"Situatia era putin jenanta. Petrut in slipi albastri, cu un strat de namol negru si lucios dat stangaci si in exces, in dorinta sincera de-a se integra in grupul pestrit venit la tratament; cei doi batranei goi pusca, intr-o compozitie bizara, negri ca smoala, cu palariute albe, cracanati si citind ziarul cu mainile departate de corp... Dupa ce s-a codit putin, Petrut s-a apropiat de ei si i-a intrebat direct: "Pot sa va fac o poza?” Cei doi l-au pironit cu privirea... 1,2,3,4,5 secunde, apoi unul dintre ei a raspuns ranjind: "In situatia asta... da", scrie Ioana Hodoiu pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

TechirghiolFoto: Petrut Calinescu

"Ce stiam despre Techirghiol din copilarie? Ca e locul unde trenul, in drum spre mare, incetineste si se apleaca periculos intr-o rana, ca poti spiona oameni goi prin gaurile gardului de beton, ca miroase ciudat, ca oamenii se dau cu namol ca smoala si ca acolo la mal, la intrarea in lac, apa este neagra ca o gaura fara fund. Mai stiam ca face bine la reumatism, ca poti sa inoti in lacul Techirghiol, chiar daca nu stii sa inoti, si ca este un loc pentru nudisti si pentru oameni batrani. Si nu in ultimul rand, stiam ca sub nicio forma nu trebuie sa ma las convinsa sa mai merg acolo dupa una dintre cele mai ridicole si neplacute experiente din copilarie. Da, in ciuda fatului ca pare o activitate amuzanta, un copil obligat sa se manjeasca cu noroi si sa se spele intr-o apa potroaca, care ii intra in ochi, s-ar putea sa traiasca aceasta experienta ca pe ceva extrem de neplacut.

In mare parte, acestea sunt niste impresii pe care le pastrez din copilarie, fara sa mai fi revenit asupra lor in ultimii 20 de ani. Hotararea de-a include si Techighiolul in proiectul din jurul Marii Negre m-a gasit incapatanata ca un catar si ferm hotarata sa nu-mi inmoi nici macar un deget in namolul tamaduitor. Situatia s-a transat destul de repede si fara castig de cauza din partea mea. Sabotez proiectul. Nu poti sa te plimbi pur si simplu asa, cu aparatul de fotografiat, printre oameni dati cu namol ca printr-o gradina zoologica. E jignitor si... neprofesionist".

Citeste tot materialul si comenteaza aici.

Blogul de calatorie theblacksea.eu a fost creat ca un spatiu virtual pentru postarea materialelor realizate, intr-un periplu de trei luni in jurul Marii Negre, de Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist). In aceasta vara, ei au strabatut 13 mii de kilometri si 11 tari, realizand 53 de materiale. In prezent, blogul prezinta drumul parcurs de Ioana Hodoiu si Petrut Calinescu in cateva dintre tarile cu iesire la Marea Neagra.​