Around The Black Sea: Turism in regiunile minate din Abkhazia - pentru dormitoarele lui Hrusciov si Brejnev, pentru masa de biliard si barca lui Stalin
"A devenit o atractie turistica, iar drumul de munte de 40 de km este inundat de turisti. Oricine poate vedea cum arata dormitoarele lui Stalin, Hrusciov si Brejnev sau masa de biliard si barca Volga facute special pentru Stalin.
Turismul este principalul venit al Abkhaziei. Produsul intern brut este necunoscut iar bugetul anual oficial este estimat la 100 de milioane de dolari din care o treime este asigurat de catre Rusia ca ajutor nerambursabil. Restul este acoperit din turism si taxe. Rusia a anuntat recent un nou ajutor nerambursabil in valoare 300 de milioane de dolari – subiectul de discutie preferat al batranelor care discuta pe plaja si care spera ca banii sa fie cheltuiti mai cu cap decat au facut-o vecinii lor separatisti din Ossetia de Sud care i-ar fi aruncat pe masini de lux si vile.
Abkhazia se aproprie cu pasi repezi de Rusia care o asteapta cu bratele deschise. Sukhum este inclus deja la rubrica meteo printre orasele rusesti, in timpul principalului buletin de stiri a postului public rusesc. In plus, un tren care pleaca din capitala abkhaza se leaga la Adler de trenul de Moscova. Prezenta rusa tot mai crescuta si recunoasterea din partea Rusiei a republicii separatiste necesita un spatiu pentru ambasada. Pe una din strazile principale din centrul Sukhum, un fost hotel se transforma in ambasada rusa, iar in spatele lui se ridica un centru cultural Moscova, intr-o cladire de o marime considerabila. Nu departe de noile constructii rusesti are sediul regional FSB, serviciul secret rus, care a tinut sa marcheze implinirea unui an de la prezenta oficiala in zona prin plantarea unui mic parculet".
"In imediata apropiere a traseului catre lacul Ritsa se deschide drumul catre cel mai vestic punct abkhaz, statiunea Pitsunda. O peninsula acoperita de aceeasi vegetatie sub-tropicala, flancata de un golf adanc, cu apa marii clara ca a unui rau de munte".
La 30 de metri in larg un delfin ne da tarcoale timp de o ora, in timp ce Petrut face poze subacvatice si se imprieteneste cu un turist rus care vrea sa marcheze evenimentul cum se cuvine. Il invita sa cinsteasca un pahar la umbra si-i cere un semn de prietenie: “davai ceas!”.
Citeste articolul in intregime aici.
Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.
Citeste aici despre drumul parcurs pana acum in jurul Marii Negre.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”