​VIDEO Cum suna muzica transilvaneana in secolul XVII

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Joi, 28 octombrie 2010, 17:00 Life | Prin oraş


Truverii
Foto: Captura Youtube.com
​Astazi beata, maine beata (melodie compusa in jurul anului 1700), Busuiocul (datand de pe la 1800), Omule! Pomule!, precum si un Dans Transilvan din secolul XVII, inspirat de Codex Caioni (codice creat de Ioan Caianu, primul autor atestat de muzica transilvaneana culta) - au fost cateva dintre piesele interpretate de grupul Truverii, in cadrul primei zile a festivalului "Mica saptamana de muzica veche".

Cu ajutorul celor peste 30 de instrumente folosite, Truverii au prezentat melodii vechi din Italia, Spania sau Franta, precum si o piesa romaneasca de dinainte de secolul X, avand ritm celtic (Omule! Pomule!). Festivalul se desfasoara in perioada 26-29 octombrie, la Sala Pod a Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti.

Truverii sunt un grup de muzica medievala si traditionala, alcatuit din Mihai Serghei Todor (initiator, instrumente de suflat, percutii, voce, conducatorul trupei), Carmen Maruntelu (initiator, voce, percutii), Alexandra Stoenescu (voce, chitara, percutii), Irina Macovei (vioara, voce, percutii) si Gabriel Balasa (percutii).

Instrumentele utilizate de membrii trupei Truverii:
 • Instrumente de suflat: flaut vertical (sopran, alto, tenor), caval, ocarina, fluier, tâlf, fluier cimpoi, tutora, bombardă
 • Instrumente cu corzi: chitara, vioara, mandolina
 • Percuţii: tamburine, tamora, toba, daf, djambeuri, darbuka, castaniete, castanele, fusinele, trianglu, clopoţei, dublu ton, bete, bongosuri, aduf, toaca, clopote, cabasa, ocean drums
 • Instrumente traditionale: vioara saracului, arborele ploii, scoici, dramba
 • Noi instrumente achizitionate: cimpoi, simfonia
Detalii despre grupul Truverii gasiti aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4905 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  aplauze (Joi, 28 octombrie 2010, 17:47)

  Mr T [anonim]

  foarte fain ca se mai gasesc oameni pasionati de muzica veche.

  Bravo lor!
 • +1 (5 voturi)    
  .... (Joi, 28 octombrie 2010, 17:52)

  x [anonim]

  la "cum suna muzica transilvana" ati ales in majoritate melodii "romanesti" sau inspirate de muzica populara. va recomand si ansamblul transilvania, arcadia sau nomen est omen, pentru o vedere mai "larga" asupra subiectului.
  muzica transilvana apartinea spatiului central european, complet diferita de muzica de dincolo de carpati. "omule, pomule" nu e reprezentativa deloc.
  (in rest, felicitari pentru articol si pentru promovarea unei trupe excelente)
  • 0 (4 voturi)    
   hmm (Joi, 28 octombrie 2010, 18:56)

   Consonant [utilizator] i-a raspuns lui x

   Inteleg ca lui Janos nimic nu-i place!
 • -1 (5 voturi)    
  cateva greseli (Joi, 28 octombrie 2010, 19:00)

  zen [anonim]

  Ioan Caianu? de unde pana unde? nu puteti si voi scrie numele real de Kajoni Janos. In primul rand. In al doilea rand asta nu este muzica medievala din Transilvania, mai mult duce spre tara vecina, Tara Romaneasca si Moldova. In transilvania secolelor 16-17-18 se canta in maghiara, germana, latina, instrumentele erau mai complexe, fara suparare, cultura romaneasca din Transilvania acestor secole era aproape inexistenta. Chiar fara rautate.
  • +1 (3 voturi)    
   :D (Joi, 28 octombrie 2010, 19:41)

   ... [anonim] i-a raspuns lui zen

   in Tara Romaneasca, in timpul asta, exista muzica. romaneasca :D

   si acum, fara gluma, muzica populara exista si in romana, ca doar romanii - majoritari orice s-ar spune - nu si-au primit corzile vocale si timpanele doar o data cu intrarea in Romania. si, evident, nu exista cum vedem la infioratoarele "spectacole folclorice" de astazi.

