De citeva zile, cam de pe cind s-a pus RADET-ul pe impartit caldura-n Bucuresti, au aparut si reducerile. De apa calda, de exemplu. Mai exact, in loc de 24 din 24, apa calda curge cu intermitente. Un strop de dimineata, vreo doi pe la prinz, mai nimic pe seara. Nici cu caldura nu ne e rusine. Dupa un inceput "in forta", cind caloriferele au fost fierbinti pentru citeva ore, temperatura a scazut cam pe la 25% din puterea fontei prin care circula "agentul termic".

Agentul termic, sub acoperire?

Suna romanul, ca orice om responsabil, in call-center-ul RADET. Dupa vreo 10-15 minute de asteptare, i se raspunde ca nu exista nici o plingere prin zona, deci nu e nici o problema. Nu se lucreaza nicaieri, totul e bine si frumos. Mai ales la RADET. Nu si prin Iancului, de exemplu, unde oamenii care mai si muncesc - si care au un strop de bun-simt - nu concep sa-si inceapa ziua fara sa faca un dus. Cu apa calda, nu rece sau, in cel mai fericit caz, caliie.

S-atunci, mi s-a parut firesc sa intreb: daca "agentul termic" vine la 15-20% din temperatura normala, ca sa nu zic "din capacitate", imi face RADET-ul o reducere de 80-85% din factura pe luna asta? "Ah, pai, stiti, nu se poate, nu exista asa ceva". Bineinteles, nu RADET e de vina, ci CET-ul. Deci, sunati la CET si injurati-i pe ei, nu-i asa? E normal? Daca tot nu dau nici caldura, nici apa calda ca lumea, de ce n-ar da si o reducere substantiala la factura? Nu de alta, dar de caldura pot sa ma lipsesc, oricum, in lipsa "agentului termic", pornim aerul conditionat ca sa nu tremuram in casa.

O chestie de principiu

Ca tot mi-am adus aminte, se da urmatorul comentariu:

  • "Stau la casa si numai cazanul pentru incalzirea pe lemne m-a costat 2.000 de euro. An de an tre' sa tau lemne, sa le bag unde am cazanul si zilnic sa le bag frumos pe foc, Cam asa ma-ncalzesc eu. Binenteles ca ajung la vreo 10-15m de lemne pe an. Inmultit cu 100 de ron pe metru, vin vreo 1.000-2.000 ron. Iar tu platesti agentul termic cam la jumate din cat face, ca te subventioneaza statu. Si tot tu esti ala care comenteaza. Misto".

Deci, va sa zica, vina mea e ca stau in Bucuresti, iar baietii din primarie s-au gindit sa plateasca si anul asta subventiile. Hai, repede-repede, sa omorim capra vecinului, desi capra proprie este mai grasa si ar avea sa dea motiv de invidie altora.

In primul rind, discutia e gresita din start, comparam mere cu pere. Si eu as sta la casa, dar n-am avut bani de mai mult de un apartament cu doua camere. Sa incalzesti un casoi, logic, costa mai mult. Dar daca taiem subventia, as plati dublu, deci vreo 400 de lei pe luna. Timp de sase luni, asta inseamna 2.000 de lei, cam cit plateste si el pentru incalzirea la casa. Deci, daca e s-o luam asa, tot eu ies in dezavantaj la o comparatie simpla si, totusi, nerelevanta.

Punct si de la capat: ca statul acorda o subventie (care, apropo, este tot din banii mei, pe care-i platesc lunar sub forma de taxe si impozite) e o cu totul alta discutie, dar asta nu scuza cu nimic lipsa calitatii unui serviciu pentru care, atentie!, platesc, fie si jumatate din pret. E o chestie de principiu. E ca si cind tu ai plati 15 metri cubi de lemne si ai primi 1,5. Asta se intimpla la mine. Sau, daca vrei sa aplici si subventia, e ca si cind ai plati 7,5 metri cubi de lemne si ai primi 1,5, deci tot in dezavantaj iesi.

Traiasca!

In alta ordine de idei, sint curios cind o sa dea RADET caldura. Sau cind o sa prezinte niste scuze, macar, daca reduceri nu vor face. Pina una-alta, eu tot factura intreaga o s-o platesc, iar caldura tot la 15% primesc. Sa nu mai zic de apa calda, care curge clocotita timp de sase ore, in timp ce in restul zilei am parte de dusuri reci, inclusiv de la operatoarele din call-center.

Comenteaza pe blogul Subiectiv.