"Parea mult mai usor de fotografiat in Turcia", spune Petrut, unul dintre cei doi romani plecati intr-o calatorie de trei luni in jurul Marii Negre. "Acolo, indiferent daca esti in Ankara sau intr-un orasel de munte, strazile sint pline de oameni care vand, cumpara, imping, trag, ridica, mananca, tund, beau ceai sau nu fac nimic. Nu iti ramane decit sa te plimbi si sa alegi ce scena vrei sa decupezi cu aparatul foto". "In Georgia, daca te plimbi, nu prea vezi pe nimeni".

prin TbilisiFoto: Petrut Calinescu

"In special in Tbilisiul vechi, unde de fiecare data cand am putut sa intreb pe cineva unde sint oamenii, am primit drept raspuns niste umeri ridicati. Bariera lingvistica e pusa si ma cam uit in gol la ea asteptand ca un binevoitor s-o ridice. Se pare ca totul se petrece in interiorul curtilor comune, numite italienesti. Mi-as dori sa intru in vorba cu oamenii si sa fotografiez viata secreta din interiorul imobilelor. Secreta pentru mine si normala pentru ei. Am incercat sa intru singur in curtile lor si sa le explic pe muteste ce as vrea sa fac, dar lucrurile au fost ingreunate si de aspectul meu recent: arat un pic dubios ras pina la chelie, in urma unei mici neintelegeri cu un frizer georgian.

Eram disperat, mai aveam un pic si incepeam sa fotografiez monumente si biserici, cand Stefan mi-a zis ca a gasit o studenta care ma poate ajuta cu tradusul pentru cateva ore. Mari e anul 3 la politologie, Universitatea din Tbilisi, se scuza ca are putin timp la dispozitie, trebuie sa se intoarca repede acasa sa aiba grija de sora ei mai mica. Ii explic ca vreau sa ne plimbam prin centrul vechi, sa trag cu ochiul prin curtile oamenilor si unde mi se pare interesant sa o rog pe ea sa le ceara voie sa intram si sa fotografiem. Pare un pic mirata ca nu vreau sa fotografiez faimoasele biserici georgiene, dar trece la treaba imediat foarte energic si, inainte sa ma dumiresc, fotografiez un domn care ambuscat de noi nici nu a apucat sa-si incheie camasa".

Continuarea marturisirilor lui Petrut Calinescu poate fi citita aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.