"O cafteala pe cinste din studioul unei televiziuni importante" si ideea unei televiziuni de a provoca panica in tara, transmitand in direct o invazie a tancurilor rusesti ("eveniment inventat si regizat de la un cap la altul") sunt cateva dintre realitatile din media georgiene, mentionate de jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu. "Metoda controlului presei prin iertarea datoriilor catre stat si prin reclama guvernamentala este aplicata si aici. Recent guvernul a propus sa stearga toate datoriile televiziunilor catre stat (peste 10 milioane de euro), dar fara sa detalieze care televiziune cat datoreaza statului. Datoriile catre stat ale fiecarei televiziuni in parte sunt considerate secret comercial", mai scrie jurnalistul.

Georgia on tvFoto: Petrut Calinescu

"Zilele astea, presa georgiana dezbate pe larg o cafteala pe cinste din studioul unei televiziuni importante. O serie de lideri ai unei miscari ultra-religioase (ortodoxa) si-au ciomagit crestineste partenerii de dialog. Cativa ziaristi prezenti au incasat si ei ceva binecuvantari. Nu cu mult timp in urma, o alta televiziune a provocat panica in tara, dupa ce s-a gandit ca ar fi amuzant sa transmita in direct o invazie a tancurilor rusesti, eveniment inventat si regizat de la un cap la altul.

Pare ciudat, dar presa din Georgia a facut un mare pas inapoi in momentul in care tara a castigat un pic mai multa democratie si a inceput sa scape de coruptia generala. Adica imediat dupa Revolutia Trandafirilor, cand la putere a ajuns Mikhail Saakhasvili (Misha). Ca urmare a rasturnarii regimului corupt si pro-sovietic al lui Schevarnadze, jurnalismul critic si de investigatie a inceput sa dispara. Dupa cativa ani de confuzie, presa alternativa se consolideaza pe internet, folosind din plin retelele de socializare pentru a-si promova materialele. Restul presei este slab dezvoltata profesional, ultra-politizata si sufocata de transmiterea conferintelor de presa ca evenimente majore (suna cunoscut?)".

"Coruptia generalizata (coruptia mica) este intr-adevar pe duca, dar noul regim a deschis calea marilor afaceri sub controlul guvernantilor, ascunse prin paradisuri fiscale, la care au acces si oligarhii proprietari de media. In plus, metoda controlului presei prin iertarea datoriilor catre stat si prin reclama guvernamentala este aplicata si aici. Recent guvernul a propus sa stearga toate datoriile televiziunilor catre stat (peste 10 milioane de euro) dar fara sa detalieze care televiziune cat datoreaza statului. Datoriile catre stat ale fiecarei televiziuni in parte sunt considerate secret comercial. Statul refuza sa le faca publice, iar televiziunile cu atat mai mult."

Citeste intregul articol aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.