Dupa o noapte petrecuta pe bulevardul Stalin si o scurta vizita la muzeul cu acelasi nume (s-au asezat chiar pe fotoliul in care a stat Stalin in tren, in drum spre Yalta), Stefan si Petrut, doi romani porniti intr-o calatorie de trei luni in jurul Marii Negre, povestesc primele impresii despre capitala Georgiei.

TbilisiFoto: Petrut Calinescu

"Pentru ochiul obisnuit cu agitatia din orasele turcesti, Tbilisi pare mort. Stradutele laterale sunt pustii. Aici comunistii nu au demolat, iar orasul vechi este destul de intins, intre coline stancoase despartite de ceea ce pare o apa curgatoare. Ceea ce au omis comunistii, pare sa se infaptuiasca incet, dar sigur, in democratie. Centrul vechi, in mare parte, sta sa se prabuseasca. Nu exista casa care sa nu o ia la vale. Multe sunt pe jumatate prabusite, iar jumatatea care rezista pare sa gazduiasca oameni."

"Undeva in mijlocul orasului, la trecerea catre zona de blocuri, zarim de pe o pasarela in constructie trei ursi. Mici, jigariti, se leagana mecanic in fata si in spate, ca niste copii ai strazii. Trecatorii le fac poze cu telefoanele. Ne apropiem de ceea ce se dovedeste a fi o gradina zoologica in mijlocul orasului [...] Parcul gradinii se intinde de-a lungul unui bloc comunist. In tarcurile nu prea generoase si lipsite de vegetatie se inghesuie lupi, hiene, gheparzi, pantere, maimute, zebre si un elefant. O haita de lupi se freaca de gratii – conducatorul haitei, incremenit de placere, este scarpinat de vizitatori.

Iesim din jungla si gasim o terasa in apropiere sa mancam ceva. La boxe rasuna o manea romaneasca, ceva despre Mariana si Rodica."

Despre primele peripetii in Georgia cititi aici si aici.