Sunt la Atena timp de trei zile pentru un biznis (da, ati ghicit, ajut guvernul grec sa iasa din insolventa si le cumpar o insula), asa ca o sa va mai povestesc chestii din portul Pireu.

  • Flota comerciala a Greciei a crescut in ultimii trei ani cu 5.2%, numarand acum 2.123 de vase. Cifra a fost comunicata de autoritatea nationala pentru statistica ELSTAT si se face pentru trei ani datorita perioadei lungi de timp intre lansarea comenzii si livrarea vasului.
  • Carrefour a fost amendat cu 12.5 milioane de euro. Carrefour Marinopoulos, operatorul supermarketurilor Carrefour in Grecia, Bulgaria si Cipru, a fost amendata de autoritatea ce reglementeaza concurenta (Consiliul Concurentei, pe romaneste). N-are rost sa va insir motivele, am remarcat stirea pentru ca mi se pare ca statul grec umbla dupa bani la marile firme, in timp ce al nostru trimite portareii sa vaneze micile sereleuri, smantanindu-i de amenzi simbolice si avand costuri extrem de ridicate cu acesti zapcii. Pe de alta parte, cum poti sa ataci o mare companie folosindu-te de militieni expirati pe post de garda financiara? A, da, stiu: ii trimiti sa amendeze un gigant cu 2000 de lei pentru ca nu si-a trecut capitalul social intr-un contract.
  • Aldi vinde tot si pleaca. Aldi a hotarat sa-si vanda reteaua de 38 de magazine din Grecia si se afla in discutii cu potentiali cumparatori, conform propriilor declaratii. Ei sunt prezenti pe piata locala din noiembrie 2008. Asta se intampla dupa ce acum doua saptamani francezii de la FNAC au hotarat sa-si inchida afacerile in Grecia dupa cinci ani de prezenta aici (au doar trei supermarketuri, insa in ultimul au investit 3.5 milioane de euro acum mai putin de un an).  Iar la inceputul saptamanii Atlantic, alt operator de supermarketuri, a cerut protectie impotriva creditorilor, incercand sa-si restructureze afacerea si sa ramana in business.
  • Piraeus Bank a facut o oferta sa cumpere cele 33 de procente pe care statul le detine in Hellenic Postbank si cele 77 de procente detinute in ATE Bank. Piraeus ofera 701 milioane de euro in incercarea de a deveni cel mai mare grup bancar din Grecia. Guvernul grec a raspuns ca ia in considerare oferta si se pare ca acum e in cautare de consultanti pentru a finaliza afacerea. Angajatii celor doua banci au inceput greva, nemultumiti de posibila privatizare. Cumva justificat, avand in vedere ca socialistii aflati la putere sustineau necesitatea reintoarcerii in proprietatea statului a unui numar de companii, cat si nevoia de a exista o banca mare contralata tot de stat atunci cand erau in opozitie.
  • Doi politisti greci au fost suspendati vineri. Cel din Atena a fost acuzat de o femeie de 74 de ani ca i-a furat 1200 de euro din casa atunci cand a vizitat-o sa consemneze o spargere la locuinta acesteia. Afirmatia femeii ar putea fi adevarata sau nu, important e ca la greci sistemul pare a fuctiona. Al doilea politist a fost suspendat pentru ca nu a observat ca un detinut a fugit din celula sa de la sectia de politie din Nea Moudania, Halkidi. Fara comentarii, ca ne urmareste Politia Capitalei pe Twitter...
  • Stiati ca in zona centrala a Atenei exista restrictii de circulatie pe baza de numere de inmatriculare pare sau impare in timpul saptamanii? Masinile cu numere pare n-au voie sa intre in "inner ring" in zilele impare si cele cu numere impare n-au dreptul sa acceseze zona in zilele pare. Restrictia tocmai a fost ridicata pe perioada sezonului turistic, adica pana in septembrie.

Comenteaza pe Blog de bucurestean.