Saptamana Filmului Maghiar, Targul de Carte Gaudeamus (editia a XVII-a), conferinta "Jurnal. Al cui?" sustinuta de Andrei Plesu, precum si un "garage sale" dupa exemplul american sunt cateva dintre evenimentele ce nu ar trebui ratate saptamana aceasta in Bucuresti. Printre spectacolele importante din aceste zilele se numara concertele sustinute de Anathema (al 8-lea lor concert in Romania), Tudor Gheorghe (maestrul readuce pe scena muzica interbelica: Zavaidoc si Moscopol), Sarmalele Reci (lansarea single-ului Cocktail Molotov), un eveniment "tribute" Bon Jovi, dar si lansarea albumului 12 porti a formatiei Iris.

targ de carteFoto: AGERPRES

In perioada 18-22 noiembrie, Pavilionul Central al Romexpo va gazdui a XVII-a editie a Targului de Carte Gaudeamus. Detalii aici.

De asemenea, pana pe 21 noiembrie se desfasoara in Capitala Saptamana Filmului Maghiar. Filmele vor fi proiectate la Muzeul Taranului Roman, Studioul Horia Bernea, str. Monetariei nr. 3 (exceptie va face Filmul Poligamy, ce va fi proiectat la sediul CCU). Programul festivalului poate fi vazut aici.

Luni, 15 noiembrie, la Muzeul National al Taranului Roman - Studioul Horia Bernea, de la ora 19:00, cinefilii au la dispozitie filmul Gonzo: The Life And Work Of Dr. Hunter S. Thompson (2008, 90 min). Pelicula face parte din Proiectul "British Documentary" / "Documentare Britanice”, initiat de British Council Romania. Intrarea este libera, iar filmele sunt subtitrate in limba romana.

Filmul este o prezentare a vietii lui Hunter S. Thompson (1937-2005) si, mai ales, a epocii in care a trait acesta, prin cuvintele mai multor personaje-persoane: jurnalisti, demnitari, sotiile si prietenii lui Thompson si altii. Cateva episoade memorabile sunt detaliate: cursa electorala pentru a ocupa postul de serif undeva in Colorado, cartea sa despre "Ingerii Iadului”, perioada in care a scris pentru "Rolling Stone”, Las Vegas, personaje ca Jimmy Carter sau George McGovern, legaturile lui Thompson cu alcoolul, drogurile si armele. Consistenta productiei este data si de inregistrarile de arhiva cu proteste impotriva razboiului din Vietnam, exuberanta anilor ’60, campanii politice.

Tot luni, incepand cu ora 19:00, fanii The Mono Jacks sunt asteptati la Off The Record (langa Club A) pentru un autograf, o poza si schimburi de pareri. La eveniment participa toti membrii trupei. Albumul va fi disponibil la vanzare.

Marti, 16 noiembrie, marcheaza inceperea "saptamanii Anathema". In clubul Control din strada Academiei, nr. 19, de la ora 19:00, fanii trupei vor putea urmari o proiectie a DVD-ului Anathema - A Moment In Time, Live in Katowice 2006.

Intalnirea de marti va continua cu un concert al trupei Up To Eleven, dupa ce Dj-ii de la Heavy Hour isi vor prezenta selectia dedicata concertului de vineri. Cunoscuta initial ca Spitfire, Up To Eleven se afla pe scena "alternative" din 2006 si a cantat alaturi de Luna Amara, Nexus si Voodoo. Anul acesta Up To Eleven se pregateste pentru lansarea albumului Escape, rezultat al evolutiei si maturizarii muzicale a trupei. Intrarea este libera.

Miercuri, 17 noiembrie, cinefilii pot vedea primul film din seria James Bond (Dr. No), la un Martini Cocktail organizat de Frame Club, Bd-ul Magheru 38B (Piata Romana). Evenimentul se va desfasura intre 20:00 si 23:30.

Joi, 18 noiembrie, Tudor Gheorghe readuce la Sala Palatului spectacolul Cavalerii felinarelor tarzii. De la ora 19:00, in acompaniamentul orchestrei Arkadia, completata de violonistul Dan Bozga, Tudor Gheorghe va interpreta melodii din repertoriul celor doua legende ale muzicii interbelice: Zavaidoc si Jean Moscopol. Mai multe despre eveniment gasiti aici.

De la ora 21:00, in clubul El Primer Comandante, Sarmalele Rece vor "servi" Cocktail Molotov (cel mai nou single al trupei), alaturi de piesele mai vechi ale formatiei.

