Cupei Rachitele de la Cascada Valul Miresei, Cupa Telescaun din statiunea montana Parang (o intrecere cu o vechime de 30 de ani), Cupa incepatorului la schi (statiunea montana Straja), Targul Traditional de Bunatati (Iasi) si Campionatul Regional Barista (destinat barmanilor specializati in ornat cafele) - sunt cateva dintre cele mai interesante evenimente ce se desfasoara in acest weekend prin Romania.

pe partieFoto: Agerpres / Tanjug

Stratul de zapada la

  • Azuga - 25 cm
  • Busteni - 25-30 cm
  • Poiana Brasov - 20-25 cm
  • Predeal - 30-35 cm
  • Sinaia - 20 cm (Cota 1400), 20-30 cm (Cota 2000)

Vezi aici starea a zece dintre cele mai importante partii din tara.

La sfarsitul ultimei saptamani din ianuarie se desfasoara, in statiunea montana Parang, Cupa Telescaun, o intrecere cu o vechime de 30 de ani. Competitia va avea loc sambata, 29 ianuarie, pe partia “Sub Telescaun”, care are o lungime de 400 si un grad de dificultate mediu. Concursul este programat sa se desfasoare pe categorii de varste: de la cei mai mici - pana la veteranii schiului. Detalii aici.

Tot in acest weekend, in statiunea montana Straja are loc Cupa incepatorului la schi. Intrecerea se adreseaza exclusiv copiilor care au pus in acest sezon pentru prima data in picioare schiurile. In Straja, zapada masoara pe partii intre 50 de centimetri si 1 metru si tote partiile sunt deschise. Detalii aici.

In perioada 28 - 30 ianuarie, in intervalul 11:00 - 18:00, poate fi vizitat, la Iasi, Targul Traditional de Bunatati de la ERA Shopping Park: branzeturi, carne si preparate din carne, miere si produse apicole, dulceata, compoturi sau conserve si bauturi traditionale. Sambata vor sustine doua reprezentatii Rapsozii Botosanilor. Detalii aici.

In perioada 28 - 30 ianuarie, Institutul Polonez din Bucuresti organizeaza, la Targu Mures si Oradea, evenimentul Zilele Filmului Polonez. Targu Mures: Centrul multimedia TEATRU 74 (str. Avram Iancu nr. 2), iar la Oradea: Cinema Libertatea (str. Independentei nr. 1). Detalii si program aici.

Tot in perioada 28 - 30 ianuarie se desfasoara, la Sibiu (Paltinis, Cabana Vila), Festivalul omului de munte - Clopul Turistului. Concursul din cadrul festivalului "Clopul Turistului" cuprinde: orientare sportiva pe trasee marcate din Muntii Cindrel, concurs de fotografie montana, caricatura, grafica, video, slide-show, proba teoretică. La final se sustine proba culturala. Detalii aici.

In zile de 29 si 20 ianuarie se desfasoara, la Cascada Valul Miresei (Rachitele, jud. Cluj), a 8-a editie a Cupei Rachitele - Campionat National de Escalada pe Gheata. Discipline de concurs: dificultate - dry tooling (seniori, senioare, amatori); viteza pe gheata naturala (seniori, senioare). Concursul Cupa Rachitele este deschis oricarui participant, indiferent de apartenenta sa la un club sau nu. Concurentii au posibilitatea de a participa si la Campionatul National, daca doresc, prin inscrierea temporara, pe loc, intr-un club sportiv afiliat FRAE. Varsta minima: 18 ani. Detalii si program aici.

Pana pe 30 ianuarie, in Timisoara (Iulius Mall) se desfasoara Campionatul Regional Barista. "Numite "lacasuri ale inteleptilor", cafenelele erau frecventate de intelectualii care se intalneau la cafea pentru a citi, discuta sau medita asupra vietii. Cei care doresc sa simta savoarea cafelei si sa fie partasi la ritualul de pregatire a acesteia sunt invitati sa participe la primul Campionat de Barista al anului 2011 desfasurat la Timisoara.

Competitia se imparte in trei concursuri: WBC (World Barista Championship), Latte Art si Coffee in Good Spirits (Irish Coffee).

  • In cadrul primei probe, concurentii trebuie sa prepare 4 espresso, 4 cappuccino si 4 bauturi originale in 15 minute.
  • Cea de-a doua proba consta in prepararea a doua bauturi caffe macchiato cu desen, doua cappuccino cu desen si doua bauturi originale cu desen in 8 minute.
  • La cea de-a treia proba se cauta cei mai buni preparatori de Irish Coffee, proba la care concurentii trebuie sa faca doua bauturi calde, cu whisky, zahar, cafea si frisca si doua bauturi reci, originale, din cafea si alcool si orice alt ingredient se doreste.

Baristii isi pot alege la ce proba doresc sa concureze (una sau mai multe). Evenimentele sunt cu intrare libera. Pentru etapa nationala se califica primele trei locuri din campionatele regionale. Detalii aici.