Patapievici: Ca romani, noi am fost situati in permanenta la periferie / Enrique Lynch: Istoria Europei este istoria luptelor fratricide. Adevarata traditie europeana este razboiul tribal

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Duminică, 5 decembrie 2010, 10:57 Life | Prin oraş


Horia Roman Patapievici
Foto: Agerpres
Europa - "un concept labil". Viitorul Europei: "localismul va duce la renasterea adevaratei traditii europene: razboiul tribal". "Sa ne gandim la fenomenul Eurovision, unde sunt prezenti si turcii, pana si eschimosii: cu totii sunt Europa", a explicat filosoful Enrique Lynch, argumentandu-si euroscepticismul in cadrul unei conferinte desfasurate in acest weekend, la Institutul Cultural Roman. Cu ocazia evenimentului, Horia-Roman Patapievici a prezentat o serie dintre meritele Europei: a unificat spatial si temporal omenirea, a creat universitatile si a determinat separarea intre Stat si Biserica. De asemenea, "Europa nu a fost scutita de toate relele pe care umanitatea de are" (Holocaustul, sclavia), dar a reactionat mereu fata de ele.

Europa - "un concept labil"

"Democratia este o idee europeana, dar avem multe idei democratie: ideea greceasca, ideea anglo-saxona. Democratia, asa cum o cunoastem noi, este cea americana, nu cea europeana. Democratia originara, cea a grecilor, reprezinta o conjunctura. Apoi, este un model care se bazeaza pe un principiu de excludere, nu de includere, adica era democratie pentru cei care erau egali intre ei, dar nu pentru toata lumea. Apare intr-o societate a sclaviei, deci nu intr-un context al egalitatii. Se face o diferenta intre egalul meu si barbarul, celalalt, care nu imi este egal", a explicat filosoful Enrique Lynch in cadrul conferintei "Gandind la Europa"..

In acest moment, avem Europa Tratatului de la Maastricht, Europa monedei europene, care nu spune nimic dincolo de aceste caracteristici. Este un concept labil, care are nevoie de noi contributii. Chiar si Israelul poate ajunge sa faca parte din Europa. Sa ne gandim la fenomenul Eurovision, unde sunt prezenti si turcii, pana si eschimosii: cu totii sunt Europa.

 
In secolul al XIX-lea, Germania nu se socotea occidentala. Occidentala era Franta.
 
 
Horia-Roman Patapievici
Dupa incetarea Razboiului Rece, a aparut asa-zisul "localism", care va duce la renasterea adevaratei traditii europene: razboiul tribal. Istoria Europei este, de fapt, istoria luptelor fratricide. Si acest lucru nu-l putem da deoparte recurgand la un nou mit. Totul depinde de faptul ca francezii ar putea sa rupa legaturile cu germanii la un moment dat (sa ne aducem aminte de invaziile din secolul al V-lea). Daca se intampla acest lucru, o sa fie rau pentru Europa, asta e sigur". 

"As spune ca razboiul tribal caracterizeaza toate culturile, toate civilizatiile", a contra-argumentat Horia-Roman Patapievici. "Daca ne referim la marea civilizatie chineza, una dintre marile epoci dinastice se cheama Epoca Regatelor Combatante. Fara nici un fel de rationalitate, s-au razboit pana spre exterminare, pana cand venit cineva, i-a cucerit pe toti si a pus capat acestui razboi. Toate culturile sunt caracterizate ca fiind razboi tribal pana la capat! As spune ca doar in Europa s-a ajuns la un aranjament care deocamdata este fragil, este tanar, dar care a condus la o pace durabila pentru o lunga perioada de timp".

Europa - "teatrul unor orori inimaginabile". "Reactia fata de ele" - tot Europa...

"In Europa a aparut ideea ca exterminarea evreilor este un rau absolut si s-a dezvoltat aici o constiinta a Holocaustului, care dupa parerea mea este exemplara si n-as spune ca nu este europeana", a continuat celebrul filosof si scriitor roman.

 
Europa a fost teatrul unor orori inimaginabile. Da, dar si reactia fata de ele a Europei, in termeni de institutii, in termeni de teorii, in termeni de instincte morale - asta este Europa!
 
 
Horia-Roman Patapievici
"Marele razboi civil european din secolul al XVII-lea, Razboiul de 30 de ani (il numim Pacea Westfalica), pune pentru prima oara un aranjament religios-politic ce a asigurat o pace consistenta. Dar dincolo de pacea practica, exista un fel de reflectie asupra rolului si limitelor existentei religiei in societate.

Razboaiele napoleoniene, care au fost o oroare, au avut drept urmare si un tip de aranjament al pacii care a condus la o pace de 100 de ani in Europa.

Europa nu a fost scutita de toate relele pe care umanitatea de are. Europa a practicat sclavia. Da, a practicat-o, dar a dezvoltat in acelasi timp o constiinta ca sclavia nu doar ca este un rau local, dar este un rau radical, pentru ca pune in discutie o anumita concesie despre om, care trebuie salvata impotriva oricarui considerent utilitar, cum ar fi: "sclavii sunt buni, pentru ca se cumpara ieftin si ii poti exploata bine". Nu se poate face un astfel de considerent cand vorbim de sclavie. Or acest lucru este european!

Sclavia a fost aplicata in islam tarziu, in secolul XX. Discriminarile pe care Europa le-a cunoscut au fost insotite de un tip de raportare teoretica a acestei discriminari, care imi vine sa spun ca este mai valoroasa decat simpla depasire a discriminarii. Pentru ca depasirea este locala, regionala. In timp ce constiinta ca sclavia lucru este un rau - acest lucru este foarte pretios".

Motive pentru ca Europa sa functioneze

"As spune ca sursa euroscepticismului de care da dovada Enrique Lynch sta in afirmatia ca pentru a se desfasura asa cum este astazi, Europa nu are nevoie de nici o constiinta spirituala ori culturala. Si ca de fapt, cu exceptia faptului ca Europa functioneaza in jurul unui tandem (puterea militara franceza si puterea economica germana), nu exista nici un alt motiv pentru care Europa sa functioneze.

