Satul romanesc, sat european? / Taranul roman: neprietenos, necooperant, insa nu doar din vina lui

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Vineri, 5 noiembrie 2010, 20:23 Life | Prin oraş


Satul romanesc, sat european?
Foto: Hotnews
"Romanii sunt cei mai putin prietenosi europeni, sunt oamenii care se intalnesc cel mai rar cu prietenii lor ca sa vorbeasca. Suntem la baza Europei, concurand cu bulgarii si cu turcii la a fi europenii care colaboreaza cel mai putin", a spus, joi seara, sociologul Bogdan Voicu, oferind si o posibila cauza: demarcatia simbolica pe care o face Elba in Europa. Cu ocazia dezbaterii Satul romanesc, sat european?, desfasurata la Clubul Taranului, antropologul Vintila Mihailescu a prezentat si o caracteristica venita din lumea rurala si care leaga Romania de restul Europei. "Exista un folclor general european, cu un animal care, in absolut toate limbile si dialectele europene, se cheama la fel: este un diminutiv de la nevasta".
 
"In 2003 ne-am pus problema abordarii unei largi populatii, cu care nu se vorbise pana atunci: populatia rurala, adica jumatate din populatia Romaniei", a povestit Alina Jantea, reprezentanta unei companii care a facut comunicare in Romania cu privire la aderarea la UE.

"Din punct de vedere al comunicarii, nu se stiu prea multe despre lumea rurala. Studii nu existau, a trebuit sa facem noi un studiu. A reiesit ca pe primul loc este liderul local, pe locul doi - televiziunea, iar pe locul trei este presa scrisa, dar nu neaparat centrala. Mai mult presa locala si, de fapt, nu chiar presa, ci tipariturile, ceva ce omul poate sa citeasca, pe care sa se mai uite si a doua zi.

 
I-am intrebat pe oameni ce ar face pentru a primi o placuta pe care sa scrie "sat european" si care sa fie pusa la intrare - nimic altceva, nici un ban nu le-am promis. Raspunsul a fost, fara sa clipeasca: "orice"!
 
 
Alina Jantea, DC Communication
Dintr-un studiu calitativ au reiesit patru categorii de public rural: cea mai numeroasa e constitutita de cei pe care i-am categorisit ca fiind taranul de supravietuire, care asteapta ceva de la centru, asteapta ca cineva sa ii dea, nu are proiecte, este pasiv.

Taranul "antreprenor de intentie" este cel care spune "mi-ar fi iesit si mie, dar celalalt a avut pile", este cel care sta oarecum in expectativa, care gaseste scuze.

Taranul "antreprenor de comportament" functioneaza dupa mecanisme mimetice, a fi "la fel, sau mai mult decat ceilalti din sat".

Antreprenorul de comportament este cel care il imita pe taranul de dezvoltare, care este un om foarte tare. In localitatile foarte mici exista oameni foarte bine informati: stiu care sunt normele, de unde sa ia marfa, stiu ce se schimba".

 
Ruralul romanesc nu e incremenit, asa cum ne imaginam noi, acolo se intampla multe lucruri!
 
 
Alina Jantea
"Ideea de sat european inseamna, probabil, cel mai mult, sat modernizat. Modernizarea inseamna invatare. Ca sa stii ce trebuie sa faci, trebuie sa afli niste lucruri. Dar daca invatarea este oarecum individuala, ideea de european ca spirit comunitar cam lipseste la noi."

"Ce inseamna a fi sat european? Nu neaparat a avea infrastructura, ci si lucruri de genul activitati economice, altele decat agricultura. Sau agricultura bine facuta, sau agricultura ecologica, sau ce avem noi specific si prin care putem sa iesim inaintea altora".


"Satele romanesti sunt sate europene sau nu? Tehnic vorbind, geografic, sunt in Europa. Avem diverse localitati in Italia de Sud, in Spania, in Portugalia care arata la fel sau mai prost ca ale noastre si in care oamenii gandesc la fel", a spus sociologul Bogdan Voicu, invitat si el in cadrul dezbaterii Satul romanesc, sat european?

 
Ce inseamna a fi sat european? Nu neaparat a avea infrastructura, ci si lucruri de genul activitati economice, altele decat agricultura. Sau agricultura bine facuta, sau agricultura ecologica, sau ce avem noi specific si prin care putem sa iesim inaintea altora.
 
