Brasovul prin ochii unui scriitor strain / Hanuri traditionale cu cranii de berbec pe pereti si hoteluri decorate cu talangi si putineie de unt
"Piata Sfatului este un minunat loc pentru a te plimba sau a privi trecatorii in timp ce observi importanta istorica a cladirilor din jur", scrie David Hill, scriitor, editor si traducator pasionat de afaceri, calatorii si cultura.
Autorul materialului remarca Muzeul de Istorie Brasov (Casa Sfatului), proiectat initial pentru a fi un turn de supraveghere, edificiul cuprinzand un prim etaj cu elemente gotice, in timp ce etajul superior si turnul prezinta elemente baroce sau renascentiste. Fatada este ornata cu o coroana care aminteste de denumirea nemteasca a orasului.
Alte cladiri mentionate de Hill: bisericile, "casele inguste, cu acoperisuri abrupte, inalte, rosii" situate pe cele patru laturi ale Pietei Sfatului, o impresionanta cladire verde conceputa in stilul Art Nouveau - datand din 1912 si care acum gazduieste o banca, precum si Casa Hirscher, cu locuri amenajate pentru cei care vor sa manance, sa bea sau sa faca shopping: "nu foarte departe de scopul pe care trebuia sa il serveasca initial, imediat dupa realizarea constructiei in 1539-1545".
Bulevardul Republicii este "o strada buna pentru plimbare si shopping", iar Piata Enescu - "o frumoasa si linistita piata", mai spune scriitorul, care se arata impresionat si de restaurantele Gustari ("placut si primitor, cu mancare traditionala romaneasca, care include si niste deserturi satioase"), Altstadt (cu mancare traditionala germana), Sergiana ("al carei interior imita un han traditional, cu ceramica populara si cranii de oaie, in timp ce angajatii poarta pantaloni bufanti si tunici"), Bistro de l’Arte ("situat intr-o cladire din secolul XIV, care a fost candva un siloz de cereale")
La capitolul cazare, scriitorul mentioneaza Casa Cranta si Casa Wagner, arantandu-se incantat mai ales de Casa Rozelor, "construita intr-un vechi depozit de sare din secolul XV". "Decorul sau este un amestec interesant intre antic si modern, cuprinzand arta contemporana, reclame vechi amuzante, talangi si putineie de unt".

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Chiar daca sunt din Brasov nu pot decat sa-mi felicit orasul, incepand cu primarul (PDL) care a schimbat fata orasului destul de mult (desi nu il simpatizez si nici nu l-am votat niciodata)
Va invit sa accesati lista cu situri arheolagice si veti gasi ca nicaieri in lume peste 11000 situri arheologice, zona orasului Brasov era locuit de mi si mi de ani din epoca bronzului, de daci , deci tot timpul.
//
cand sasi sau mai bine spus stramosii lor se zbenguiau prin padurile germanice organizati in triburi, dacii aveau un stat puternic caruia Imperiul roman ii platea atribut iar zona Brasovului era locuita de mi de ani.
Subscriu cu...... Brasovul cel mai frumos oras romanesc :)
P.S: Ideea e a inginerului Nicolae Theodorescu, nu a lui Dan Diaconescu
Ce imi doresc este mai multa descentralizare si autonomie. In nici un caz o capitala super centralizata cum avem acum.
Mutarea capitalei la Bv nu ar face decat sa ruineze zona, aducand multe lucruri nedorite acolo; mai degraba autonomie economica as sugera care ar retine banii produsi acolo sa fie reinvestiti tot acolo, decat sa fie realocati de la buget in zone unde lenea si mizeria e pe culmi, sau coruptie si delapidare.