Motivul pentru care le-a venit parintilor fondatori europeni ideea de a face o unitate europeana era dubla
 • amintirea ingrozitoare a celor doua razboaie - in Primul Razboi Mondial s-a vazut cat de mult se poate ucide cu instrumentele moderne militare!
 • pacea care a fost pusa la Versailles de un presedinte american filosof (care s-a inspirat dintr-un text clasic al culturii europene - "Spre pacea eterna" a lui Kant), a fost atata de fragila incat a generat o repriza inca mai sinistra decat prima, care a produs un genocid abominabil.
Ca sa elimine acest lucru, s-au gandit sa faca in primul rand o comunitate economica, gandindu-se ca acest lucru, in primul rand, ii va uni pe europeni. Dar acesti oameni aveau in minte o unitate pe care o vizau dincolo de prima, de cea materiala: unitatea profunda, culturala si spirituala a Europei".

Daca Europa astazi vrea sa functioneaza impreuna este pentru ca are scopuri. Iar scopurile sunt idealuri, scopurile nu se rezuma deloc la piete. Asta desi limbajul pe care civilizatia noastra il foloseste este intotdeauna acela al pietelor, al consumului, al PIB-ului si al cresterii economice, de parca la asta se reduce totul.

Europa si problematica "centru vs periferie"

"Potrivit studiilor unor antropologi faimosi (Fraser, Bronisław Malinovski) ai caror studii au fost reluate si generalizate de Mircea Eliade, orice populatie arhaica isi defineste comunitatea prin stabilirea unui centru, iar acela este centrul lumii. Riturile pe care le dezvolta pun acel punct ca fiind un axis mundi, nu doar ca un centru al comunitatii lor. Ca atare, daca europenii fac asta, europenii sunt foarte arhaici in straturile lor mintale.

 
Europa a fost o periferie initial. Astazi ea nu mai este in centru. A fost in centru doar in perioada cuceririlor coloniale.
 
 
H.R. Patapievici
Este limpede ca Europa aduce cu ea o problematica a centrului. Pentru ca ea a adus aceasta unificare, a pus problema raportului dintre centru si periferie".

"Grecii erau initial niste periferici, pentru ca centrali erau egiptenii. Europa este o periferie a marii civilizatii din timpul primei formari a unei constiinte unitare a Europei care este crestinismul. Si anume: islamul. Islamul este marea civilizatie cu care se confrunta si in lumina careia creste Europa, imprumutand cu amandoua mainile, furand cu amandoua mainile, dar transformand aceste lucruri intr-o sinteza care nu mai semana cu islamul la numai 200 de ani dupa aceasta praduire fertila din secolele XI-XIII.

Europa a fost o periferie initial. Astazi ea nu mai este in centru. A fost in centru doar in perioada cuceririlor coloniale. Daca unitatea fusese mediteraneana si acolo era centrul in perioada antica, in perioada de dupa al Doilea Razboi Mondial centrul este euro-atlantic".

Romania periferica

 
Ca romani, noi am fost situati in permanenta la periferie. Vai de centrali, traiasca perifericii!
 
 
H.R. Patapievici
"Ca romani, noi am fost situati in permanenta la periferie. Imaginea noastra standard e ca suntem la confluenta Orientului si Occidentului. Deci suntem la periferia ambelor.

Stiti ce este bun in ideea de periferie? Orice periferic trebuie sa traiasca cu cel putin doua suflete. Cei care, ca romanii, sunt si la periferia Orientului, si la periferia Occidentului, traiesc cu trei suflete: al lor propriu si al celor doua centre fata de care sunt excentrici. Iar cine are mai mult de un suflet este enorm de castigat. Vai de centrali, traiasca perifericii!"

Europa si meritele sale: teorie, continuitate, unificare, instrument universal

"Trecerea de la o cunoastere care este baza pe insiruirea de date si o cunoastere care este bazata pe teorii este un fapt semnificativ, care a fost facut pentru toata istoria umanitatii, intr-un singur loc de pe suprafata pamantului, intr-un anumit moment in istoria umanitatii, iar acest lucru s-a petrecut in Grecia antica. Acest lucru a fost exprimat literar ca fiind "miracolul grec". "Miracolul grec" spune ca este cu putinta sa formulezi cunoasterea sub forma unei teorii".

Husserl, intr-o carte faimoasa, intitulata "Criza constiintei europene", spunea: Europa spirituala are un loc de nastere. Prin aceasta nu inteleg un loc geografic intr-o tara, desi si acest lucru ar corespunde realitatii, ci un fel de nastere intr-o natiune, adica la persoane individuale si grupe de persoane apartinand acestei natiuni. Este vorba de natiunea veche greceasca, in secolele VII-VI i.H. In ea se dezvolta o noua atitudine a individului fata de lumea inconjuratoarea si, in consecinta, se desavarseste o creatie spirituala, care se dezvolta rapid intr-o structura culturala unita. Grecii au numit-o filosofie. In izbucnirea filosofiei astfel inteleasa, in care, deci, sunt cuprinse toate stiintele, vad eu (Husserl), oricat de paradoxal ar putea sa para, momentul originar al Europei spirituale.

"Pentru ca o cunoastere sa existe, pentru ca o identitate sa se poata afirma, trebuie sa existe ceea ce numim memorie. Memoria nu poate functiona daca nu exista o continuitate. Aristotel, cand isi prezenta punctul de vedere asupra unui obiect, facea si un rezumat istoric al copiilor de pana la el in privinta acelui obiect. Ceea ce conteaza deci la greci este comunitatea intre ganditori. Din acest moment nu mai exista verigi lipsa. Cu suficienta precizie, putem spune: un gand a plecat de la un ganditor si a fost reluat de un altul s.a.m.d. pana cand bazele materiale ale civilizatiei grecesti si dupa aceea romane, naruindu-se, inregistram o prima discontinuitate.

Unitate, unificare. Daca citim istoriile marilor civilizatii ale lumii, observam ca ele sunt marcate de razboaie, cuceriri, atrocitati, distrugeri. Aceste date definesc istoria tuturor marilor civilizatii. Nici una dintre aceste mari civilizatii nu a reusit sa unifice umanitatea, adica sa puna in contact toate populatiile care exista pe suprafata Pamantului. Acest lucru nu le-a iesit egiptenilor, mesopotamienilor, babilonienilor, chinezilor. Unora pentru ca nu au incercat (spre exemplu, chinezii nu au incercat o mobilizare de acest tip).

Romanii, urmand gandul lui Alexandru cel Mare, au incercat o astfel de unificare si le-a tinut pana unde s-au putut intinde. Este un lucru remarcabil. La sfarsitul secolului al XV-lea incepe un proces fara precedent: procesul unificarii spatiale a planetei. Acest lucru a avut drept consecinta punerea in contact a tuturor populatiilor care traiesc pe acest pamant. In acest fel, incepand cu 1492, avem o unificare spatiala.