 
Alina Jantea
"European in toata povestea asta poate sa insemne doua lucruri: pe de o parte, sa arate ca o localitate mai mica din Vestul Europei, asta insemnand canalizare, asfalt, fara gaini. Mi-aduc aminte ca am trait o luna intr-un sat suedez si in care singurul animal de casa pe care l-am gasit era un cal de cursa. Din acest punct de vedere, avem putine sate care arata ca satul suedez de care vorbesc. Insa, la fel de bine, in Italia gasesti putine care arata ca satul acela suedez.

Insa cred ca mai degraba ne intereseaza felul in care gandesc oamenii, cum se comporta si, ca aplicatie imediata, masura in care ei participa, in care colaboreaza la crearea unor bunuri comune.

Sunt romanii de la sate niste oameni cooperanti, care stiu sa isi puna la un loc fortele? Raspunsul poate veni de la Marin Preda: sa ne aducem aminte de Poiana lui Iocan, oamenii vorbeau, se intalneau, puneau tara la cale. Sau poate veni, tot din literatura, de la discutia despre Dinu Paturica. De fapt, taranul roman nu avea practic nici un fel de decizie la indemana, hotararile veneau de undeva de sus si ei le implementau.

Distinctia dintre a colabora si a nu colabora imi aduce aminte de o demarcatie simbolica pe care o face Elba in Europa. Daca ne ducem inapoi cu 600-700 de ani, o sa observam ca modul in care erau distribuite proprietatile la est si la vest de Elba difera. Undeva catre vest, ai indivizi care sunt proprietarii bucatilor de pamant si ai nobili locali, care ii impoziteaza intr-un fel sau altul si le iau bani, furnizandu-le, de pilda, servicii de securitate.

 
Avem diverse localitati in Italia de Sud, in Spania, in Portugalia care arata la fel sau mai prost ca ale noastre si in care oamenii gandesc la fel.
 
 
Bogdan Voicu, sociolog
In est, lucrurile arata altfel, nu mai ai taranul liber care sa posede pamant decat in mai mica masura, in schimb ai nobili locali (la noi se numeau boieri) si care detin proprietatea asupra pamantului. Oamenii care locuiesc in zona sunt, practic, lucratori agricoli pe pamantul boierului.

Aceasta mica diferenta de proprietate implica diferente de colaborare intre indivizi in ce priveste faurirea unui scop comun. La vest, erau fortati sa se intalneasca, sa discute, sa gaseasca o cale de gestionare a nevoilor comune. Un bun exemplu ar fi legile regimului Elisabeta I, din Marea Britanie, care impuneau rotatia culturilor si care ii fortau pe indivizi sa se intalneasca si sa hotarasca in fiecare an ce vor semana. Nu putea sa puna unul secara, unul grau, unul orz, pentru ca daunatorii se miscau de colo-colo, era nevoie de o actiune comuna. In est, nu aveai asa ceva, nu aveai ceva care sa te forteze sa lucrezi impreuna".

"Stim din date calitative si cantitative ca romanii sunt cei mai putin prietenosi europeni, sunt oamenii care se intalnesc cel mai rar cu prietenii lor ca sa vorbeasca, iar asta e primul pas catre a face lucruri impreuna. Stim de asemenea ca romanii din mediul rural sunt mai putin prietenosi decat cei din urban, in ciuda stereotipurilor pe care tot le invatam. Mai stim ca participarea la asociatii este foarte mica, increderea in oameni e foarte mica si ca aceste lucruri se repeta neschimbate in toate datele pe care le-am vazut din '90 pana acum, practic ne pastram la baza Europei, concurand cu bulgarii si cu turcii la a fi europenii care colaboreaza cel mai putin. Trendul este in general in Europa sa creasca, la noi stagneaza, o usoara crestere pana in 2008.


 
Stim din date calitative si cantitative ca romanii sunt cei mai putin prietenosi europeni, sunt oamenii care se intalnesc cel mai rar cu prietenii lor ca sa vorbeasca, iar asta e primul pas catre sa face lucruri impreuna. Stim de asemenea ca romanii din mediul rural sunt mai putin prietenosi decat cei din urban, in ciuda stereotipurilor pe care tot le invatam.
 
