Elvis Presley, cu favoritii si coafura pompadour. Beatlesii, cu celebra costumatie edwardiana si parul in stil "mop top". Jim Morrison si pantalonii sai negri de piele. Mick Jagger, cu buzele mereu imbufnate... Toate sunt elemente vizuale integrate in fenomenul rock, ca forma culturala.

Foto:

Atunci cand vine vorba de heavy metal, avem de-a face cu celebra mascota Eddie The Head a celor de la Iron Maiden, la concurenta cu fesul si pantalonii "magici" ai solistului Bruce Dickinson, dupa cum s-a putut vedea si duminica, 15 august, la Cluj-Napoca, in seara "violentei si agresiunii, rapirii si carnajului", al arestarilor si al glumelor britanice.

Cea de-a treia vizita a formatiei Iron Maiden in Romania a fost deschisa de Cargo, cu piese ce au intrat in istoria rockului autohton: Ziua Vrajitoarelor, Anarhia, Daca ploaia s-ar opri, Calare pe motoare, Nu pot trai fara tine, Batacanda, Doi pasi in urma ta, Aproape de voi.

Purtand un tricou inscriptionat cu "Psych Ward" (spital unde sunt tratati pacienti cu boli mintale) si tinuta "army style" (cu fesul si pantalonii "magici") - asa a aparut solistul Bruce Dickinson pe scena de la Polus Center, in seara in care Iron Maiden a demonstrat (cum o face de zeci de ani) ca Lester Bangs (critic al muzicii rock) se insela cand spunea ca "heavy metal-ul nu e decat o adunatura de zgomote; nu este muzica, este distorsie. [...] Dintre toate tipurile de rock ale zilelor noastre, este genul ce se identifica cel mai usor cu violenta si agresiunea, rapirea si carnajul. Heavy metalul orchestreaza nihilismul tehnologic."

Inca din primele minute ale concertului, s-a vazut ca romanii sunt un popor cu umor. Britanic... Caci probabil doar asa se poate explica gestul unui fan de a arunca pe scena o jucarie simbolizand un... carnacior (aluzie la celebrii "sausages", mancarea preferata a englezilor).

"Heavy metal-ul nu e decat o adunatura de zgomote. Heavy metal-ul orchestreaza nihilismul tehnologic".

Lester Bangs, critic muzical

"How the f*** are you, Romania? We are for the first time here, in Transylvania... S***, what a beautiful place to be!", avea sa spuna solistul inainte de piesa El Dorado, salutand cei 20.000 de fani prezenti la concert (30.000 dupa surse din cadrul Jandarmeriei).

These Colours Don't Run a venit insotita de precizarea ca "you don't have to be a soldier to be a warrior", in timp ce pe panza din spatele scenei aparea imaginea unui schelet-soldat cu steagul UK in mana.

Blood Brothers a fost cantata in memoria lui Ronnie James Dio (solist al Black Sabbath, decedat anul acesta), iar Fear Of The Dark, poate cea mai apreciata piesa a trupei, a dat noi sensuri unor fenomene ca acluofobia (teama patologica de intuneric) si nictofobia (teama de intunericul nocturn). Mai ales in conditiile in care "noaptea" este unul dintre cele mai des intalnite cuvinte din versurile heavy metal. Caci noaptea sugereaza "pericol, obscuritate si mister, deoarece in intunericul noptii fortele haosului sunt mai puternice". (Deena Weinstein, socioloaga)

Cantecul eponim al formatiei (Iron Maiden) avea marcheze sosirea pe scena a celebrei mascote Eddie The Head, bestia de doi metri inaltime ajungand sa se lupte cu cei de pe scena, pentru ca in cele din urma sa puna mana pe o chitara si sa contribuie cu o serie de acorduri.

"Trupele de heavy metal ar trebui sa conduca lumea pentru ca ar deveni un loc mult mai fericit. Oamenii ar canta si s-ar bucura mai mult de viata."

Bruce Dickinson, solist Iron Maiden

Steagurile Romaniei, Sloveniei, Bulgariei si Marii Britanii au continuat sa fie fluturate in public, caci era fireasca revenirea trupei pentru un bis alcatuit din The Number Of The Beast, Hallowed Be Thy Name si Running Free.

Bisul a adus si o noua varianta a mascotei Eddie, de aceasta data bestia stand linista pe scena si scrutand publicul cu ochii sai rosii.

"I'm gonna arrest you for having too much fun", a amenintat in gluma Bruce Dickinson, aruncandu-si fesul in public si punand in loc o palarie a Scotland Yard-ului, pentru ca la final sa fie trimise catre public capace si bete de toba sau pene de chitara.

Setlist Iron Maiden la Cluj

  • The Wicker Man
  • Ghost Of The Navigator
  • Wrathchild
  • El Dorado
  • Dance Of Death
  • The Reincarnation Of Benjamin Breeg
  • These Colours Don't Run
  • Blood Brothers
  • Wildest Dreams
  • No More Lies
  • Brave New World
  • Fear Of The Dark
  • Iron Maiden
  • The Number of the Beast
  • Hallowed Be Thy Name
  • Running Free