"Tinta noastra finala e Batumi, al doilea port ca marime dupa Poti, dar, in acelasi timp, si cea mai importanta statiune pentru georgieni. Dupa peisajul apocaliptic din Poti, ne pornim la drum cu tot felul de scenarii in minte. Niciunul fericit. Drumul trece prin Kobuleti, o mica statiune aflata in plin avant al renovarilor, cu resorturi la malul marii. Elegante… cu 50 de ani in urma. Cand intram in Batumi, inima ne vine la loc - este un oras cu arhitectura din timpul Rusiei tariste in care acum se investeste enorm. Case vechi de piatra cu etaj si terase largi de lemn sunt ordonate in imediata apropiere a marii. In spate se ridica turnuri de beton, viitoare hoteluri de lux lipite de mare, aranjate totusi destul de decent, dupa ceea ce pare a fi o planificare generala si ordonata".

Batumi (Georgia)Foto: Petrut Calinescu

"Plaja continua pe mai multi kilometri si aici devin frapante investitiile masive din Batumi. Jurnalistii locali sustin ca multe din constructiile luxoase sunt doar metode de spalare a banilor. Cladirile vechi care au fost renovate arata atat de noi incat par un decor de teatru. Un Sheraton a fost deja deschis, se pregatesc Hilton, Hyatt si alte nume similare. Planurilor de afaceri viitoare le apartin si cazinourile care sunt practic interzise in vecina Turcie. Renovarile si cladirile ridicate foarte recent transforma partea asta de oras intr-un imens resort all inclusive. Cand toate lucrarile se vor termina, mare parte din Batumi va arata la fel de kitch ca un Disneyland, dar va fi o atractie sigura pentru turisti.

Portul de marfuri din Batumi a fost concesionat pe 49 de ani catre KazTransOil, subsidiara a grupului KazMunayGaz care a achizitionat Rompetrol de la Dinu Patriciu. Georgia este impanzita de benzinariile Rompetrol, iar ziaristii de la Tbilisi vorbesc destul de mult despre Patriciu. Acesta a cumparat actiuni la o banca locala impreuna cu un fost prim-ministru georgian. Jurnalistii spun ca Patriciu s-a aratat interesat in proiecte imobiliare in Batumi si ca in prezent negociaza pentru licente de exploatare a gazului in Marea Neagra, in largul coastei georgiane. Cine stie, poate la urmatoarele alegeri prezidentiale georgiene, Saakhasvili va ingaima: “პატრიციუ …სირცხვილია!" (traducere aproximativa: "sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!")".

Pentru a citi intregul articol apasati aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti aici.​