FOTOGALERIE Imi arde de Romania!
"Sunt destul de democrat, ii ironizez pe toti in mod egal", glumeste Eugene Al Pann, cel care a creat nu doar picturi, ci si conversi realizati in culorile Romaniei ("150 de perechi de conversi, perechile fiind numerotate de la 1 la 150. Aceasta este perechea cu numarul 84") si care vin alaturi de un certificat de autenticitate. "Sfatul meu este sa fie purtati, iar cand se rup, sa fie imbracati intr-o rama patrata."
Artistul a expus anul acesta, la New York si Bucuresti, mai multe creatii incluse in "realismul socialist-capitalist". Caci, la 20 de ani de la Revolutie, "ideologiile s-au diluat, pana la comuniune: stanga isi produce baza financiara exploatand linistita mase muncitoare, populismul dreptei este pe de-a-ntregul proletar. Democratia accepta firesc dictatura figurilor politice puternice, dictaturile se destind formal prin acceptarea structurilor democratice, care se golesc astfel de fond".
"Acum, la doua decenii de la intrarea sub incidenta capitalismului, Romania se afla istoric si mental intr-o zona de interstitiu, nelinistitoare, in care echivalentele intriga si se cer intelese. Noi am perceput istoria amorsatoare a crizei, succesiv, ca pe o insiruire de sisteme alternative, de valori in sine diferite: stinga / dreapta politica; democratia / dictatura; socialismul / capitalismul etc.. Am descoperit insa acum ca dihotomiile acestea tind sa devina monade", crede scriitorul Bogdan Dumitrescu, care a realizat Manifestul Realismului Socialist-Capitalist.
Textul, care explica demersul artistului plastic Eugen Al Pann, a fost prezentat la Chelsea Museum of Art din Nevv York si publicat in Revista Dilemateca din iunie 2010. Vezi textul complet aici.
"In acest moment de inflexiune, de redefinire, in Romania au aparut semnele unei noi viziuni artistice ambivalente, integratoare despre istorie, realitate si criza, pe care am denumit-o realismul socialist - capitalist.
Aceasta are la origine ideea ca "esteticile" realismului socialist si realismului capitalist au folosit aceleasi modalitati de propagare a mesajelor si prin urmare pot fi folosite impreuna pentru a ilustra teze artistice intr-un spatiu romanesc inca aflat la limita intre cele doua sisteme".
Printre exemplele invocate de Bogdan Dumitrescu si Eugene Al Pann se afla versurile hip hop cantate de Guess Who pe melodia pioniereasca Noi in anul 2000, colajele cu Ceausescu si Brigitte Bardot realizate de Ion Barladeanu, realismul lui Cristi Puiu din "Moartea domnului Lazarescu" si "detectivii de serial american hiperrealist ai lui Porumboiu din "Politist, adjectiv", care "isi pun probleme morale intr-un cadru de provincie socialista perfect neschimbat de 20 de ani".

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”