Around The Black Sea: Teroarea sovietica
"Dupa deportarea cerchezilor la sfarsitul secolului 19 in zona nu s-a asternut in nici un caz pacea. Dupa numai 60 de ani, cazacii albi s-au retras impreuna cu armata britanica in aceeasi dezordine si haos din fata trupelor bolsevice din portul Novorossisk. Teroarea sovietica a pus stapanire pe toata regiunea. In anii care au urmat sute de mii de oameni au fost deportati si milioane executati, torturati sau aruncati in inchisoare.
Principalul cap de acuzare al puterii staliniste impotriva popoarelor deportate a fost colaborationismul cu trupele naziste. In fapt insa, guvernul sovietic ducea de ani buni o lupta impotriva taranilor sau muntenilor prosperi si independenti pe care vroia sa-i colectivizeze fortat. Unii dintre ei au luat calea muntilor si au format grupari de partizani care puneau in discutie autoritatea sovietica.
In plin razboi mondial, cand orice forta de opozitie era in transee pe front, Stalin si Beria au pus la punct planul de exterminare a popoarelor caucaziene in operatiuni speciale facute in secret. In noiembrie '43, peste 50 de mii de soldati sovietici au participat la deportarea a 70 de mii de karaciai catre Kazakhstan si Kirgistan. Majoritatea deportatilor erau batrani, femei si copii. In acelasi an in decembrie, 90 de mii de calmici, nomazi budisti, au fost deportati in Siberia. In februarie '44, peste 450 de mii de ceceni si ingusi au fost deportati in Kazakhstan si Uzbekistan. Luna urmatoarea in martie, 37 de mii de balcari au fost deportati catre Kazakhstan si stersi pana si din enciclopedia sovietica".
"In fine, deportarile din zona s-au incheiat in iunie '49, cand peste 100 de mii de greci au fost ridicati in miezul noptii de pe coasta caucaziana a Marii Negre si deportati in Asia. Inutil de mentionat ca in timpul deportarii, inchisi in vagoane de tren si lipsiti de mancare si igiena, foarte multi dintre ei au murit. Familii intregi au fost despartite pentru totdeauna. Cei care au supravietuit, au fost deportati in zone pustii in care au trebuit sa-si ia viata de la zero, fara drept de circulatie si sub stricta supraveghere a KGB-ului.
Incepand cu 1956, la cativa ani dupa moartea lui Stalin, popoarele caucaziene au inceput sa se intoarca in locurile natale, in ciuda birocratiei si a opozitiei statului. Procesul continua si astazi".
Citeste tot articolul aici.
Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.
Around The Black Sea: Sochi, capitala unui popor disparut
Around The Black Sea: In Abkhazia, langa portretul lui Lenin
Around the Black Sea: Zugdidi, Georgia – Sukhum, Abkhazia
Around The Black Sea: Mania pentru claxoane elaborate, in tara cu miros de petrol
Around The Black Sea: Libertatea presei azere - cum sa fii aruncat in fata metroului
Around The Black Sea: In Azerbaijan - ca in Romania?
Around The Black Sea: Arta de a scapa de spaga. Romani in Azerbaijan
Around The Black Sea: O romanca si un francez, cuplu intr-o fosta zona de razboi
Around The Black Sea: Linia frontului. Armata in slapi. Si, de ambele parti ale granitei, moarte...
Around The Black Sea: Van Gogh, Titanicul si tancurile-monument
Around The Black Sea: "Mita" jurnalistilor armeni - o grenada pentru un articol
Around The Black Sea: Spioni romani, la granita marelui URSS
Around The Black Sea: In capitala Armeniei, fara apa sau curent electric

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Vladimir Putin, acest rock star sovietic ne vorbeste azi cu emfaza despre motocicleta Harley Davidson ca simbol al libertatii: as prefera sa ne vorbeasca despre lipsa de libertate si despre moartea adusa de sovietele stramosilor sai, as prefera sa vad un inceput de cainta la liderul unuia dintre cele mai agresive popoare din istorie. Toate discursurile urmasilor liderilor sovietici ar trebui sa inceapa mult timp de-acum incolo cu scuzele adresate tarilor si popoarelor vecine care nu si-au revenit inca nici astazi dupa ce au fost calcate in picioare de catre "mindrul popor sovietic".
Fara asumarea trecutului poporului tau nu exista viitor nici (macar) pentru tine.