 
Bogdan Voicu, sociolog
Gabriel Giurgiu, jurnalist TVR: "Locuitorul de la sate din Romania, in setul fundamental de valori, nu este cu nimic diferit de cel european. Nu avem motive de complexe, ne mai amuzam si bine facem, ca si nemtii se amuza, si francezii se amuza, si englezii se amuza de stangaciile intru urbanizare ale cetatenilor din zonele rurale. Nu este un motiv de complex de inferioritate. Dimpotriva, este un pretext pentru un turism "haios", de cunoastere umana pe diverse grade de profunzime".

"Asomarea porcului cu pistolul fara recul a fost contestata pana in ziua de astazi in Franta, Spania si alte tari state membre cu mare vechime. In Franta exista parlagiul care mergea prin toate satele si taia porcul de Ignat. S-au opus la acquis-ul comunitar si pana in ziua de astazi.

Personal, am baut vin fara nici un fel de timbru fiscal in Spania, in cam toate comunele si statiunile turistice in care am fost. Am intrebat "de ce nu are timbru"? Mi s-a raspuns "dumneavoastra sunteti bautor de vin sau filatelist?" Din cand in cand suntem mai "ortodocsi" decat Papa si incepem sa uitam care este radacina comuna a "unitatii prin diversitate" a Europei si anume: sa evitam cat se poate acquis-ul".

Din pacate, noua, in Romania, ne-a fost servita Uniunea Europeana drept "clubul de elita" ale caror reguli se aplica si nu se discuta. Gresit! Clubul de elita s-a numit initial "piata comuna" si, ca in orice piata, totul se negociaza. Ni s-a prezentat UE drept Mos Craciun care ne da si asta a venit foarte bine pentru ce avusesem inainte de '89".


"N-a existat niciodata nici un model agricol si, corespunzator, politica agricola", a explicat antropologul Vintila Mihailescu, precizand ca o mare vina in relatia dintre satul romanesc si cel european ii apartine Statului.

 
Am baut vin fara nici un fel de timbru fiscal in Spania, in cam toate comunele si statiunile turistice in care am fost. Am intrebat "de ce nu are timbru"? Mi s-a raspuns "dumneavoastra sunteti bautor de vin sau filatelist?
 
 
Gabriel Giurgiu, jurnalist
"Este o parte de "traditie", din pacate. Mi-au cazut ochii pe un studiu din '38, care mentiona o serie intreaga de hotarari anterioare si care pleda pentru trecerea de la legile agrare la cele agricole. Legile agrare sunt cele pun accentul pe proprietate, nu pe productivitate". 

"Ceea ce ne leaga este o inventie intr-adevar europeana: ideea de natiune. Natiunea este o inventie politica europeana. Doar ca natiunea desparte: leaga in interiorul sau, dar desparte de toate celelalte natiuni. Or Europa care a inventat natiunile, vrea acuma sa le desfiinteze si vrea sa ne convinga ca suntem intr-o perioada post-nationala".

"In mod neasteptat, mai mult chiar decat crestinismul, cred ca ne leaga o cultura taraneasca. Azi dimineata a trebuit sa raspund unei jurnaliste "de ce romanii nu se inteleg cu soacrele. E in genetica romanilor?" Este un exemplu de fragmentare: nu doar romanul nu se intelege cu soacra, e un caz general european!

 
Nevastuica leaga Europa mai mult decat o face botezul.
 
 
Vintila Mihailescu, antropolog
Exista un folclor general european, cu un animal mic si rau, care vine si papa gainile din cotet, care se cheama nevastuica si care, in absolut toate limbile si dialectele europene, se cheama la fel: deci un diminutiv de la nevasta. Asta ne spune perfect ca este vorba de un tip de rudenie, de un tip de relatie. Nevastuica leaga Europa mai mult decat o face botezul.

Intr-un fel, societatile taranesti din Europa dau, prin valorile si practicile lor, o foarte mare unitate, care insa este o unitate pierduta".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6793 vizualizari

 • -7 (15 voturi)    
  Taranul roman (Vineri, 5 noiembrie 2010, 21:38)

  Eufrosin [anonim]

  Acest geniu din care ne tragem unii vrand, altii ne-vrand cu totii, are bun temei sa fie ne-increzator fata de niste straini parfumati care-i cipeaza animalele si ii taxeaza tuica, in vreme ce se prefaca ca ii pasa de el.