 
In acest moment, umanitatea este unificata si sub raport spatial, si sub raport temporal. Or acest lucru a fost facut de ceea ce numim astazi Europa.
 
 
H.R. Patapievici
Insa, o data cu secolul al XVIII-lea, incepe un proces si mai interesant, care este procesul unificarii temporale a lumii. Este vorba de faptul ca in Europa geografica s-a dezvoltat un spirit, o dispozitie a spiritului fara comuna masura cu tipul de spiritualitate din alte civilizatii, pe care il putem numi constiinta istorica. Aceasta a permis cuceritorilor europeni sa inteleaga specificitatea istorica a unor relicve istorice pe care le-au identificat ca fiind urme ale unor civilizatii despre care orice amintire disparuse, inclusiv pentru civilizatiile care biologic si spatial se succedasera pe locul acelor idei, civilizatii ale caror urme, acum, au putut fi pentru prima oara interpretate ca apartinand asirienilor, sumerienilor, egiptenilor din dinastia a XVIII-a sau a XV-a s.a.m.d.

Pentru prima oara s-a putut obtine si o unificare pe axa temporala a umanitatii, astfel incat, in momentul de fata, umanitatea se prezinta sub forma acestei unitati: este o unitate spatiala, este globul terestru exprimat sub forma multitudinii de tari, de sisteme politice, de culturi, unitate spatiala ce este dublata de o unitate temporala. Astazi, toti stim cam care este istoria planetei, din timpul varstelor ei geologice pana in timpurile ei istorice".

Instrumentul universal. "Tot in Europa s-a petrecut, incepand cu secolul al XVII-lea, un soi de revolutie stranie. Stranie pentru ca nu a mai fost intalnita in alte (mari) civilizatii.

Este un subiect aprig de dezbatere de ce stiinta moderna a naturii nu a fost inventata de greci. Lor le-a revenit onoarea sa descopere matematica, onoarea de a inventa astronomia matematica. De ce nu au facut pasul urmator, adica descoperirea a ceea ce numeste fizica.

 
De ce chinezii nu au unificat ei spatial lumea, avand datele care le-ar fi permis o expasiune maritima sigura? De ce China nu a putut deveni o mare putere militara?
 
 
H.R. Patapievici
O alta intrebare este de ce chinezii, cu o enorma civilizatie, cu o cultura extraordinar de rafinata, nu au facut acest pas. Ei nu au facut nici pasul spre teorie, ca grecii. Dar chiar si in chestiuni de civilizatie stricta, cum este descoperirea busolei, de ce chinezii nu au unificat ei spatial lumea, avand datele care le-ar fi permis o expasiune maritima sigura?

De ce China nu a putut deveni o mare putere militara, pornind de la ideea de a folosi praful de pusca util (cum le-a venit europenilor)? De ce au ramas doar cu o idee pentru emiterea unor artificii in beneficiul gustului nostru estetic?

Tot chinezii sunt inventatorii unor emisiuni monetare fiduciare, adica a bancnotei de incredere. In fine, ei de fapt au inventat tiparul (dar nu le-a dat in gand ideea tiparului), ei au inventat ideea de a imprima cu caractere mobile, ei au descoperit hartia.

Toate aceste elemente senzationale in sine au ramas in marea civilizatie chineza separat. Ceva insa le-a unit de indata ce s-a aflat de ele in Europa, producand un element important care a permis apoi Europei sa unifice lumea.

Ce anume a conferit lucrurilor pe care eu le-am numit "instrumentele universale" descoperite in Europa o eficacitate atat de mare? O parte din aceasta eficacitate este opera de distrugere. Europa a unificat spatial lumea distrugand, cucerind, ucigand si uneori distrugand in mod ireparabil monumente si culturi. Dar acest lucru a mai fost insotit de ceva ce nu insotit niciodata aceleasi distrugeri comise de alte civilizatii: unitatea de care am vorbit".

Inventii europene

"Universitatea este exemplu tipic de institutie a continuitatii. Limitarea cunoasterii stiintifice, care a fost adapostita de marea civilizatie a islamului, limitarea vizibila in progresele stiinfice din interiorul islamului - iata ca ei nu au descoperit acest lucru senzational care este institutionalizarea memoriei, institutionalizarea continuitatii reflectiei, care este universitatea.

Ideea de a produce instrumente universale, cum este stiinta moderna a naturii: ea a fost inventata in nordul Europei, printr-o insiruire de contexte speciale, care sunt clar europene.

Ceea ce nemtii numesc Reichstadt, adica "statul de drept", este o inventie europeana.

Descoperirea ideii de "teorie in cunoastere", ideea de continuitate cu pandantul ei in institutiile de educatie, ideea ca nu exista o cunoastere fara dezbaterea, datele mentale care au stat la baza posibilitatii unificarii spatiale si temporare a lumii, toate astea fac parte din functionarea mintii, care formeaza spiritul Europei".

 
Daca Europa astazi vrea sa functioneaza impreuna este pentru ca are scopuri. Iar scopurile sunt idealuri, scopurile nu se rezuma deloc la piete. Asta desi limbajul pe care civilizatia noastra il foloseste este intotdeauna acela al pietelor, al consumului, al PIB-ului si al cresterii economice, de parca la asta se reduce totul.
 
 
H.R. Patapievici
"Tot in secolul al XVII-lea apare o reflectie legata de sfera politicii, in care apare un standard de gandire a raportului dintre individ si stat, bazat pe un tip de relatii pe care statul sa il ofere individului, iar in acelasi timp, prin indatoriri specifice, sa-l returneze comunitatii, societatii si, deci, statului. Acest lucru a fost exprimat de Locke sub numele de "Rule of Law", adica "Domnia Legii". Ideea ca se poate construi un aranjament legal intre individ si stat, care sa asigure individului un anumit tip de libertate, acest lucru, desi are radacini in gandirea Greciei, in dreptul roman, a fost pentru prima oara gandit in mod sistematic numai in Europa.

Noi astazi vorbim liber, intr-un spatiu fizic unde exista un anumit spirit public, care este garantat de un aranjament constitutional in principiu inviolabil, acest lucru este consecinta acestei revolutii de gandire din secolul al XVII-lea.

