Anul acesta, festivalul Sziget a celebrat doua genuri muzicale infratite, care fac parte din cultura intregii lumi de peste 30 de ani: reggae si ska. Totul a inceput in ziua 0, pe 10 august, cu doua concerte care au avut ceva din atmosfera recitalurilor de la Cerbul de Aur, sustinute de UB40 si The Wailers, celebra trupa al lui Bob Marley. Madness, The Specials, Gentleman, Ska-P, Easy Star All Star s-au alaturat si ei sarbatorii in zilele ce au urmat.

Foto:

Foarte bine reprezentata a fost muzica electronica. Faithless au avut unul dintre cele mai bune show-uri din acest an pe scena principala. Cortul Party Arena i-a gazduit pe Timo Mass, Infected Mushrooms, Calvin Harris, dar si Gotan Project. Si fanii metalelor grele au avut ce vedea la cortul MTV Hedbangers Ball Stage unde au performat: Ill Nino, Children of Bodom, Paradise Lost, Fear factory, Monster Magnet si multi altii.

Sziget a scapat de criza

In Romania am asistat anul acesta la numeroase concerte anulate - inclusiv festivalul B'estfest fiind suspendat - sau evenimente in care organizatorii au iesit in minus. In schimb, vecinii nostri, aflati si ei in plina criza, zambesc satisfacuti. Insula Obudai, locul care gazduieste feastivalul, a fost populata de aproximativ 382.000 de persoane, dintre care foarte multi olandezi, dar si francezi, germani sau italieni.

Organizatorii au primit laudele presei internationale pentru festivalul "incredibil de prietenos, unic prin paleta larga de evenimente, de la cele minore la marile concerte", dupa cum au subliniat jurnalistii de la The Telegraph.

Si, intr-adevar, cei care au ales sa petreaca o saptamana pe insula au putut alege intre concertele mari ale artistilor mainstream, la concerte de jazz, muzica tiganeasca, blues, piese de teatru, dans contemporan, muzica reggae si africana etc. Pe langa acestea, festivalul ofera preparate culinare din toata lumea, chiar daca preturile nu sunt foarte mici (in jur de 18-25 de lei o portie de mancare calda), dusuri calde, toalete pe toata suprafata festivalului, o zona de jocuri gratuite, lectii de yoga, un stand destul de mare denumit Cartierul Muzeelor si multe altele.

Cu exceptia unei zile cu ploaie, vremea a tinut cu "insularii" pana la o ora dupa ultimele mari concerte ale festivalui, Kasabian si Muse. Dupa acestea, o furtuna a schimbat planurile tuturor celor care si-ar fi dorit sa se puna in cap in aer liber, pentru ultima oara la Sziget 2010.

Desi a plouat destul de tare si au existat corturi inundate, toti fanii au plecat in siguranta acasa dupa o saptamana in care medicii au avut de lucru mai degraba cu cei care au abuzat de alcool. Pe semne ca cei prezenti au luat in seama sfatul lui Maxi Jazz (Faithless), la iesirea de pe scena : "Aveti grija unul de altul. Nu numai in seara asta, nu numai la festival, ci si dupa ce ati ajuns acasa."