   btw, nu am gasit "astazi beata, maine beata" (titlu cat se poate de neaos :D, nu ca ungurii nu ar fi si ei bautori profesionisti) in varianta Truverilor, insa am gasit asta:
   Surorile Osoianu (basarabence)
   http://www.youtube.com/watch?v=B2EzU8ehVGI
   si suna bestial :D

   iar pentru muzica din sud de prin secolul XIX, exista si formatia Trei Parale, care suna, si ea, remarcabil (canta melodii de-ale lui Anton Pann)
  • +1 (3 voturi)    
   sunteti ungur?si vi se spune ioan in loc de janos? (Joi, 28 octombrie 2010, 19:57)

   ? [anonim] i-a raspuns lui zen

   ioan caianu era roman. poate de asta, grafia in romana a unui roman este, si ea, romaneasca.

   pe atunci ungurii nu se apucasera sa maghiarizeze tot ce prindeau

   "Ioan Căianu (în maghiară Kájoni János, latinizat Ioannes Caioni) (n. 8 martie 1629, Căianu Mic - d. 25 aprilie 1687, Lăzarea) a fost un călugăr franciscan din Transilvania, primul autor român de muzică cultă, constructor și reparator de orgi, culegător de folclor, gânditor renascentist și precursor al iluminismului."
   • -3 (5 voturi)    
    asa pe scurt doar ... (Joi, 28 octombrie 2010, 21:01)

    UnClujean [anonim] i-a raspuns lui ?

    calugar franciscan inseamna CATOLIC. adica nici pe departe roman ...
    • +3 (5 voturi)    
     sunt romanca romano-catolica :D (Joi, 28 octombrie 2010, 21:37)

     ? [anonim] i-a raspuns lui UnClujean

     btw, de Ieremia Valahul ati auzit?
    • +3 (5 voturi)    
     sau... (Joi, 28 octombrie 2010, 21:45)

     ? [anonim] i-a raspuns lui UnClujean

     http://bibliohr.topnet.ro/ujoldal/index.php?m=32&l=ro

     asta zic niste unguri:

     "S-a născut în satul Leghia, comuna Aghireş (jud. Cluj) în 1629 sau 1630, într-o familie românească. El însuşi foloseşte epitetul „valachus” alături de numele său de mai multe ori, de exemplu pe coperta operei sale Hortulus Devotionis apare:" Per me… Joannem Kaioni… Valachum". Dintre variantele numelui său, în epocă s-a folosit forma latinizată cu iniţiala „K", astfel: Joannes Kajoni. În vreme ce versiunea latinizată este cea mai răspândită astăzi între cercetătorii străini (Caioni), în România şi Ungaria se folosesc cu deosebire variantele reconstituite la nivelul limbii actuale: respectiv Ioan Căianu, sau Caioni, în maghiară Kájoni János sau latinizat Joannes Kaioni.
     Kájoni a intrat în ordinul franciscanilor la mănăstirea din Şumuleu Ciuc în 1648. În anul 1655 a fost sfinţit preot la Nagyszombat, aici s-a ocupat de studii muzicale. Activitate sa este strâns legată de Şumuleu Ciuc(jud. Harghita), unde a fost organist între anii 1652-1657. Construcţiile mănăstirilor franciscane din Călugăreni (jud. Mureş) şi Lăzarea (jud. Harghita) au fost conduse de el, a construit orgi la Şumuleu Ciuc, Călugăreni, Odorheiu Secuiesc şi Lăzarea."

     dar, ca de obicei in vestul salbatic al tarii noastre, discutiile mele cu "romani verzi" sunt mult mai adesea dificile in comparatie cu cele pe care le port cu unguri din aceeasi zona. si punctate intotdeauna de o vanitate de "oameni superiori" complet aberanta.
    • 0 (0 voturi)    
     dar de cand roman = ortodox? (Vineri, 29 octombrie 2010, 17:46)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui UnClujean

