​In Cabo Verde, bunicutele ajunse la varsta de 69 de ani canta morna, stau cu picioarele goale cate o ora si jumatate, pe scene din tari straine, iar cand iau scurte pauze, o fac in vazul tuturor, respectand un ritual savuros, pe baza de whiskey si tutun.

Cesaria Evora, al saselea concert in RomaniaFoto: Hotnews

Luni, 18 octombrie, Cesaria Evora a sustinut cel de-al saselea concert in Romania, reusind, vreme de o ora si jumatate, sa prezinte acel amestec de fado portughez si blues prin care a devenit faimoasa.

A aparut pe scena ca intotdeauna, cu picioarele goale (nu degeaba este numita "Diva desculta"), in semn de solidaritate cu femeile si copiii saraci din tara sa.

Fara prea multe vorbe, a reusit sa transmita, prin mimica si gestica, acea liniste a Insulelor Capului Verde, la aceasta stare contribuind si cei zece artisti, cu ale lor saxofoane, percutii, piane.

"Nu voi face altceva pentru bucuresteni decat sa cant", spunea doamna Cesaria saptamana trecuta, la primirea titlului de Ambasador Onorific al Capitalei. S-a tinut de cuvant si, vreme de o ora si jumatate, a prezentat melodii ca Angola, Cize, Mar Azul, Miss Perfumado si Sodade.

I-a cedat apoi microfonul baiatului de la "backing vocals", pentru a se odihni la masuta de unde s-a aprovizionat cu whiskey si tigari, in vazul spectatorilor.

Cu forte noi, bunicuta strengara a revenit in prim-plan, pentru a canta din nou despre dragoste. A terminat cu Besame Mucho si cu un bis alcatuit din doua piese (inclusiv Papa Joachim Paris), toate presarate cu scurte momente in care tusea a fortat-o sa-si intrerupa frazele muzicale. Raspunsul unei Sali a Palatului mai pline ca oricand nu a intarziat sa apara: aplauze in semn de respect si de sustinere la fiecare scurta intrerupere, precum si flori lasate, la final, la marginea scenei, pe podea. "Obrigado, senhora Cesaria!"