​"Am reusit sa parcurgem tarile din jurul Marii Negre fara ca masina noastra sa fie furata, fara sa cadem prada vreunui raket sau sa fim escrocati - asa cum am fost avertizati de atatea ori pe traseu. Cel mai important, am parcurs tot drumul fara sa platim nimic politiei rutiere, vamesilor sau granicerilor", scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

Around The Black SeaFoto: Petrut Calinescu

"Cum foarte multe bloguri de calatorie recomanda intr-un mod stupid si repetat "sa ai la indemana o hartie de 10 dolari”, nu e de mirare de ce turistul e privit ca o vaca de muls pentru orice purtator de chipiu din regiune. Pana la urma, prost e ala care da, nu ala care cere".

"Am tot fost intrebat la intoarcere despre asemanari si deosebiri cu Romania. Legat de deosebiri majore, cel putin la tarmul Marii Negre, niciunde nu am intalnit atmosfera combinata de teapa, dezgust, sila, aroganta pe care o simt de fiecare data cand fac greseala sa vizitez litoralul romanesc.

Tot printre deosebirile majore este faptul ca toate tarile in afara noastra si a Bulgariei sunt niste rani deschise si poarta urme adanci are conflictelor armate recente. Chiar si Turcia cu abordarea problemei kurzilor. Colegii de varsta mea au studiat in scoli improvizate in buncare si au pierdut rude si prieteni in conflicte. Parintii si bunicii lor au fost arestati, deportati sau executati. Este o zona similara cu situatia din Balcani din anii ‘90, la o scara mult mai mare si cu conflicte care s-au intins pe ultimii 100 de ani, cu abuzuri si situatii de o ferocitate iesita din comun. La toate acestea comunitatea internationala nu a avut absolut nici o reactie convingatoare, si nici o strategie eficienta de indreptare a lucrurilor.

Daca vorbim de asemanari, una importanta este tonul general foarte vehement impotriva politicienilor primitivi. Oamenii simpli cu care am vorbit, indiferent de tara si religie, isi exprimau inainte de toate sila fata de proprii politicieni si convingerea ca ei sunt judecati in strainatate ca barbari numai din cauza politicienilor si guvernantilor. Mai mult, conflictele interetnice care izbucnesc sporadic sunt cauzate in primul rand de mistificarile si manipularile in scopuri politice. Dictatura, ultra-nationalismul sau fanatismul religios au facut cel mai mare rau in toata zona.

Niciuna dintre tarile astea nu au nevoie de vreun lider salvator. O infrastructura bine dezvoltata, lipsa vizelor si media libera - sunt singurele unelte necesare ca lucrurile sa se schimbe in bine de la sine".

Citeste tot articolul si comenteaza aici.

Blogul de calatorie theblacksea.eu a fost creat ca un spatiu virtual pentru postarea materialelor realizate, intr-un periplu in jurul Marii Negre, de Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist). In aceasta vara, ei au strabatut 13 mii de kilometri si 11 tari, realizand 53 de materiale. Blogul a mai gazduit si postarile despre un al doilea drum, parcurs de Ioana Hodoiu si Petrut Calinescu in cateva dintre tarile cu iesire la Marea Neagra.