FOTOGALERIE Plimbare printr-o statiune din Alpii Francezi - Un orasel dominat de ordine, SUV-uri, cladiri inedite si distractii costisitoare
In primele ore ale diminetii, la -15 grade zapada iti scartaie sub picioare iar turistii abia isi pregatesc cafeaua, astfel ca pe strazile din Alpe d"Huez vezi doar cativa francezi care merg agale spre serviciu si masinile de aprovizionare care-si fac surprinzator de rapid treaba pe strazile alunecoase. Soarele rasare si lumineaza intai varfurile de peste 3.000 de metri, dand un semnal si schiorilor ca se apropie momentul pornirii instalatiilor de transport pe cablu.
De la gondole ultramoderne incalzite pana la teleschiuri mai sigure stil cusca, instalatiile te uimesc prin diversitatea lor, astfel ca nu prea se pune problema sa stai la coada cand vrei sa urci. E si normal, primii turisti au ajuns pe partie acum 90 de ani, iar instalatii de transport si hoteluri exista inca dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, deci e deja traditie si sunt zeci de ani in care francezii au tot invatat sa faca turism ca la carte.
La baza domeniului de schi, langa o imensa harta pe care starea partiilor e indicata cu beculete verzi si rosii troneaza o reclama cu litere chirilice care invita turistii rusi, ucraineni sau din alte tari estice sa consume o vodca ce are aroma de muguri de mesteacan, semn clar ca turistii din tarile slave nu sunt de neglijat.
In Evul Mediu au existat mine de argint in zona, iar in secolul 18 mai existau localnici convinsi ca pe varfurile inalte salasluiesc demoni care le pazesc cu strasnicie si te impiedica sa le urci. Acum poti urca in 20 de minute la peste 3.000 de metri, iar la statia intermediara de la 2.100 de metri este amenajata o pista de scutere de zapada unde platesti 20 de euro pentru zece minute de senzatii tari. Pentru cei care vor mai mult exista un tur de 25 de km care se face noaptea dupa inchiderea partiilor de schi, cu conditia sa fii dispus sa dai 100 de euro pentru o experienta cel putin inedita
Ca aspect general, Alpe d"Huez iti insufla ideea de unitate, cam toate cladirile au multe elemente din lemn, o parte au o scara exterioara ce duce la balconul primului etaj, iar un lucru ce merita spus e ca nici bancile nu au sedii discordante cu fatede din sticla si otel, ci se aliniaza cu tendinta generala si chiar numele firmei este trecut cu litere de culoare alba sau neagra pe frontispiciul de lemn, in ideea de a se incadra in peisajul general.
O constructie speciala este biserica Notre Dame de Neiges pe langa care daca treci noaptea grabit ai putea sa juri ca e club, din cauza luminilor vesele si schimbatoare cu care este pusa in evidenta. A fost construita acum patru decenii, iar un alt lucru iesit din comun este orga in forma de mana, singura din lume de acest fel, sustin francezii. Biserica este in forma de cort, iar acoperisul rotund coboara mult spre peretele cu vitralii ce par sa rupa traditia, dand impresia ca sunt realizate de un pictor cu tendinte suprarealiste.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Si nu pentru ca nu suntem noi capabili sau ca nu ne dorim ci pentru ca una este sa administrezi un domeniu schiabil de la 2000 la 3000 de m altitudine , si alta unul de la 1000 la 1800. Una este sa ai poate doua luni pe an zapada, si alta sa ai aproape 6 luni.
Si nu in ultimul rand una este sa ai francezi, austrieci, nemti, elvetieni .....pe partie si alta meseriasi ca tine.
Cu respect
Gica
.......oricum, frumos, civilizat si chiar daca este scump macar stii pentru ce .......
Stau pe DN 1 o jumatate de zi, ajung nervosi, stau la coada 1 ora ca sa coboare in 10 ' ,preturi de Mamaia in full sezon, etc.Fratilor, avion low -cost sau pe masina si faceti ski adevarat in AU.
In plus ei au sezon 6 luni pe an.
si da e mai bine acolo in primul rand ptr ca ei au alpii iar noi carpatii si aici e o mare diferenta.
"Alpe d’Huez Grand Domaine, équipé de 83 remontées mécaniques pour parcourir 250km de ski de piste sur 131 pistes"
O masa la restaurant e undeva intre 15-30 euro.
si nu-i mai zic nimic lu mutu, ca si asa e sarac amaratu....ii ia florentina tot
http://www.belambra.co.uk/Northern_Alps-Alpe-d_Huez-Les_Bergers/Winter?idOffer=08e5fba8-6eac-4304-9a18-fed6ece21a28#s05JS
Comparatia cu Romania nu isi are rostul, comparam mere cu pere, difera domeniul schiabil, hotelurile si mai ales turistii. La ei lumea vine pentru schi in principal, nu pentru sarmale, tzuica fiarta si dat cu punga. Speram in contiunuare ca si la noi sa se mareasca si sa se modernizeze domeniul schiabil, de aici pleaca totul. Speram de asemeni sa vina si iarna:).
Pirtiile sint superbe si excelent intretinute. Va recomand la L'Alpes d'Huez piscina externa cu apa calda, un pic cam rece dupa unele gusturi, totusi. Intrarea costa 6 euro. Daca sinteti in zona si vreti sa faceti bai termale adevarate, mergeti la Le Monetier Les Baignes. Tot acolo se poate schia la Serre Chevalier.
As fi curios sa aflu detalli despre preturile din Romania pentruc ceva similar.
Salutari din Torino