Daca ati face un cantec pentru Republica Moldova, "cum ar hi aista”? - e provocarea primita de Sarmalele Reci de la prietenii lor basarabeni. Raspunsul a venit cu lansarea noului single, Cocktail Molotov, dedicatie a Sarmalelor pentru locuitorii Republicii, fie ei "Popescu sau Popov”.

Cu gandul la ei, Zoltan Andras a compus acest cocktail de horă cu polca, iar textierul Florin Dumitrescu acest libret exploziv, la a carui elaborare i-a avut sfetnici pe Mihail Vakulovski, Vasile Ernu si legendarul grup Cuibul.

Bucurestenii au mai putut vedea spectacolul si in urma cu o luna, tot la Sala Palatului. O cronica si mai multe materiale video de la eveniment gasiti aici.

Tot joi, incepand cu ora 22:00, TiPtiL va invita in clubul Art Jazz, pentru o combinatie de funk, drum'n'bass, jazz si post-punk, in timp ce Trooper isi lanseaza in The Silver Church primul album live din cariera, intitulat "15″. CD-ul marcheaza varsta formatiei si include cele mai bune piese de pe cele cinci albume de studio. Evenimentul incepe la ora 19.00, iar intrarea costa 15 lei. Albumul "15" va fi oferit publicului la intrarea in club. CD-ul nu se va gasi de vanzare nici in magazine, nici online.

Joi este si ziua conferintelor. De la ora 17:00, Solomon Marcus va vorbi pe tema "Junimea" ca paradigma culturala, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane din Bd-ul. Dacia nr. 12. Format: 50 de minute - sustinerea conferintei; 30 de minute - discutii cu publicul.

In Aula BCU “Carol I”, corp Fundaţie, Calea Victoriei nr. 88, de la 19:00, Andrei Plesu va participa la conferinta Jurnal. Al cui?, inclus in seria "Cultura bate criza". Initiator si moderator: Sorin Alexandrescu.

Vineri, 19 noiembrie, la The Silver Church, formatia Anathema va sustine cel de-al 8-lea concert in Romania. Seara va fi deschisa de Petter Carlsen, de la ora 19:00, acompaniat de o parte a membrilor formatiei Anathema. La ora 20:00 va incepe concertul trupei principale: Anathema promite doua ore de muzica - piese binecunoscute fanilor si melodii de pe cel mai nou album, We're Here Because We're Here.

Concertul Anathema de pe 19 noiembrie din clubul The Silver Church va fi urmat de un after party in clubul Fire din Lipscani, pe strada Gabroveni, nr. 12. Petrecerea este asigurata de Silviu Danaila de la Radio Lynx, de la ora 22:00 pana in zorii zilei. Intrarea este libera. Detalii despre bilete aici.

Tot vineri, trupa Micul Paris va canta in club Kanto (Str. Nerva Traian nr. 25, zona Timpuri Noi), de la ora 22:00. Din program: piese proprii (cele cunoscute deja, dar si piese noi) si cover-uri (Dire Straits, Gary Moore, Placebo, Beatles, Doors, Creedence, Jethro Tull etc.).

Sambata, 20 noiembrie, pentru prima data in Bucuresti, este organizat un Garage sale. Evenimentul se va desfasura intre orele 10-17:30, in clubul The Gang (Calea Floreasca, nr. 111-113).

"Goleste-ti debaraua de lucrurile pe care nu le mai folosesti si "recicleaza-le" la Garage Sale. Cu siguranta pastrezi acasa multe obiecte doar pentru ca sunt in stare buna si nu te lasa inima sa le arunci. Alte persoane s-ar putea sa fie interesate de aceste lucruri si in felul acesta poti recupera o parte din investitia initiala", spun organizatorii.

"Genţi, haine, role, schiuri, carti, reviste, bijuterii, decoratiuni, bijuterii, vesela, cd-uri, benzi desenate, rachete de tenis, palarii, posete, geamantane, ceasuri, calendare, prajitoare de paine, you name it... poti sa vinzi sau sa cumperi". Taxa de intrare pentru cumparatori este de 5 lei. Detalii aici.

Tot sambata, Hard Rock Cafe pregateste un concert-tribute Bon Jovi. “Livin’ on a Prayer”, “It’s my Life”, “Always”, “Wanted Dead or Alive”, “Bed of Roses” sunt cateva dintre hiturile pe care BMB, trupa "tribute" a celor de la Bon Jovi, le va canta de la ora 22:30. Biletele costa 39 RON.

Duminica, 21 noiembrie, este ziua in care Iris lanseaza albumul 12 porti. Evenimentul va avea loc de la ora 20:00. Detalii aici.