Around The Black Sea: Linia frontului. Armata in slapi. Si, de ambele parti ale granitei, moarte...
In "episodul" de azi, Stefan si Petrut, doi romani porniti intr-o calatorie de trei luni in jurul Marii Negre, povestesc despre cum au trecut granita din greseala, avand nevoie de ajutorul "armatei in slapi, la bustul gol" a Republicii Nagorno Karabakh (NKR).
Daca vrei sa ajungi la orase din nord sau est, trebuie sa treci pe langa orasul Agdam, care avea inainte de conflict 150 de mii de locuitori, fiind un nod comercial. Acum este doar un oras fantoma si un punct strategic militar, caci cine controleaza Agdam controleaza tot teritoriul NKR.
"Ce n-a fost distrus in timpul operatiunilor militare a fost tocat marunt dupa plecarea azerilor. Casele din Agdam s-au topit si au contribuit la reconstructia locuintelor armenilor distruse in timpul bombardamentului. In orasul fantoma traiesc totusi aproape 300 de oameni. Unii din ei sunt pastori si isi mana vitele pe campurile deminate din jur. Altii traiesc din colectarea fierului vechi dintre daramaturi si de pe camp".
"Drumul pe langa Agdam se face prin mijlocul unei linii de tancuri si transportoare ruginite. In zona nu exista indicatoare si nici locuitori asa ca am ratacit drumul catre Mardakert".
"In mijlocul campului, langa un palc de case darapanate, apare un lant lasat la pamant, un semn stop si o dugheana de paza. Nimeni. Conduc mai departe si vad dupa niste garduri cativa soldati care au pus de-o tranta. Intorc masina, intru la ei in curte si intreb de directia cautata. Inteleg rapid ca ne-am ratacit. Am dat de armata NKR care pazeste pozitiile din transee".
"Lasam in urma o duzina de soldati la bustul gol, in slapi, pusi pe glume – nu par sa simta un pericol real. Si totusi lunar sunt raportate sute de schimburi de focuri intre cele doua parti care incalca frecvent acordurile de incetare a focului. A doua zi dupa ratacirea noastra pe granita, in aceeasi zona, au murit patru soldati in termen armeni si unul azer, intr-un intens schimb de focuri din toiul noptii. Incidentul s-a petrecut la numai cateva ore dupa o intalnire de negociere a conflictului NKR intre presedintii armean si azer mediata de Dimitri Medvedev.
Citeste aici intregul articol despre a doua zi petrecuta in NKR si despre trecerea granitei.
Despre prima zi petrecuta in Nagorno Karabakh (NKR), republica nerecunoscuta pe plan international si zona de conflict intre Armenia si Azerbaijan, puteti citi aici.
Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.
Around The Black Sea: "Mita" jurnalistilor armeni - o grenada pentru un articol
Around The Black Sea: Spioni romani, la granita marelui URSS
Around The Black Sea: In capitala Armeniei, fara apa sau curent electric
Around The Black Sea: Presa georgiana si partizanatul politic
Around The Black Sea: Tbilisi vazut de fotograful Petrut Calinescu
Around The Black Sea: Turismul din Georgia, in foste zone controlate de clanuri mafiote
Around The Black Sea: "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!", acum si la georgieni
Around The Black Sea: Claxonul - cel mai de pret instrument in Georgia. Soferii - kamikaze. Sofatul - slalom printre vacile de pe sosea
Around The Black Sea: Pe terasele din Tbilisi, ascultand manele romanesti despre Mariana si Rodica
Around The Black Sea: Presa, minoritatile din Turcia si declaratia lui Orhan Pamuk
Around the Black Sea: Ceai, halva, seminte si... pistoale
Around the Black Sea: Printre vorbitorii de lazuri, o limba pe cale de disparitie
Around the Black Sea: Intre patria cireselor si gropile de gunoi facute in buza apei
FOTOGALERIE Doi romani au pornit intr-o calatorie de trei luni in jurul Marii Negre

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Desi putin fortata comparatia, e ca si cum ai intreba de treaba are Republica Moldova cu Marea Neagra ... desi Basarabia actuala nu mai are iesire la mare.