"Zatoka (fosta Bugaz) este situata la sud de Odesa, intre limanul format de Nistru si revarsarea raului in Marea Neagra. Localitatea este o lunga limba de pamant pe care se inghesuie o statiune aglomerata. Este alternativa mai ieftina a plajelor din Crimeea, destinatie principala pentru turistii moldoveni, inca din perioada interbelica si mai ales din perioada sovietica", scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

ZatokaFoto: Petrut Calinescu

"Atmosfera sovietica s-a pastrat pana in maduva complexurilor de la malul marii. O aglomerare pestrita de containere, garaje, bungalow-uri si casute de lemn se raspandesc printre complexuri serioase, foste sanatorii cu cantine care adapostesc sute de oameni. Nu numai cantinele amintesc de comunism, dar si sistemul de plata si prestari servicii. Plata se face toata in avans, la o casierie, ca sa nu poti aduce in discutie calitatea serviciilor. In fiecare zi pica lumina si apa de mai multe ori, in toata statiunea.

Sunt momente in care multimea de angajati, care stau ciorchine pe coridoare si in curte, dispare fara urma. La fel fac si ingrijitoarele coridorului unde ne-am cazat noi, care ne-au dat pe inventar cu semnatura cele doua prosoape, canile, pernele si fata de masa de plastic. Insa apar prompt cand trebuie verificata plecarea noastra. Un bilet ca de liberare din penitenciar trebuie semnat de patru persoane diferite si e verificat de trei puncte de control ca sa pot scoate masina din parcare. Altfel veselie, tantari si o multime de turisti blonzi si rosii ca racii.

O atractie la fel de populara este Primorsk (fosta Budachi), destinatie preferata pentru turistii moldoveni sau ucraineni cu buget foarte scazut. Este la cateva zeci de kilometri la sud de Zatoka. Afise cu oferte de cazare ieftina impanzesc stalpii si copacii in Chisinau, de unde vin cei mai multi clienti. Ambele statiuni sunt strabatute de autobuze care fac legatura directa cu principalele orase din Republica Moldova. In Primorsk, printre masinile cu numar de Moldova isi fac aparitia si masini romanesti, de la Galati".

Citeste articolul in intregime aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.