  Fireste, atitudinea taranului roman fata de semenii sai, este cu totul alta: binevoitoare, ajutatoare, crestineasca.

  De cand e masurat neamul romanesc cu etaloanele dumanilor lui ?
  • +2 (8 voturi)    
   nu aplecati urechea la tot jidanu`! (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 15:06)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Eufrosin

   e incredibil cate minciuni pot sa debiteze astia...
   toti cei care au fost "afara" (si sunt multi) pot confirma faptul ca nicaieri nu e ca la noi, adica la noi sunt cei mai sociabili oameni din cati am vazut eu in Italia si Spania.o alta stire am vazut acu vre`o 2 zile cum ca OMS spune ca 1 din 4 ramani ar fi obez si tre sa ne tratam ca sa nu devenim balene.aceste elite isi bat joc de noi da` mai rau e ca si protimea(marea lor majoritate copii fara copilarie...) din tara asta le tine isonul...
   • +3 (5 voturi)    
    sociologii (Duminică, 7 noiembrie 2010, 15:29)

    vasile [anonim] i-a raspuns lui gigi

    acesti sociologi de doi bani trebuie sa-si justifice sumele pe care le incaseaza facand materiale informative dupa interesul lor material si dupa modul in care cred ei ca le va aduce mai mult profit, adica mai multe studii in continuare
 • +4 (10 voturi)    
  Foarte bun articol Honews (Vineri, 5 noiembrie 2010, 21:59)

  Grammaticus [anonim]

  e sanatos sa mai citim si alte stiri, despre viata adevarata a oamenilor.
 • 0 (12 voturi)    
  De la Elba ne tragem (Vineri, 5 noiembrie 2010, 22:09)

  gigel [anonim]

  Bogdan Voicu e sociolog si vorbeste asa tampenii?
  Jenant. Explicatia e Elba? Nici macar al doilea servaj sau cat de cat ceva mai normal. La naiba, pai chiar si Lenin spune chestii de o mie de ori mai inteligente cand vorbeste despre cele doua cai de formare (si disparitie ) a taranimii.
  Ce naiba mai faci sociologia daca te prostesti pe urma atat de tare.... A colabora sau a nu colabora. Ce naiba mai e si asta? Parca vad ca e vorba de vreo prostie cu capital social. Inapoi la biblioteca tovarase si nu mai scrie rapoarte un timp poate iti face bine
 • +9 (11 voturi)    
  nevastuica (Vineri, 5 noiembrie 2010, 22:34)

  dd [anonim]

  =weasel, wiesel, bellete... nu prea vad legatura pe care o face nenea sociologu'.. wife->weasel? belle->frumoasa "epouse"? in germana ceva cu cu frau.. e cam fortata "legatura" asta europeana.. putea sa caute altceva, ceva convergente intre latina si germana..sau niste neologisme..
  • +3 (3 voturi)    
   Da' pe aia cu... (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 0:48)

   Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui dd

   ..."si non e vero e ben trovato" o stiai?
   Asa si domnul sociolog... ;-)
  • +5 (5 voturi)    
   si mie mi-a sarit in ochi aspectul! (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 8:54)

   Laur006 [anonim] i-a raspuns lui dd

   Da' aia cu "Nevastuica leaga Europa mai mult decat o face botezul." e cea mai tare propozitie din tot textul :) :) :)
 • +4 (6 voturi)    
  aceleasi locuri comune (Vineri, 5 noiembrie 2010, 22:35)

  bender [anonim]

  Aceleasi locuri comune si generalizari. Mai nou "Realitatea.TV" se manifesta si in sociologie. Sunt sate cu adevarat europene, care au primit aceasta distinctie. Dar sociologii sa mai studieze. Un exemplu aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Valea_Salciei,_Buz%C4%83u
 • -1 (5 voturi)    
  Titlul corect (Vineri, 5 noiembrie 2010, 22:47)

  traian [anonim]

  cred ca titlul corect era Tara romaneasca sat european!!
 • +5 (7 voturi)    
  propunere de studiu (Vineri, 5 noiembrie 2010, 22:55)

  goe [anonim]

