Imaginea jurnalistilor independenti din Azerbaijan: discreditati in presa guvernamentala, hartuiti de politie, batuti, impinsi de pe peron in fata metroului, injunghiati in piept, rapiti, torturati, in inchisoare pentru glume despre coruptia guvernantilor. Ilham Aliyev, Presedintele Azerbaijanului, este foarte sensibil la criticile foarte personal: "Daca scrii ceva critic despre oricine din clanul Aliyev, risti sa fii batut in strada. Daca scrii ceva despre sotia presedintelui, sigur vei fi batut in strada", spune unul dintre jurnalistii azeri batuti si arestati.

in AzerbaijanFoto: Petrut Calinescu

"In urma cu cateva luni l-am intalnit pe ziaristul Agil Khalil la Milano, inaintea unei demonstratii ample impotriva crimei organizate. [...] Pe drum nu am avut timp sa aflu despre toata teroarea la care a fost supus inainte sa poata parasi Azerbaijanul", scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

"Stiam doar ca s-a refugiat la Paris intr-o locatie special amenajata pentru jurnalistii in situatia lui. La Baku am avut ocazia sa aflu mai multe detalii despre aventura tanarului jurnalist in Azerbaijan.

Totul a inceput in momentul in care Agil a dat din intamplare peste o afacere ilegala cu lemn patronata de serviciile secrete. A vrut sa scrie despre asta. Pe parcursul a sase luni a fost discreditat in presa guvernamentala, hartuit de politie, batut, impins de pe peron in fata metroului si injunghiat in piept.

Organizatii internationale si ambasadele de la Baku au intervenit in favoarea lui Agil, i-au fost angajati bodyguarzi si au incercat sa-l scoata din tara. De mai multe ori a incercat sa paraseasca tara, dar a fost intors din drum de la aeroport si de la granita cu Georgia, sub diverse pretexte. In cele din urma, dupa o noapte dramatica pe aeroportul din Baku si dupa interventia ambasadelor Frantei si SUA, Agil a reusit sa se urce intr-un avion.

Situatia lui Agil este reprezentativa pentru felul in care se comporta statul cu presa critica si independenta. Ziaristi sau blogeri incomozi au fost asasinati, rapiti, torturati. Altii au scapat cu viata, dar se afla in inchisoare chiar si pentru o gluma despre coruptia guvernantilor"

Emin Huseynov conduce un ONG pentru protectia jurnalistilor si a libertatii de expresie. Si el a fost batut, arestat, i-au fost distruse echipamentele, iar diverse organe ale statului vin in controale de intimidare la biroul pe care-l are in centrul orasului".

Ilham Aliyev, Presedintele Azerbaijanului, nu primeste prea bine criticile foarte personal: “Daca scrii ceva critic despre oricine din clanul Aliyev risti sa fii batut in strada. Daca scrii ceva despre sotia presedintelui, sigur vei fi batut in strada”, explica Emin.

Despre subiectele tabu in presa azer puteti citi aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.