"NKR are doua fete la fel ca Two-Face, personajul negativ din Batman, seria de benzi desenate. Razboiul s-a incheiat de 16 ani si in satele locuite de azeri nu s-a mutat nimeni, iar casele distruse de razboi au devenit sursa de material de constructie. Toata regiunea tampon cu Azerbaijan este tinuta intr-o parasire sinistra. Schimburi de focuri sporadice exista si acum. Din cand in cand, cate un soldat de o parte sau de alta isi pierde viata", scrie jurnalistul Stefan Candea, pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

armata in slapi a NKRFoto: Petrut Calinescu

In "episodul" de azi, Stefan si Petrut, doi romani porniti intr-o calatorie de trei luni in jurul Marii Negre, povestesc despre cum au trecut granita din greseala, avand nevoie de ajutorul "armatei in slapi, la bustul gol" a Republicii Nagorno Karabakh (NKR).

Daca vrei sa ajungi la orase din nord sau est, trebuie sa treci pe langa orasul Agdam, care avea inainte de conflict 150 de mii de locuitori, fiind un nod comercial. Acum este doar un oras fantoma si un punct strategic militar, caci cine controleaza Agdam controleaza tot teritoriul NKR.

"Ce n-a fost distrus in timpul operatiunilor militare a fost tocat marunt dupa plecarea azerilor. Casele din Agdam s-au topit si au contribuit la reconstructia locuintelor armenilor distruse in timpul bombardamentului. In orasul fantoma traiesc totusi aproape 300 de oameni. Unii din ei sunt pastori si isi mana vitele pe campurile deminate din jur. Altii traiesc din colectarea fierului vechi dintre daramaturi si de pe camp".

"Drumul pe langa Agdam se face prin mijlocul unei linii de tancuri si transportoare ruginite. In zona nu exista indicatoare si nici locuitori asa ca am ratacit drumul catre Mardakert".

"In mijlocul campului, langa un palc de case darapanate, apare un lant lasat la pamant, un semn stop si o dugheana de paza. Nimeni. Conduc mai departe si vad dupa niste garduri cativa soldati care au pus de-o tranta. Intorc masina, intru la ei in curte si intreb de directia cautata. Inteleg rapid ca ne-am ratacit. Am dat de armata NKR care pazeste pozitiile din transee".

"Lasam in urma o duzina de soldati la bustul gol, in slapi, pusi pe glume – nu par sa simta un pericol real. Si totusi lunar sunt raportate sute de schimburi de focuri intre cele doua parti care incalca frecvent acordurile de incetare a focului. A doua zi dupa ratacirea noastra pe granita, in aceeasi zona, au murit patru soldati in termen armeni si unul azer, intr-un intens schimb de focuri din toiul noptii. Incidentul s-a petrecut la numai cateva ore dupa o intalnire de negociere a conflictului NKR intre presedintii armean si azer mediata de Dimitri Medvedev.

Citeste aici intregul articol despre a doua zi petrecuta in NKR si despre trecerea granitei.

Despre prima zi petrecuta in Nagorno Karabakh (NKR), republica nerecunoscuta pe plan international si zona de conflict intre Armenia si Azerbaijan, puteti citi aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.