Primele trei zile

Festivalul StufstockFoto: uichendist.ro

Workshopul de fotografie de la Baza Sportivă, fotografie de noapte, vernisaje de nud, producători și regizori de filme premiate la festivaluri internaționale prestigioase, lecții de tobe și de bass, jam sessions marca RockSchool, teatru, Cinema Solar și proiecții speciale de film, workshopuri despre cum să faci și cum să vinzi un film – așa arată primele trei zile de festival în Vama Veche.

Sub numele Vama sub lumini de Oscar, cea de-a doua zi a festivalului Stufstock 2010 a început cu un curs teoretic despre fotografia de noapte, organizat de 4K Broadcast Solutions, la Baza Sportivă din Vama Veche. Anca Cernischi (Natural) si Radu Carnaru (Feminin), unii dintre cei mai apreciaţi fotografi români de nud, au susținut vernisajul de la ora 14.00. Fotografiile celor doi artiși vor fi expuse la Baza Sportivă până miercuri, inclusiv. În intervalul 18.00-19.00, în aceeași locație, pot fi urmărite proiecţii de fotografii.

Ada Solomon (HiFilm Productions), unul dintre cei mai apreciați producători de film din România, susţine, de la ora 17:00, pe terasa Hand, un workshop despre producția, marketingul și distribuția de film. Tinerii pasionaţi de cinema, fie ei profesioniști sau amatori, vor afla ce înseamnă de fapt să realizezi un film, chiar dacă bugetul aproape că nu există, și cum să îl promovezi.

Participanţii la festival s-au înscris gratuit, între orele 12.00 şi 15.00, la seminarul de tobe din cadrul Rockschool. Lecții de muzică într-un mediu relaxat, alături de oameni pasionaţi de rock, la Goblin & Gulag.

De la ora 21.00, pe terasa Corsarul, vamaioții se pot bucura de “un spectacol decalogic despre criză şi absenţa majoră a timpului pe care le trăim, absenţa celui de-al doilea personaj principal în afara sublimului Om, şi anume absenţa a ceea ce numim în iniţiale necunoscute nouă… G.O.D”, conform unui principiu decalogic enunţat de regizorul spectacolului, Marcel Ţop. Textele sunt din “The Orphans”, de Eric Bogosian şi “Richard III”, de William Shakespeare. Joacă Toma Dănilă, cu participarea video a lui Marius Bodochi.

De la 21.30 începe proiecţia specială a documentarului de lungmetraj ”Kapitalism, reţeta noastră secretă”, în regia lui Alexandru Solomon şi Retrospectiva Next Film Festival, cu filme premiate, pe terasa The Hand.

Cursul teoretic de fotografie de noapte deschide şi cea de-a treia zi a Stufstock. Pe seară, de la 19.30 şi până la 22.00, îndrumați de lectori, pasionaţii de fotografie vor putea să lucreze efectiv cu echipamentele profesionale. Workshopul pune la dispoziția lor, gratuit, cunoştinţele unora dintre cei mai buni lectori de fotografie – Cosmin Someşan, Luca Achim, Cătălin Săvulescu și Cristian Crisbăşan – și cele mai bune sisteme de lumină continuă de la Dedolight şi KinoFlo, companii care au în palmares numeroase premii Oscar, CINEC şi Emmy pentru inovaţie şi tehnologie.

Printr-un nou workshop de muzică, organizat miercuri de Rockschool, cei care vor să învețe să cânte la bass sunt bineveniți la Goblin & Gulag, de la 11:00, unde pot asista și la demonstraţii tehnice.

Ziua de miercuri se va încheia pe terasa The Hand cu filmele campaniei SPER, 2009, cu sprijinul Cinema Solar, singurul cinematograf care nu prejudiciază în niciun fel mediul înconjurător și care va avea proiecții pe plajă de la ora 20.30. De la 22.30, filmele incluse în palmaresul Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi vor rula în retrospectiva de la terasa The Hand.

În ideea ”Susține-ți festivalul! Susține rockul românesc!”, pentru concertele de vineri și de sâmbătă, prețul biletului va fi de 20 de lei pe zi, sau de 35 de lei pentru abonamentul de două zile. Vineri seara scena Rock va fi a celor de la Zdob şi Zdub, Urma, Byron și Trupa Veche. Sâmbătă vor cânta Nicu Alifantis & Zan, Trooper, E.M.I.L., Luna Amară, Omul cu șobolani, Kumm, ZOB, Altar, Implant pentru Refuz și Phenomenon.

Despre Stufstock

Aflat la a opta ediţie, Stufstock (stufstock.com) are loc între in 16-22 august 2010, pe plaja din Vama Veche. Organizatorii aduc şi acum trupe rock care deja au făcut nopţi albe cu mii de fani în Vamă, în anii trecuţi, cât şi muzică nouă, pe care Stufstock o lansează şi o susţine, ca în fiecare an. Zdob şi Zdub, Urma, Byron, Trupa Veche (vineri), Nicu Alifantis & Zan, Trooper, E.M.I.L., Luna Amară, Omul cu șobolani, Kumm, ZOB, Altar, Implant pentru Refuz și Phenomenon (sâmbătă) vor cânta pe scena Rock anul acesta. Alături de concertele extraordinare cu care Stufstock-ul şi-a obişnuit de şapte ani publicul, vara aceasta evenimentul susţine şi alte forme de exprimare artistică: filmul, fotografia, literatura și teatrul. Festivalul este produs de compania Capricorn & Capricorn Productions.

Primul festival STUFSTOCK a strâns pe plaja din Vama Veche, în anul 2003, peste 15.000 de vamaioţi şi, cu sprijinul mass media, a devenit unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică rock din sud-estul Europei. STUFSTOCK 2 a câştigat amploare, astfel, la eveniment aveau să participe 30 de artişti şi formaţii de muzică rock, 150 de muzicieni la 100.000 de wati de sunet şi lumină. Un total de 18 ore de transmisie live şi 20.000 de oameni prezenţi.

STUFSTOCK 3 bate recordul înscris cu un an în urmă, trei zile de concert live, 41 de trupe participante, şapte trupe internaţionale şi 30.000 de oameni. La STUFSTOCK 4 au fost amenajate 3 scene, pe care au concertat peste 40 de trupe atât din România cât şi din ţările vecine. STUFSTOCK 5 Greenfest a adus în Vama Veche 50 de trupe în patru zile de festival, iar în 2008, la STUFSTOCK 6, au cântat 50 de trupe, pe două scene. Printre artiștii ultimelor se numără: Cradle of Filth, Toy Dolls, The Dandy Warhols, Defunkt, Kultur Shock, Air Traffic, Farfarello, dEUS, Apocalyptica. La ediţia de anul trecut oamenii au venit pentru rock-ul românesc, reprezentat, printre alţii, pe plaja din Vamă, de Zdob şi Zdub, Timpuri Noi, Celelalte Cuvinte, Baniciu & Kappl, Ovidiu Lipan Ţăndărică, E.M.I.L., Urma, Z.O.B., Luna Amară, Mike Godoroja & Blue Spirit, Trooper, Kumm, The Amsterdams.

Citeste si comenteaza pe uichendist ro..