"In periplul pe linia frontului dintre NKR si Azerbaijan, de-a lungul satelor fantoma mentinute in ruina, m-a frapat monotonia caselor aproape una cu pamantul si linistea ireala. Liniste care a fost intrerupta de doua ori. Prima oara, radioul care cauta in gol de ceva timp orice muzica, a prins brusc un post in engleza: Abu Dhabi FM.

in NKR, intre oameniFoto: Petrut Calinescu

A doua oara, nu departe de linia frontului, o oaza de acoperisuri colorate si-a anuntat prezenta prin urletele unei muzici stridente. In mijlocul pustiului am dat peste un soi de complex de inchiriat pentru petreceri private: o casa in L, doua terase acoperite, niste camere ca de motel si o piscina. O gasca de adolescenti, imbracati la tinuta de seara in miezul zilei, abia incepusera petrecerea. Era ziua unei fete", scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

"Acelasi sentiment de surpriza l-am incercat cand am cunoscut-o pe Lusine Musayelyan. Optimismul debordant si lipsa de incrancenare sunt suprarealiste in contextul situatiei din regiune. Lusine este ziarista in Stepanakert [...]. Are 25 de ani si a copilarit sub teroarea razboiului. Tatal ei a fost implicat activ in conflict si a fost ucis in lupta. La inceputul anilor ‘90, aproape doi ani Lusine a locuit si a facut scoala in bunkere, sub bombardamentul azer. Sora ei s-a nascut intr-un spital amenajat tot in bunker.

Lusine imi spune ca s-a saturat de ura dintre armeni si azeri si ca regreta ca nu are voie sa viziteze Azerbaijanul. De fapt, nici un armean nu are voie. Are prieteni in Azerbaijan printre ziaristi, cu care se intalneste la diverse seminarii in tari neutre, ca Georgia sau Ucraina".

"Diaspora armeana viziteaza regulat regiunea, o vizita in Karabkh pare a fi similara cu vizita musulmanilor la Mecca. Foarte putini se decid sa si ramana.

Am cunoscut in Shushi, la zece kilometri de Stepanakert, un cuplu armean format dintr-un francez din Marseille si o romanca de langa Oradea. Armen de Shoushi s-a cunoscut cu Cristina pe internet. In urma cu sapte luni a convins-o sa se mute in NKR, unde Armen traieste din 2004.

Problema locuintei a rezolvat-o cu mult timp in urma. La venire a fost invitat de primarul orasului sa-si aleaga un apartament intr-unul din multele blocuri aproape distruse. A ales doua apartamente pe care le-a unit, le-a renovat si pe care le-a introdus in ghidurile internationale ca loc de cazare (bed & breakfast). Are dreptul sa le foloseasca pe viata, dar nu poate vinde locuintele.

In seara cand i-am vizitat la ei acasa, Cristina astepta cu nerabdare un raspuns din partea parintilor la vestea pe care le-a dat-o prin email: ea si Armen se vor casatori".

Citeste tot articolul aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.