Tot atunci, chestiunea spatiului public a fost gandita in termeni de puteri publice si autoritati publice. Biserica este privita ca o autoritate publica. Statul - ca o autoritate. Justitia - ca o autoritate. Dar acest tip de gandire care vede societatea ca pe o arena in care sunt actori colectivi, a caror expresie este juridica si care trebuie sa aiba anumite raporturi, acest lucru abia atunci a inceput sa fie gandit. Si cea mai importanta consecinta a acestui mod de a aborda societatea a condus la separarea puterilor in stat. Importanta este exigenta noua care apare: nu doar ca aceste autoritati publice trebuie sa se controleze reciproc, ci si ca este obligatoriu sa existe un fel de separatie intre Stat si Biserica. Intre autoritatea divina si autoritatea civila".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7689 vizualizari

 • -6 (18 voturi)    
  Jenant (Duminică, 5 decembrie 2010, 11:37)

  traian [anonim]

  Un euroscepticism bazat pe superficialitate si logica intrerupta de mentalitati ciudate presarate cu idei preconcepute de notorietate.Totul amestecat cu un subiectivism intepenit in lipsa de realism si limitat de lipsa de perspectiva in care pare ca se zbate autorul ca fiinta prea putin ancorata de viata adevarata...
  Mai pe scurt si fara rautate cred ca avem in fata un fel de vrajeala cu papion.
  O umplutura de duminica.
  • -2 (14 voturi)    
   Jenant (Duminică, 5 decembrie 2010, 13:46)

   ali [anonim] i-a raspuns lui traian

   esti tu!
   • 0 (2 voturi)    
    ...'filozoful" (sic) Patapievici... (Miercuri, 8 decembrie 2010, 11:04)

    John [anonim] i-a raspuns lui ali

    ....educat in comunism (si post/neo comunism) dela gradinita si eventual pana la facultate si apoi in organizatiile politice ale vremii - rezultatnd unul din rechinii resurselor culturale ale romanicai......

    ...dotat cu sistemul de valori rezultat din acesta masina infernala - bazat pe minciuna, inselatorie si smecherie. - trecut prin acest sistem devenit prizonier al acestor mentalitati...
    .
    ...mentalitati cu similitudini izbitoare cu Mugabe, Ahmadinejad or Sadam....

    ...tactica si strategia lor este inselarea si metamorfozarea datelor, situatiilor si constiintelor....

    ...mentalitate de roman perdant si incapabol sa isi recunoasca nivelul cultural, spiritual si etico-moral real si sa gaseasca directia corecta....

    ...este prea izbitoare asemanarea cu zicala cum ca mierea este amara cannd nu reusesti sa ajungi la ea...

    ....in comunism/postcomunism cu cat esti mai priceput in aceste matrapazlacuri cu atat ai acces mai sus pe scara ierarhica a partidelor si celorlalte organizatii.

    ...prea putini au meritul de a fi rezistat acestei asasinari morale si spirituale si atractiilor adictive pe care le genereaza....cu atat mai pretiosi sant - dar in acelasi timp sant inamicii principali ai semidoctilor, mediocritatilor si incapabililor acum organizati in ceace este establishmentul din Bucuresti....

    ...este dl Patapievici in acesata categorie ?????....

    ...enumerati catefva fapte (in afara de speculatii puerile - eventual bombastice) va rog !!!...
  • -5 (13 voturi)    
   Penibil (Duminică, 5 decembrie 2010, 13:47)

   boo [anonim] i-a raspuns lui traian

   Scrie tu adevarul, bai papagalule, daca tot esti genial...lumineaza-ne tu cum a fost de fapt...
  • -7 (13 voturi)    
   EU (Duminică, 5 decembrie 2010, 13:55)

   Marin Baiesu [anonim] i-a raspuns lui traian

   PATA pievici a terminat cu poporul roman si s-a apucat de EU . Parca-i facut Tot prostii vorbeste .Ai dreptate domnule Traian
  • +6 (14 voturi)    
   traian, esti penibil (Duminică, 5 decembrie 2010, 15:15)

   Sandu [anonim] i-a raspuns lui traian

   Si atat de superficial si autosuficient incat nici nu ti-ai dat seama ca sunt doua personaje care vorbesc. De ce te bagi in discutii, omule, daca esti habarnist si nici macar nu poti citi un text? Este musai ca tot romanul "realist" si ancorat in viata adevarata (tuica, sarmale, mititei, Realitatea TV) sa-si dea cu parerea despre Patapievici? Mai pe scurt, invata nene sa citesti un text, apoi citeste macar 1% din cat a citit Patapievici si apoi incearca o parere despre spusele lui.
   • -3 (7 voturi)    
    Nene Sandu... (Duminică, 5 decembrie 2010, 21:36)

    traian [anonim] i-a raspuns lui Sandu

    Nu stiu care dintre noi este mai ancorat de tuica,sarmale,miticitei sauRtv dar stiu ca m-am referit doar la opiniile unuia dintre cei doi.Asta am vrut si asta am facut.Fara sa fiu superficial sau autosuficient.
    PS Eu nu beau tuica.Eventual o palinca buna asistata de slana,ceapa si ceva branza de burduf.Asta a fost bonus,ca sa te detensionezi de toti dracii pe care ii ai pentru ca unii spun si gandesc alceva decat tine.Servus!
 • -6 (14 voturi)    
  labeeeeeeeeeil! (Duminică, 5 decembrie 2010, 11:46)

  rivas [anonim]

  esti un habarnist vorbesti de umanitate de antichitate Rule of Law hai dute acasa si culcate ca esti praf!!
 • +3 (11 voturi)    
  Multumim ca postati si astfel de articole (Duminică, 5 decembrie 2010, 11:56)

  Anonim [anonim]

  Multumim ca postati si astfel de articole!
  • -2 (6 voturi)    
   da (Duminică, 5 decembrie 2010, 19:29)

   &reibkn [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   da... sa-l mai bage in seama :)
 • -10 (16 voturi)    
  Drepturile Omului la Gunoi (Duminică, 5 decembrie 2010, 12:26)

  anonim [anonim]

  Dupa mai mult de 20 de ani de la caderea cortinei de fier Europa darima Declaratia Drepturilor Omului pe care o arunca la gunoi.

  Drepturile Omului pe care Europa le proclama sunt negate tocmai de cei care le-au folosit in lupta impotriva Uniunii Sovietice a caror principii le mosteneste si le duce mai departe

  Nu traim in Eurpa ci in UNIUNEA EUROPEANA

  De acum inainte tirani si abzurile de tot felul vor domina vietile oamenilor transformati in sclavi.

  Tirania a cistigat. Traiasca tirania !
  Aso vom ajunge sa scriem precum cu ani in urma se scria Traiasca Uniunea Sovietica.

  Daca stiam ca asa vor evolua lucrurile as fi apreciat mai mult pe Eminescu.
  Abia acum il inteleg:
  -Ce a voit acel apus ?

