"Betisoare din lemnul tip din care se fac si vapoare", o dairea, un trianglu, clopotei de sanie, o dramba (numita de englezi jaw harp - "harpa de falci", iar de catre nemti Maultrommel, deci "toba de bot") - au fost cateva dintre instrumentele folosite de trupa Lyceum Consort in a treia zi a festivalului "Mica saptamana de muzica veche".

Lyceum ConsortFoto: Hotnews

Pentru interpretarea de piese din Evul Mediu si Renastere, formatia a folosit si un instrument de percutie utilizat si pe stadioane, dar care in trecut servea ca avertisment cand treceau cei infectati cu ciuma (raganela). Mica saptamana de muzica veche s-a desfasurat la Sala Pod a Casei de Cultura a Studentilor, intre 26 si 29 octombrie.

"In limba romana, aceasta este o dramba", a explicat Daniel Pop, membru al formatiei Lyceum Consort. "S-au gasit in epoca bronzului, este practic o lamela elastica pe mijloc, care vibreaza, are rol de coarda. Iar rolul de cutie de rezonanta il joaca tot aparatul fonator.

In romaneste se cheama dramba, in maghiara doromb, guimbarde in franceza, nume onomatopeice. Englezii ii spun jaw harp (harpa de falci), iar nemtii ii spun Maultrommel, deci "toba de bot" :)

Daca veti descarca muzica siberiana sau asa zis shamanica de pe internet, o sa gasiti mult la chirchizi, la uzbeci, Asia Centrala... Exista si varianta din lemn, in Pacific, e raspandit in toate continentele si a fost folosit in Evul Mediu".

Printre instrumentele prezentate s-a aflat si daireaua: "cuvantul vine dintr-o limba turca si probabil a prins contur in tarile romane, mai putin in Transilvania, odata cu contactul cu otomanii. Se poate tine in dreptul inimii. Este practic o piesa din piele intinsa pe o rama".

A fost descrisa si "istoria" unui "instrument pe care il stiti de la meciuri, dar care inca din Evul Mediu se foloseste si ca instrument de percutie. Era foarte mult folosit ca un fel de instrument de precautie atunci cand treceau cei infectati cu ciuma. Sau se folosea foarte mult in perioadele cand erau molime contagioase si atunci, prin acesta, se anunta ca trece un cortegiu mortuar".

"Am adus azi si clasicul tamburin (tamburina) cu pergament si clopotei. In muzica europeana medievala, tamburina era unul dintre instrumentele de percutie cel mai des folosite. Ne-a parvenit din Spania, fiind o toba, un instrument de origine orientala. Maurii spanioli au fost cei care au adus aceste instrumente in Europa.

Noi folosim foarte multe instrumente de percutie. Initial nu era nici pe departe asa. Cercetari foarte amanuntite ne arata ca se folosea un instrument pe percutie pentru marcarea ritmului mult mai retinut, intr-un mod mult mai retinut decat facem noi astazi", au mai spus membrii formatiei Lyceum Consort, care a implinit 18 ani de existenta.