anselmo din trupa si moartea lui Dimebag Darell.

Astfel, la intoarcerea celor cinci in studio pentru realizarea unui al treilea album (in 2007), nimeni nu s-a mirat ca temele alese de Phil Anselmo au fost moartea lui Dimebag, cura de dezintoxicare suferita de vocal sau destramarea trupei Pantera. Titlul albumului: Down III: Over the Under. Vanzarile sunt sustinute printr-un turneu alaturi de Heaven and Hell si Megadeth, dar si printr-un turneu propriu in toamna lui 2007.

Incepand cu 2008 au curs zvonurile despre aparitia celui de-al patrulea material de studio alimentate in diferite interviuri de fiecare dintre membrii trupei. Un an mai tarziu apar in diferite festivaluri, dar sunt marcati de cele doua operatii de pancreatita suferite de basistul Rex Brown, iar apoi anunta ca incepand din octombrie vor intra in studio pentru inregistrarea noului album.

In martie 2010 era programata aparitia unui film dedicat trupei, intitulat mai mult decat sugestiv Diary of a Mad Band. Din cauza unor probleme de post-productie acesta a trebuit sa isi amane insa aparitia. La numai o luna distanta, Down primeste in New Orleans premiul de cea mai buna trupa heavy-metal in cadrul galei Big Easy Awards. (sursa biografie: rockxpress.ro)

Vezi aici site-ul trupei Down si pagina de myspace.

Cel mai asteptat eveniment al anului, concertul celor de la AC/DC este programat in data de 16 mai, in Piata Constitutiei din Bucuresti, incepand cu ora 18.00. Australienii vor ajunge in Romania in cadrul Black Ice Tour, care promoveaza cel mai nou album semnat AC/DC. In deschidere vor urca pe scena cavalerii rockului romanesc, Iris.

Biletele se distribuie exclusiv prin Reteaua Eventim.ro in magazinele Germanos, magazinele Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas. Vanzarea online se face prin site-ul www.eventim.ro.

AC/DC in Romania este un eveniment prezentat de East European Concert si Marcel Avram, prin asociere cu D&D East Entertainment.