  Apusul este o gasca de triburi care prada si de aceea desfiinteaza dreptruile omului pentru a putea sa fure si sa prade Europa de Est.

  De peste 100 de ani Europa de Vest vrea sa se razbune pe estici sa ii distruga sa-i transforme in sclavi si sa le distruga religia.

  Eurpoa de Vest nu este decit un grup de triburi barbare inferioare chiar si ienicerilor si basibugiucilor lui Baiazid.

  Pina si turcii i-au invins din totdeauna.
  De ce ?
  De ce seful amiralitatii Britanice a mincat bataie la debarcarea in Galipoli ?
  De ce cavalerii au fost infrinti la Nicopole ?

  Raspunsul il da Eminescu

  Europa de Vest nu are resurse spirituale.
  • +1 (5 voturi)    
   prostii (Luni, 6 decembrie 2010, 9:06)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui anonim

   ... si nu stii nici istorie. Ca sa spui ca Europe de Vest e doar un grup de triburi barbare si inferioare, bla, bla, trebuie sa fii pur si simplu cretin.

   Pe cine zici tu ca au invins turcii totdeauna? Imperiul Otoman s-a prabusit tocmai in urma conflictelor cu puterile vestice. Britanicii i-au lasat fara Egipt, Peninsula Arabica, etc, cu relativ putine trupe si pe fondul superioritatii militare si tehnologice evidente. La Galipoli, turcii au avut pierderi cu mult mai mari decat britanicii, chiar daca in final balanta a inclinat in favoarea lor.

   Concluzia ta ca Europa de Vest nu are resurse spirituale e si mai penibila, chiar daca statele vestice sunt preponderent laice. Tu confunzi spiritualitatea cu bigotismul si obiceiurie pagane ale inchinarii la moaste
 • +5 (5 voturi)    
  Fara documentare viata e pustiu (Duminică, 5 decembrie 2010, 13:13)

  utopicbalcanic [anonim]

  M-am lamurit in momentul in care autorul a rebotezat termenul de Rechtsstaat "Reichstadt".
 • +2 (6 voturi)    
  NOI ROMANII... (Duminică, 5 decembrie 2010, 13:25)

  STAN PATITU [anonim]

  Care noi d-le Patapievici ?
 • +4 (8 voturi)    
  Cine a avut ideea sa-l invite pe Enrique Lynch? (Duminică, 5 decembrie 2010, 13:46)

  un roman [utilizator]

  Acest 'filozof' care da cu stangul in dreptul doar de dragul criticii sale negativiste bazate pe o insuiruire ilogica.

  In Europa au fost orori? Da!
  Dar unde nu au fost orori cu cateva secole in urma?
  In Asia nu au fost razboaie cu orori?
  In America nu au fost exterminate populatii intregi?
  Ca sa nu mai amintesc de ceea ce se intampla in Africa de azi.

  Si totusi criticata este tot Europa care in ciuda imensei varietati de popoare si culturi a reusit sa evolueze cu mult peste nivelul Americii de exemplu.

  M-am saturat de toti cei care doar critica fara sa puna umarul la unitatea Europeana.
 • +1 (9 voturi)    
  Opinie (Duminică, 5 decembrie 2010, 13:55)

  Barbu [anonim]

  Teorii speculatorii fara nici un suport al realitatii - dezvoltate in general de personje care traiesc doar din manipulari de idei si nu din munca proprie . Din pacate Romania a fost desconsiderata in special de catre dalmatienii cu doua picioare ce au doar pretentia de a apartine Romaniei - pe care o desconsidera ca natie - desi existenta lor este asigurata de catre poporul roman - realitate valabila si pentru alte popoare. Campaniile de anulare a marilor oameni de cultura si a spatiilor culturale din zone binecuvantate de Bunul Dumnezeu sunt marea preocupare a acestor "profitori". De ce sunt lasati sa cuvante ? Din interese ale politrucilor stalinisti.
 • 0 (8 voturi)    
  crestinismul sa fure de la islamism????? (Duminică, 5 decembrie 2010, 14:21)

  mirela cristiean [anonim]

  macar temporal si crestinismul este inaintea islamismului, unde mai pui ca islamismul e cel care "imprumuta" dogma, ideologia crestina, pe langa cea mozaica. prin acesta afirmatie consideri crestinismul si civilizatiile crestine niste plagiatoare ce nu au reusit sa faca nimic din propriul lor capsor!!! ce ineptie! esti frustrat rau, patapievici! nu mi-ai fost drag nici cand l-ai aruncat in sifonier pe Eminescu, ca pe un cadavru, dar acum ai evoluat de la antiromanism la anticrestinism european! in curand vei fi antipamantean, intr-o contradictie masochista cu tine insuti! mi-e mila de tine!!!

  ... ca sa nu mai pomenesc, fraza ta de geniu: "Europa a fost o periferie initial. Astazi ea nu mai este in centru."
  • -1 (3 voturi)    
   Off-off! (Duminică, 5 decembrie 2010, 20:02)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui mirela cristiean

   Mai intai o precizare: nu vreau sa se inteleaga din comentariu ca-l sustin pe Patapievici. Mie personal mi se pare un papagal si-atat. Parerea mea.

   Dar:

   Daca te-ai uita matale putin mai atent la istorie, ai observa ca acu' ceva mai multe sute de ani, cand islamul era mai la inceput, cam cum era crestinismul in primele cateva sute de ani dupa Hristos, crestinismul era intr-o stare si mai nasoala decat e islamul acuma. Pana si papa, ca sa nu zic de ierarhii de rand, era mai implicat in lupte politice decat in viata spirituala. Roma era cu putin inainte de renastere un oras corupt si pacatos, in acceptiune crestina.

   Tot la vremea aia, arta si stiinta araba, insiprandu-se din antichitatea greco-romana, inregistra progrese fantastice. Vezi numa' ce-au lasat maurii in urma dupa ce au fost scosi din Spania, si cum a reusit inchizitia sa distruga realizarile lor, cel putin in plan cultural si stiintific. Vezi mai apoi cu cata greutate s-a impus renasterea in tari cu traditie crestina indelungata si puternica, de gen Spania, Franta sau Italia.

   Dupa aia mai gandeste-te cine a imprumutat de la cine.