  Propun un studiu european care sa arate pentru fiecare tara ce procent din populatia rurala are baie si ce procent are o groapa in spatele casei.
 • +4 (4 voturi)    
  Taranul roman al lui Marin Preda (Vineri, 5 noiembrie 2010, 23:50)

  eu [anonim]

  Dupa 2010 acest taran ar tebui sa exploreze spatiile cosmice ( ce agricultura!) sa rezolve problemele cancerigene ale omenirii (nu discutam de modificari genetice) si bineinteles sa rezolve eternul conflict intre sot si sotie(din orase bineinteles!).
  Sa nu uit: unul sau doi cadidati la presidentie: a Americii(sau a Chinei) bineinteles!
 • +3 (3 voturi)    
  offtopic (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 1:55)

  mifty [utilizator]

  offtopic, ştiu... da' reparaţi frate forumul, că dau în sevraj!!! :D

  zice: IPS Driver Error

  faceţi ceva!!!
 • +6 (6 voturi)    
  pelicanul si babitza (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 3:00)

  Mihaela [anonim]

  Domnul Bogdan Voicu are o problema cu gainile. Si de ce un sat cu gaini e inferior unui sat fara gaini? Care e logica acestui argument?! Domnul sociolog vrea sa importam gaini din China? Alvin Toffler tocmai ce a zis ca, in viitor, tot mai multi oameni isi vor cultiva propriile legume si isi vor produce singuri alimentele. Satul romanesc ar trebui incurajat sa produca alimente, nu sa extermine animalele din ograda.
 • +2 (6 voturi)    
  iata o tema de dezbatere (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 8:30)

  mihai [anonim]

  problemele profunde ale Romaniei trebuie dezbatute.Nu inteleg comentariile anterioare deoarece asta este lumea reala a satului romanesc. Cand ne-au primit in UE cred ca au fost beti.In secolul XXI taranul roman nu are apa curenta,unii chiar nu au lumina,canalizare.Pe DN 1 se vand WC-uri (constructia de lemn).In sate barbatii sunt imbracati cu celebrele pufoaice si caciulile rusesti. S-au batut pe pamant,l-au primit inapoi si campiile tarii au devenit parloage . Satul este viu in locurile unde sunt carciumile unde ,femei si barbati beau pe datorie si dezbat politica. Daca esti nou intr-un sat functioneaza un"telefon fara fir ",un "radio sant".De dupa uluci esti spionat ;cei care sunt mai curajosi te spioneaza cu viclenie.Lumea satului ,cel putin in zona sudica,este extrem de ipocrita,parsiva.Merg la biserica,impart pentru morti(un adevarat furnicar,un du-te vino cu tavi,un spectacol adevarat),dar pentru ei, preotii sunt hoti,hulpavi. Tot din lumea satului provin si cele mai teribile crime ,orori(abunda programele de stiri cu ele),cele mai picante povesti de amor.Satul romanesc este intepenit intr-o perioada imemoriala,unde nu se intampla nimic si ,totusi,se intampla totul.
  • +2 (2 voturi)    
   Toparceanu (Marţi, 9 noiembrie 2010, 9:51)

   Carla [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   Daca iti scriai comentariul in versuri, obtineai o a doua poezie "Vara la tara".
 • -1 (5 voturi)    
  Excelent subiect (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 9:04)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  Comentatorii cred ca cercetatorii pun etichete.

  Comentariile arata ca romanul este necooperant in general. Dvs. contestati discutia in sine. O ucideti inainte de a incepe.

  A fi cooperant, in orice acceptiune inseamna a discuta pentru rezolvarea unui interes comun.

  Or, dvs. contestati, faceti misto, luati in deradere.

  "nevastuica" nu este un exemplu de cuvant de vocabular. Indiferent cum se traduce acest cuvant in oricare din limbile europene, "nevastuica" este intelesul pe care il transmite cuvantul indiferent de felul in care suna acesta. O nevestica care da iama!

  De ce va repeziti ?

  Puteati da alte exemple de intelesuri comune in diferite tari, fiindca suntei oameni umblati si cititi.

  Oooof, tara mea!
 • -1 (3 voturi)    
  Articol (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 11:13)

  Vizitiul [utilizator]

  Felicitari pentru articol, am inceput sa-l citesc cu scepticism dupa care, pana la sfarsit, mi-a placut si am invatat cateva lucruri bune din el.