     Ti-i greu sa fii ultra-ortodox? Ti-ar placea sa fii normal?
  • +1 (3 voturi)    
   He he (Vineri, 29 octombrie 2010, 3:39)

   vladi [anonim] i-a raspuns lui zen

   faptul ca nu cunoastem ce canta omul din preistorie nu ne da dreptul sa spunem ca a stat mut 1-2 miloane de ani. Dupa mintea ta, tiganii in romania cantau sau nu in satra lor acum 400 de ani? daca nu avem documente sa confirme asta hai sa zicem ca erau mai tacuti decat famillile nordice :))

   Dimitrie Cantemir a scris pe note primele cantece turcesti, daca nu veneau ungurii in transilvania, zona ar fi fost un regat romanesc ca si Moldova sau Valahia, deci lipsa unei elite educate in randul romanilor a fost un fenomen politic.
  • 0 (0 voturi)    
   daca esti budist... de ce nu stai in Buda? (Vineri, 29 octombrie 2010, 17:44)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui zen

   Ia pune mana si citeste: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1joni_J%C3%A1nos

   Acuma tradu frumusel ce inseamna román családból származó (maga írja: „Natus valachus sum”) din:

   Kájoni János (románul Ioan Căianu , latinosítva Johannes Caioni) (Kiskaján, Belső-Szolnok vármegye, ~1629 – Gyergyószárhegy, 1687. április 25.) erdélyi születésű, román családból származó (maga írja: „Natus valachus sum”) ferences szerzetes, orgonista, orgonaépítő, énekszerző és -fordító, a Kájoni Kódex alkotója, amely Erdély korabeli zenei gyűjteménye.
 • +1 (3 voturi)    
  reconstructia muzicii vechi (Joi, 28 octombrie 2010, 19:04)

  Costin [anonim]

  Cum suna muzica transilvaneana in 1647? N-avem de unde sa stim prea bine, pentru ca ne lipsesc date. In cazul muzicii dinainte de secolul XVIII, reconstructia are un grad relativ mare de imprecizie; intr-un fel, e ca la dinozauri, gasesti cateva oase si te straduiesti sa le imbraci in piele.
  Cat priveste datarea unei piese romanesti ca fiind secolul X, e deja pura speculatie. Mai trebuie sa treaca niste secole pana cand o astfel de piesa sa fie notata. Asta doar daca nu cumva s-au gasit niste CD-uri din secolul X.
 • +1 (3 voturi)    
  Ascultând piesa "Omule! Pomule!"... (Joi, 28 octombrie 2010, 20:26)

  Paganel [anonim]

  ... nu pot să nu remarc asemănările de ritm ale acesteia cu melodiile populare maramureşene, cu unele colinde vechi din Ardeal, cântece populare ardelene şi bănăţene sau/şi cu unele melodii armâneşti din Macedonia. Toate vin din substratul traco-dacic. În antichitate, în zona Dunării mijlocii (Ungaria şi Voivodina sârbească de azi sau Bacea, cum îi zic, încă, românii timoceni), dacii erau vecini cu celţii, pe vremea lui Burebista... Dacă mai adăugăm că doar periferiile nord-vestică (Scoţia) şi sud-estică (sudul României de azi şi Balcanii - aici fiind folosit şi de aromâni) mai păstrează cimpoiul ca instrument popular, legătura între cele două popoare vecine cândva (celţii şi traco-dacii) este şi mai clară.
 • 0 (2 voturi)    
  Felicitari (Joi, 28 octombrie 2010, 22:25)

  ronewsaddict [utilizator]

  Foarte frumos! Felicitari!
 • 0 (0 voturi)    
  ... no comm... (Luni, 1 noiembrie 2010, 22:17)

  RoyalGeorge [anonim]

  unora le place. unora nu...
  :(..... m-a luat cu ameteala dupa ce am ascultat o melodie DubStep si dupa asta . :P.
  dak ai schimba flautul cu o chitara electrica si tamburina cu un bass. ar suna moooolt mai bn :D.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by