   Dupa parerea mea, nu imprumuturile sunt problema, ci ce faci cu ele. De ex., in termeni mai moderni, atat MS cat si Apple au "imprumutat" de la Xerox, care a avut in mana o gasca carea facea oua de aur si-a taiat-o (PARC, pt. cine stie). In timp ce MS a fost in stare sa scoata un sistem de operare cu carente tehnice grave, pe care l-a impus prin marketing, Apple (nu acuma, ci cu ani in urma) chiar scotea pe piata produse foarte bune, chiar revolutionare. Mai nou, interfetele grafice pt. Linux imprumuta de la ambele sisteme de operare proprietare, si pt. cine e dispus sa faca putin efort, pun la dispozitie un desktop mai puternic decat oricare dintre sistemele de la care imprumuta.

   Da' in mod evident, efortul ala maruntel necesar pt. a invata o chestie noua e prea mult pentru majoritatea oamenilor. Dupa cum pare sa fie si un efort minimal de documentare.
 • +6 (8 voturi)    
  Dizertatie incompleta ! (Duminică, 5 decembrie 2010, 14:35)

  Andy Latimer [utilizator]

  Felicitari insa lipseste rolul Distructiv la adresa oricarei civilizatii a Imperiului Rus ! Testamentul lui Petru cel Mare de sujugare a Europei este continuat azi in epoca Putin ! De la asasinarea lui Litvinenko, a Anei Politkovskaya, arestarea lui Bout(intermediarul pietei armelor rusesti),icheierea scandaloasa a reuniunii OSCE, prin care Rusia continua hartuirea Georgiei, pana pe plan sportiv ,coruptia dovedita pentru obtinerea gazduirii a doua evenimente majore, JO de iarna ,Soci si Campionatul Mondial de fotbal din 2018 ,dar mai ales, Santajul continuu pe problema gazelor ! Iar,la noi, junta lui Iliescu si celor vanduti Moscovei continua sa ne ranjeasca in fata !...
 • 0 (4 voturi)    
  supeeeeeerrrrr (Duminică, 5 decembrie 2010, 15:01)

  fulgerica [utilizator]

  Asa ,si?!!nu puteai sa fii un pic mai simplist si sa spui ca nu e bine ca ne/am combinat cu vestul???pai nu ne/am cobinat noi nici cu unii nici cu altii.ei ne/au sclavit de fiecare data pe noi perifericii .si ce faci acum ne spui ca mahomed e mai tare ca iisus...si ca musulmanii sunt mai seriosi ca noi...dar sunt mai neglijenti cu igiena personala,chiar daca se spala pe picioare inainte de masa...iar chinezii sunt plictisiti de intrigi dupa 5000 de ani de existenta.dar stai unpic,ca nu s/a terminat lumea...sa vezi cand se vor scutura ei si islamicii ce tambalau o sa iasa...europa asa cum e,democratica sau nu,are farmecul ei ,atat in centru cat si la noi,in ghetouri,iar democratia o poate percepe fiecare in felul sau.ideea de libertate si de democratie are multe fete...care de multe ori intrece conceptele filozofice,izvorate ,de fapt,dupa comportamente si fapte ale natiilor, deja petrecute.nu poti stii cum evolueaza constiinta unitara a Europei in urmatoarea suta de ani...exemplele date se refera la evenimente din trecut,cand omenirea nu era asa evoluata,cand nu avea experienta de acum...data viitoare poate ne relatezi si despre beneficiile in domeniul cultural,spiritual,tehnic,industrial si de orice alta natura,ale unor nebuni europeni,care s/au gandit intro noapte sa cucereasca lumea...
 • +2 (6 voturi)    
  hrp (Duminică, 5 decembrie 2010, 16:40)

  &reibkn [utilizator]

  ce a mai zis si de data asta hrp are tenta pedagogica.
  la asta se rezuma interventiile lui, la jocuri de cuvinte sa para intelectuale.

  valoarea de adevar ? infima.
 • +2 (6 voturi)    
  cine (Duminică, 5 decembrie 2010, 16:49)

  me [anonim]

  Cine si/sau ce l-a convins pe Patapievici ca stie istorie? si ca e mare filosof? e lame si pr scoala de duminica...
 • +2 (12 voturi)    
  raspuns voua care doar il urati pe Patapievici (Duminică, 5 decembrie 2010, 17:49)

  raspuns voua care doar il urati pe Patapievici [anonim]

  Majoritatea celor care citesc ceva din Patapievici sunt oameni cu bun simt, care incearca sa inteleaga ce citesc indiferent de cantitatea textelor sau cartilor citite de acestia despre subiectul propus de autor. In numele lor multumesc hotnews pentru consecventa de a le face public. Din pacate acesti oameni sunt modesti si nu le place sa iasa in fata cu pareri neaose balcanice sau carcotelile obisnuite ale criptocomunistilor, mitocani si fara educatie, fata de niste filozofi liberi care expun simplu abstracte, teorii, leaga diverse documente temporal si spatial; pe scurt filozofeaza. Dar filozofeaza in sensul bun, optimistic, in sensul care creaza satisfactie si placere de a trai si prin gandire nu numai prin stomac.
  • 0 (8 voturi)    
   supeeeeeeeerrrrrrr 2 (Duminică, 5 decembrie 2010, 18:05)

   fulgerica [utilizator] i-a raspuns lui raspuns voua care doar il urati pe Patapievici

   uau,am ramas inmarmurit la cata cultura zace in tine...puteai sa ne amendezi comentariile printrun simplu -.asa ce ai facut,ai stat o ora in fata laptopului sa iti storci creierii sa scrii cuvinte pompoase,si te/ai mai umplut si de ura...vezi?lipsa de educatie practica.as putea spune ca tu esti needucat,intrucat cataloghezi persoane pe care nu le cunosti,atribuindu/le caracterizari ingrate,in fuctie de opiniile lor pe de o parte si de ale tale, pe de alta.si nu inteleg de ce crezi ca tu sau unul ca patapievici sunteti cei alesi .nu stiu de unde ti/ai dat tu seama ca cineva il uraste pe patapievici.si daca recitesti cu atentie ce ai scris,o sa constati cu stupoare ca te contrazici grosolan.de fapt ai pus niste cuvinte aiurea in fraza care incepe cu 'din pacate'.te/as sfatui sa ai grija cum asezi cuvintele in fraza atunci cand injuri,sa nu cumva sa te injuri singur.p.s. peace,brother!
   • +2 (8 voturi)    
    raspuns voua care il urati pe patapievici (Duminică, 5 decembrie 2010, 18:38)