  Din pacate cei cu "sa ne dea" sunt multi :(
  • 0 (0 voturi)    
   pardon de intruziune (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 16:22)

   jddgkfnkhng [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   italo-romanii ar putea fi cazati in sky-scrapers si sa vedem ce o sa mai ceara...
 • +3 (3 voturi)    
  sociologi ? (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 11:49)

  emilper [utilizator]

  poiana lu' Iocan ... Dinu Paturica ... unde e sociologia in treaba asta ??

  "Undeva catre vest, ai indivizi care sunt proprietarii bucatilor de pamant si ai nobili locali, care ii impoziteaza intr-un fel sau altul si le iau bani, furnizandu-le, de pilda, servicii de securitate. "

  ... uh ?

  ... exista la hotnews un editor sau sef de redactie etc. care citeste ce urmeaza sa se publice pe site ? E in concediu ?
 • +3 (5 voturi)    
  taranii (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 12:27)

  decebal [anonim]

  eu cred ca nici-un taran din UE,nu munceste greu ca taranul nostru,cind vezi batrini de 70 de ani cu sapa pe caldurile ala mari vara iti vine rau numai sa-i privesti,si sa lucreze pamintul cu boii si calul este foarte rudimentar fata de celelalte tari,acuma cit de cit s-a mai schimbat putin satul romanesc ca sau intors mai multi fii ai ,satului.TARANUL nostru nu stie ce inseamna o srbatoare nu are timp de nimica mereu este alergind si tot nu este bogat,nu-si permite sa cumpere macar o prasitoare ptr gradina dar un tractor,sau alte utilaje ptr imbunatatirea muncii de ani de zile nu s-a investit in agricultura si ce a fost bun a fost furat sau vindut ,asa ca tara noastra v-a trece mult timp sa poata compara taranii nostrii cu ceilalti.
  • -2 (4 voturi)    
   re (Duminică, 7 noiembrie 2010, 0:54)

   florin [anonim] i-a raspuns lui decebal

   ...pai tocmai despre asta e vorba in articol: taranul nu comunica, nu socializeaza , nu se asociaza si de aici si slaba productivitate...
  • 0 (2 voturi)    
   "taranii" aia de 70 de ani (Luni, 8 noiembrie 2010, 0:29)

   emilper [utilizator] i-a raspuns lui decebal

   ... au lucrat la IMGB/CUG sau pe santiere sau in mine etc. pana pe la 55 de ani, cand au fost scosi la pensie anticipat.

   Nu mai exista "tarani" in Romania din anii 80 cand forta de munca ocupata exclusiv in agricultura a scazut sub 10% si statul a fost obligat sa trimita armata si sa introduca "practica agricola" in timpul recoltei.

   Nu prea mai exista "sate" in Romania din anii '70, cand "satele" s-au transformat in anexe ale oraselor.
 • +5 (5 voturi)    
  proasta informare (Duminică, 7 noiembrie 2010, 15:25)

  vasile [anonim]

  pun pariu ca pe astfel de studii se incaseaza bani frumosi, acestea fiind facute de pe scaunul din birou si copiate din alte materiale gasite pe ici si colo.
  afla stimabilule jurnalist ca cel mai comunicativ om este taranul roman , si este de notorietate felul in care se aduna acestia in zilele de munca la porti pe bancute si dicuta pana nu mai pot, lasand munca la o parte.
  ce altfel de comunicare mai vrei?
 • 0 (2 voturi)    
  deocamdata (Duminică, 7 noiembrie 2010, 15:31)

  clujean [anonim]

  nu asomarea porcului e problema ci taierea porcului LANGA BLOC! intai sa lichidam gospodaria de tip rural in orase si apoi ne ocupam de maruntisuri.
 • +2 (2 voturi)    
  Date calitative si cantitative (Luni, 8 noiembrie 2010, 10:58)

  Chiar Eu [utilizator]

  Mi-ar placea si mie sa stiu ce inseamna mai precis: "Stim din date calitative si cantitative ca romanii sunt cei mai putin prietenosi europeni." In rest ce sa inteleg... e ok sa nu folosesti timbre la bauturi acoolice daca esti in vestul Europei ... dar e de rau daca cresti o gaina pe batatura in Romania.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by