​Mike Godoroja & Blue Spirit, Marius Mihalache (tambal) si formatia de muzica veche romaneasca Trei Parale vor sustine ultimul spectacol sub titulatura Balkanic Zeppelin marti, 14 decembrie, la Teatrul Nottara, de la ora 19:30, informeaza organizatorii. Proiectul aduce laolalta personalitati ale culturii, precum Grigore Lese, Ovidiu Lipan Tandarica, AG Weinberger, iar alaturi de ei vor mai evolua grupul de muzica medievala Truverii si percutionistul de jazz Corneliu Stroe. De asemenea, show-ul va beneficia si de un art performance al lui Codrin Cardu.

Mike Godoroja & Blue SpiritFoto: godoroja.ro

Mike Godoroja - Formatia sa este rodul unei munci de echipa extrem de serioase, imbinata cu o mare pasiune si dragoste pentru blues. Publicul il considera adevaratul reprezentant al blues-ului in limba romana, prin abordarea inedita a repertoriului si prin dinamica show-urilor sale. Experienta sa scenica de mai bine de 13 ani se completeaza cu intalnirile istorice cu Ray Charles, Chick Corea, Jimmy Smith, James Brown etc. Un foarte cunoscut producator de televiziune si realizator de emisiuni radio, a pus bazele trupei in 1997. Este de o buna perioada de timp producatorul muzical al grupului Iris, Felicia Filip si Timpuri Noi.

Marius Mihalache (tambal) - Unul dintre cei mai mari artisti ai tambalului din lume, a inceput sa cante de la varsta de 6 ani, iar la 17 ani canta pe scena renumitei opere Scala din Milano, interpretand arii celebre compuse de Rahmaninov, Chopin, Schuman, Schubert sau Mozart. Cel mai important moment din cariera sa, dupa cum declara Marius Mihalache, a fost intalnirea cu Chick Corea, alaturi de care sustine o serie de concerte. Colaborari importante inregistreaza impreuna cu Gloria Gaynor si Nina Simone, si de o serie de alti muzicieni, cunoscuti pe plan mondial. Este muzicianul care a reusit sa confere unui instrument traditional balcanic (tambalul) valente, subtilitati si rezonante incredibile, rivalizand cu sonoritatile specifice muzicii clasice si jazzului.

Grigore Lese (n. 20 februarie 1954, Stoiceni, Maramures) - Este un rapsod al Tarii Lapusului si unul dintre putinii interpreti care continua sa cante muzica populara "adevarata". Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei si marcand evenimente importante in viata omului. A cules premii la diferite festivaluri judetene si nationale cum ar fi "Pe deal la Teleormanel" in 1982, "Maria Tanase" in 1988, "Festivalul Doinei" in 1984.

Ovidiu Lipan Tandarica - S-a nascut la Iasi, in ianuarie 1953. A debutat in lumea muzicii la 9 ani, impreuna cu propriul sau grup - Crystal. Din 1970 se stabileste la Bucuresti, unde are ocazia sa colaboreze cu nume precum Richard Oshanitski, Peter Werthaimer, Marius Teicu, Radu Goldish si Orchestra Radiodifuziunii Romane condusa de Sile Dinicu. In 1974 se alatura grupului Phoenix in cadrul caruia are o prestatie remarcabila. Opera sa este o muzica de sinteza, cu radacini foarte adanci in folclorul romanesc, o muzica simpla, pe intelesul tuturor, dar finisata pana la cel mai mic detaliu, ca o sculptura de Brancusi.

AG Weinberger (n. 30 august 1965) - In 1986 isi incepe cariera de solist blues, infiintand impreuna cu Harry Tavitian (pian), Corneliu Stroe (baterie) si Catalin Rotaru (chitara bass) prima formatie de blues din Romania - Transylvanian Blues Community. Oradean la origine, chitarist, vocalist, interpret la muzicuta, producator si realizator emisiuni radio si producator de albume, initiator al miscarii de cluburi, el este o certa autoritate in domeniu.

Corneliu Stroe (n. 22 octombrie 1949) - Cunoscut percutionist roman ce a facut parte din formatia Creativ alaturi de Harry Tavitian din 1981 pana in 2002. Impreuna au evoluat in numeroase concerte atat in tara cat si peste hotare. Muzica Creativ-ului era o avangarda in anii '80. Actualmente, Corneliu Stroe este unul dintre promotorii jazzului de avangarda si a bluesului.

Trei Parale - Grupeaza tineri oraseni atrasi de muzicile vechi specifice statiului carpatic, alaturand muzicilor traditionale romanesti si pe cele ale altor etnii ce traiesc aici (evrei, maghiari, tigani). Principalul rol de conceptie si directionarea activitatii formatiei o are Florin Iordan (fluiere cobza), etnomuzicolog la Muzeul Taranului Roman. Acesta a dobandit o bogata experienta in cunoasterea muzicilor traditionale romanesti prin multiple cercetari de teren pe care le-a facut in lungul si-n latul tarii. Ii sta alaturi Daniel Pop (cove, fluiere, percutie), muzician cu o bogata experienta in cantarea muzicilor vechi. Ceilalti doi membri ai formatiei sunt Beatrice Iordan (voce, cobza) si Dinu Petrescu (percutie).

Truverii:

Mihai Serghei Todor (2002; initiatorul trupei, instrumente de suflat, percutii, voce);

Carmen Maruntelu (2002; initiator, voce, percutii);

Alexandra Stoenescu (2006; voce, chitara, percutii);

Irina Macovei (2007; vioara, voce; percutii);

Gabriel Balasa (2009; percutii).