Dupa spectacolul sustinut in luna mai la Zone Arena, Goran Bregovic si Wedding and Funeral Orchestra vor concerta din nou in Romania, informeaza un comunicat remis redactiei HotNews.ro. Evenimentul va avea loc vineri, 26 noiembrie, la Sala Palatului, de la ora 20:00, in cadrul Festivalului International de Film DaKINO.

Goran Bregovic & Wedding and Funeral Orchestra la Zone ArenaFoto: HotNews.ro

Goran Bregovic este unul dintre cei mai apreciati muzicieni sarbi, devenit celebru datorita coloanelor sonore realizate pentru filmele lui Emir Kusturica - Vremea tiganilor, Arizona Dream si Underground. Goran Bregovic a scris si muzica filmului Train de Vie, al lui Radu Mihaileanu.

Detine titlul onorific de Doctor in muzica al Universitatii din Sheffield si a fost numit cetatean de onoare al oraselor Buenos Aires, Tirana si Atena.

De-a lungul vremii, a colaborat cu mari artisti, proveniti din diverse culturi, printre acestia aflandu-se si nume ca Iggy Pop sau Cesaria Evora.

Festivalul DaKINO se va desfasura in perioada 22-27 noiembrie, la cinematografele Patria, Sala Elvira Popescu din cadrul Institutul Francez la Bucuresti si Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR) din cadrul Muzeului Taranului Roman.

Festivalul va celebra cei 20 de ani de existenta printr-o editie speciala in care ii va reuni la Bucuresti pe castigatorii celor 19 editii anterioare, invitati ai festivalului de-a lungul anilor, membri ai juriilor, colegi de la alte festivaluri internationale de film, distribuitori internationali.

Programul editiei DaKINO 20 va urmari tocmai aceasta componenta retrospectiva, prin prezentarea titlurilor ce au castigat Trofeul DaKINO sau Premiul pentru regie din 1991 pana in 2009 in prezenta regizorilor, dar si a celor mai recente filme semnate de acestia, pentru a oferi publicului DaKINO posibilitatea de a urmari evolutia in timp a premiantilor.

Publicul va vota care cel mai bun film din cele premiate in acesti 19 ani, acordand astfel Trofeul DaKINO 20.

De-a lungul timpului, cinci regizori romani au obtinut Trofeul DaKINO: Florin Iepan pentru Hotel Cismigiu (1992), Alexandru Maftei pentru In fiecare zi e noapte (1995), Titus Muntean pentru O sa fie bine (1996), Hanno Hofer pentru Ajutoare Umanitare (2001) si Radu Jude pentru Lampa cu Caciula (2006).

Printre regizorii care vor fi prezenti la Bucuresti in calitate de castigatori ai DaKINO si care au confirmat in timp devenind regizori de lungmetraj cu productii de succes se numara:

  • Jonathan Ogilvie (This Film is a Dog,  Premiul Academiei Catavencu 1996), care isi va prezenta la Bucuresti in premiera absoluta in Romania cel mai recent lungmetraj, The Tender Hook (2008)
  • Frederic Pelle (Des morceaux de ma femme, Trofeul DaKINO 2000), cu al sau La tete ailleurs (2010)
  • Ari Bafalouka (See No Evil, Trofeul DaKINO 2002), al carui prim lungmetraj Apnea (2010) a fost inclus in Competitia Oficiala a Festivalului International de Film de la Salonic din decembrie

Castigatorii DaKINO 1991-2009 vor fi prezentati publicului in cadrul Galei de Deschidere a DaKINO 20, programata luni, 22 noiembrie la Cinematograful Patria.​