    anti-fulgerica [anonim] i-a raspuns lui fulgerica

    dupa viteza cu care arunci replicile defaimatoare si voit alunecatoare, cu trimiteri la iscusinta ta in ale scrisului, nu in ale intelegerii, as zice ca esti o sosie a lui Vadim Tudor. Totul e in ce spui de forma, fundal apocaliptic lipsit de fondul problemei. Departe de mine pretentia de a fi un iscusit in ale vorbelor si al replicilor ucigatoare, aviz amatorilor. Am vrut doar sa-mi exprim opinia fata de cei mai inraiti postaci romani, inraiti prin prezenta lor pe internet si prin ceea ce spun. Punct si no more questions.
    • +1 (5 voturi)    
     supeeeeeeeeerrrrrrrrr 3 (Duminică, 5 decembrie 2010, 22:15)

     fulgerica [utilizator] i-a raspuns lui anti-fulgerica

     sunt de acord cu tine si iti respect opiniile,insa nu iti dau dreptul sa fii rau.si uite,iar esti...de ce esti tu anti fulgerica.fii original,ia/ti un nick name al tau,sa il ai numai tu,sa iti fie drag de el...deja esti negativist cand inca din primele silabe pui o contra-anti.a,by the way...vadim e un paranoic dobitoc .poate e mult mai citit decat noi doi la un loc,insa eu nu fac parte nici pe departe din simpatizantii lui.si pana la urma patapievici este vreun inger???sau iti placeau vremurile cand unul spunea ceva si prostimea ii raspundea cu urale.asta e democratia ,my friend,caci asta era tema discutiei...nu ura ta pt opiniile altora care nu gandesc ca tine si patapievici...cat despre esenta discutiilor...hm,forget about it,esti departe...
  • 0 (8 voturi)    
   Am incercat sa-l citesc pe Patapievici (Duminică, 5 decembrie 2010, 20:06)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui raspuns voua care doar il urati pe Patapievici

   N-am reusit. Cu parere de rau, mie mi se pare nu doar uscat, ci lipsit de substanta.

   In alta ordine de idei, acceptand ideea ca s-ar putea sa fiu eu prost, mi-am discutat parerea despre el cu oameni mai culti si mai informati decat mine. Care m-au linistit: si ei au aceeasi parere.

   In iar alta ordine de idei, oamenii aia modesti de care zici matale au de obicei alt limbaj decat ai matale.
   • +1 (3 voturi)    
    cultura nu este un lucru simplu. (Luni, 6 decembrie 2010, 10:47)

    hash [anonim] i-a raspuns lui Eu the first

    nu se rezuma la o expunere simpla a unei pareri. parerea se argumenteaza, se exemplifica.

    'pacatul' lui HRP daca vrei este ca nu se preteaza la emite o singura idee, pe intelesul unor minti mai putin sofisticate, ci urmareste mai multe corelatii in acelasi timp. profitind de cultura vasta, expune argumente. ori daca cineva argumenteaza pornind de la premize pe care tu le cunosti doar partial sau deloc, ai tendinta de a-l desconsidera ('epateaza').

    omul are o cultura vasta, e greu sa-l intelegi.

    mai pe sleau, eu vad lucrurile asa: degeaba se discuta despre o problema atata vreme cat unul vrea sa o rezolve folosind doar teorema lui Pitagora, sa zicem, cata vreme celalalt stapaneste deja complexitatea problemei folosind ecuatii diferentiale.

    in momentul cand o sa vad si eu un comentariu care sa demonteze unul din argumentele lui HRP in mod logic, pornind de la aceleasi premize, si nu categorisind omul, sau discursul lui ca fiind incomprehensibil, am sa si cred. pana atunci, raman la parerea ca un om care nu intelege, dar califica, scuzati, e un lenes ingamfat.
 • -1 (3 voturi)    
  China sa unifice lumea? (Duminică, 5 decembrie 2010, 20:07)

  M.Andrei Iulian [utilizator]

  Nu datorita prietenilor mongoli.
 • +1 (7 voturi)    
  Pro si contra dar putina etica (Duminică, 5 decembrie 2010, 23:34)

  Regent [utilizator]

  In primul rand, felicitari hotnews pentru publicarea unor astfel de articole. In al doilea rand, domeniul in care activeaza Patapievici si Lynch este unul care implica critici si care se hraneste din critici , cugetari si dezbateri. Fiecare are dreptul de a-si exprima parerea si a contrazice/completa insa asta se face cu argumente. Zic asta pentru ca am observat anumiti indivizi care ataca si critica la persoana fara a-si sustine consistent si logic punctul de vedere si fara a arata respect unor oameni care merita. Si e rau. Patapievici si Lynch au citit ceva ca sa ajunga unde sunt si au destul de multa consistenta si cultura pentru o abordare profesionala a subiectului.
 • -3 (7 voturi)    
  Cum a ajuns un nimeni cu "fraiele" culturii? (Duminică, 5 decembrie 2010, 23:45)

  patapetara [anonim]

  Scuze,numiti o opera scrisa de individul la care se baga politic creier de cultura,fonduri de la buget?
 • 0 (2 voturi)    
  precizare (minora) (Luni, 6 decembrie 2010, 10:13)

  Ioan [anonim]

  Criza constiintei europene - autor P.Hazard
  Criza stiintelor europene - autor Husserl
 • +2 (4 voturi)    
  spre stiinta comentatorilor de articole de ziar (Luni, 6 decembrie 2010, 10:38)

  hash [anonim]

  dragi comentatori,

  cand contraziceti parerea unor personalitati, nu e suficient sa va faceti cunoscuta dezaprobarea calificand in fel si chip ideile celor pe care ii combateti.

  pentru a fi credibile, trebuie sa incercati sa demontati logic afirmatiile celui la care va referiti, argumentindu-va constuctia logica.

  in caz contrar, calificativele pe care le folositi devin invective iar demersul vostru - atac la persoana.

  asa incat va desfid sa va argumentati pozitia.. ce-am citit pana acum ma face doar sa zambesc condescendent pentru ca nici macar rigoare nu aveti in discursul vostru distructiv.
 • +2 (2 voturi)    
  Rechtsstaat (Marţi, 7 decembrie 2010, 0:31)

  Gigi [anonim]

  Se Spune Rechtsstaat = stat de drept si nu Reichstadt = oras al regatului...
  • 0 (2 voturi)    
   Salut (Marţi, 7 decembrie 2010, 10:29)

