Au nume stranii (stibina, fizelyit, freibergit, sfalerit, baritina, galena, scheelit, whewhellit, rodocrozina, marcasita) si li se spune generic "flori de mina". HotNews.ro va prezinta o fotogalerie cu cele mai frumoase "flori ale adancurilor", aduse la lumina din minele din zona Baia Mare si expuse in aceasta perioada la Muzeul National de Geologie.

Foto:

Pana pe data de 6 noiembrie, Muzeul National de Geologie gazduieste expozitia temporara "Flori de mina". Evenimentul este realizat in colaborare cu Muzeul de Mineralogie Baia Mare, care a adus la Bucuresti 80 dintre cele mai reprezentative esantioane din multitudinea de "flori de mina" descoperite in regiunea Baia Mare.

Se regasesc printre piesele expuse atat exemplare cu un colorit deosebit (cuart, galena, marcasita, sfalerit, gips, calcit alb, galben sau roz, rodocrozit, baritina albastra sau rosie, stibine), cat si exemplare de valoare mondiala (scheelit-ul, whewhellit-ul sau sfera de calcit negru).

"Floarea de mina este un esantion mineral recoltat din subteran, monomineral sau format din mai multe minerale, care poseda calitati estetice deosebite, datorita concresterii cristalelor mineralului sau mineralelor, a culorilor, a formelor, a dimensiunilor de exceptie a unor cristale componente, calitati care, in totalitate, fac ca esantionul sa fie bine individualizat fata de altele", explica geology.ro.​