   Damian [anonim] i-a raspuns lui Gigi

   Daca , am privi retrospectiv orice sistem politic este perfectibil mai ales cel asa zis democratic, pe care daca stai sa il analizezi in profunzime nu este nici el democratic sau cel putin este foarte departe de sensul clasic al democratiei ( o ipoteza simpla X participa la alegerile pentru senat, castiga alegerile pe regiunea unde participa sa spunem cu 55% , per a contrario 45% nu l-au votat sau au votat cu contracandidatl sau , aceasta inseamna ca nu se bucura de o putere de reprezentare decat de 55 % practic insa fictiv are 100% conform reguli majoritatii, insa si asa X face parte dintr-un partid politic,iar in parlament dintr-un grup politic , practic va vota conform vointei partidului, fara sa consulte poate decat formal oamenii din teritoriu pe care ar trebui sa ii reprezinte , prin urmare din cei 55% care lau votat posibil ca in jur de 35% sa nu fie de acord cu optiunea politica si/sau economica/sociala ...ect, prin urmare ramane undeva ancorat in c.c. 20% persoane care ii sustin votul .... intrebarea este se poate baza o democratie indiferent de ce tip pe un procent de 20%?) . Datorita acestoe chestiuni se tinde la globalizare, ceea ce nu este alt ceva decat in lini mari un socialism fie el corporationist ( in limbaj elevat se numeste democratie de tip occidental cand zona privata detine controlul asupra resurselor, prin urmare si a economiei si de aici se deduc si restul ) fie un socialism statal ( in care statul detine resursele, economia si restul (asa zisul comunism) .
   Ma opresc aici ca imi este lene sa mai scriu .
 • 0 (2 voturi)    
  Fiecare, cu obsesiile lui... (Marţi, 7 decembrie 2010, 17:46)

  Habarnist neutru [anonim]

  Aici, de obicei, posteaza "desteptii" si "initiatii". De-aia prefer sa ma dau habarnist, desi nu sunt.
  Cand e vorba de Patapievici, postacii se impart in doua tabere: laudatorii superiori care "stiu cu ce se mananca personajul" si corul "prostimii" care-l injura, ca e pedant si basescian. Dar, sa trecem la cestiune, tovarasi...
  Francezul, cu ale lui. Tribalism, orori, eurocentrism vinovat si "le bon sauvage roumain". Romanul, cu frustrarile lui de "periferic privilegiat". Nu-s de acord cu niciunul. "Localismul" e cheia adevaratei Europe, constituita din diferente locale adorabile. De aici provine bogatia ei. Despre ce tribalism vorbim, cand vedem frumusetea Florentei, romantismul Venetiei si grandoarea Londrei, de exemplu? Obiceiurile din Alpi, carnavalul spaniol sau familismul sicilian sunt lucruri frumoase, iar a le pune sub semnul "tribalismului" mi se pare inferior si primitiv, intr-adevar. Sub masca superioritatii "marii Europe".
  Acum, sa trecem la complexele de inferioritate & superioritate romanesti. De ce am fost "periferici"?
  Eu zic ca asa ne-am considerat, totdeauna, de-aia incercam mereu sa imitam "centrul", care nu exista. Nu reusim si nici nu vrem sa fim noi insine,
  preferam identitati si haine de imprumut. In primele secole, eram "bizantini". Am devenit apoi turciti, frantuziti, acum americanizati. Aici e buba, ca nu vedem ca putem fi si noi "ceva". Si nici nu vom putea, e blestem congenital.
  • 0 (2 voturi)    
   despre "tribalism" (Marţi, 7 decembrie 2010, 18:43)

   Acum ori niciodata [utilizator] i-a raspuns lui Habarnist neutru

   "tribalism" si "triburi" sunt folosite de toti comentatorii la acest subiect in ghilimele. Ca atare ar trebui respectat sensul dat de initiatorul notiunii "tribalism" (in ghilimele). Adica sensul este de grup, de orice fel de grup, etnic, economic, locuind intr-o regiune, sub-regiune, legati intre ei prin ceva sacru, de neschimbat. Sunt multe exemple in Europa, sa zicem fostele ducate, sau foste principate, fostele imperii, minoritatile etnice din orice regiune a Europei de astazi si din trecut. Se pare ca un habarnist neutru vorbeste de un tribalism similar celui din Papua Guinee.
   • 0 (2 voturi)    
    Unde vezi dta ghilimele? (Miercuri, 8 decembrie 2010, 10:27)

    Habarnist neutru [anonim] i-a raspuns lui Acum ori niciodata

    "Dupa incetarea Razboiului Rece, a aparut asa-zisul "localism", care va duce la renasterea adevaratei traditii europene: razboiul tribal. Istoria Europei este, de fapt, istoria luptelor fratricide."
    Dupa cum vezi, ai citit invers, stimabile! In ghilimele este doar asa-zisul "localism", care este demascat de dl.filozof francez ca fiind tribalism curat, fara ghilimele. Ai mai multa grija cand contrazici data viitoare, ca s-ar putea sa devii ridicol...
 • -2 (2 voturi)    
  criza...de nervi (Marţi, 7 decembrie 2010, 18:31)

  eduard [anonim]

  e foarte bine ca parerile sunt impartite. Totusi, avand in vedere caracterul subiectului dezbatut, modul in care se discuta este categoric jenant. Nu se poate exprima un contrargument daca nu e si insotit de invective, frustrari, grosolanii. Parca sunt commenturile la o stire sin fotbal de pe gsp.ro.
 • 0 (0 voturi)    
  Ca romani... (Joi, 9 decembrie 2010, 12:44)

  Nornegru [anonim]

  In proportie de 80 la suta dintre postacii care-si dau cu presupusa la lectura acestor ganduri ale lui H.R.Patapievici sunt habarnisti!! N-ar fi nimic neobisnuit in asta, daca nu ar fi prezenta si crasa nesimtire a celor care habar nu au despre ce se discuta, dar se baga cu injurii,cu enormitati stupide si restul ...armelor manuite de "Idioti" culti!!
  ONU ,intre alte caracteristici care le foloseste cand vorbeste despre gradul de cultura al unui popor, a inlocuit conceptul de analfabetism(pe cale de disparitie generalizata in lume) cu acela de aliteratie/aculturatie!! Este exact situatia in care se afla distinsii domni "comentatori" ai lui Patapievici!!
  In fine, Hotnews !!! "Tu faci "un lucru extrem de util cu aducerea pe internet a unor astfel de dezbateri!! Cu toate riscurile care ar putea decurge de aici. Scoti in CETATE si-i conferi sanse sporite dezbaterii de idei!! O revista pe suport clasic(al hartiei) nu are nici pe departe impactul pe care il are internetul!!
  O idee foarte, foarte buna si necesara!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by