Fotbal in clapari, franghia voinicilor, hochei pe zapada cu maturoaiele, spectacol de majorete, coborare pe partie in tinute haioase, concurs de sanii si farase (Para-Olimpiada Rasului si Olimpiada Umorului),degustari de vinuri fine romanesti, Semimaratonul Piatra Mare (cu schiuri de tura si trekking), Cupa Memoriala Buzasi Zoltan (schi-alpinism), festivalul Sinaia Freeride Challenge, workshop-ul SEFEU ("cel mai f***ing underground comics din toate universurile"), expozitia "Mon boudoir" (ce "recompune universul feminin al reginelor Romaniei", prin intermediul pieselor din patrimoniul regal) - sunt cateva dintre cele mai interesante activitati ce pot fi facute in acest weekend prin Romania. La inceputul saptamanii viitoare sunt programate concursul de snowkite si speedfly Winter Air Sport si un Campionat de table.

sporturi de iarnaFoto: Agerpres/AP

Starea stratului de zapada - joi

  • Balea Lac - 96 cm
  • Vatra Dornei - 9 cm
  • Predeal - 19 cm
  • Sinaia 1500 - 19 cm
  • Poiana Brasov - lipsa zapada, zapada compacta

Vezi aici starea stratului de zapada in mai multe zone din tara.

In perioada 18-20 februarie, Partia Soimul din Gura Humorului va gazdui Olimpiada Umorului si Para-Olimpiada Rasului: coborare de pe partie cu faclii (pentru aprinderea flacarii olimpice), spectacole "sportiv-distractive" (tiroliana, fotbal in clapari, franghia voinicilor, hochei pe zapada cu maturoaiele), spectacol de majorete, concurs de slalom, coborare pe partie in tinute haioase, concerte, artificii, DJ party, trasee cu obstacole, "Schiul urias”, concurs de coborare si tractiuni de colaci cu manere, concurs de sanii si farase. Detalii si program aici.

La Complexul Olimpic Sydney 2000 de la Izvorani, in perioada 18-20 februarie, se va desfasura Campionatul National Indoor 2011 la tir cu arcul, competitia fiind organizata pentru seniori si juniori, la urmatoarele divizii:

  • Arc olimpic (O)
  • Arc compound (C)
  • Arc traditional

Program:

  • vineri, 18 februarie - incepand cu ora 16:00, va avea loc antrenamentul oficial
  • sambata, 19 februarie - vor fi probele de calificare ale campionatului si primele probe de eliminatorii
  • duminica, 20 februarie - se decid marii finalisti

Pana pe data de 17 februarie, iubitorii sporturilor de iarna se pot inscrie la Sinaia Freeride Challenge, un festival dedicat freeski-ului si snowboard-ului. A doua editie a concursului aduce doua noutati: va fi inaugurata sectiunea de snowboard si concursul va deveni etapa de calificare pentru Ultimate Challenge Balea - aprilie 2011 (numai riderii care strang suficiente puncte la Sinaia merg la Balea)

Program - 18 februarie (19 februarie - zi de rezerva):

  • 09:30 - Intalnirea concurentilor
  • 10:00 - Inspectarea vizuala a zonei de concurs
  • 11:00 - Inceperea concursului
  • 18:00 - Festivitatea de premiere

Mai multe despre eveniment gasiti aici.

Iubitorii de schi-alpinism sunt invitati la a VII-a editie aCupei Memoriale Buzasi Zoltan, care va avea loc in arealul varfului Vladeasa, pe 19 februarie. Startul se va da sambata dimineata, de la cascada Rachitele.

Categorii:

  • Traseu integral: elit; seniori 21-30 ani; veterani 30-45 ani; old boys >45 ani si fete
  • Traseu scurt: open si cadet >18 ani

Mai multe despre eveniment gasiti aici.

Pe 19 februarie are loc Semimaratonul Piatra Mare, cu schiuri de tura si trekking. Traseul are o inclinatie de max. 45 grade. Diferenta de nivel la urcare, cat si la coborare: 930 m.

Traseul are o lungime de 14 km. La urcare se va desfasura pe drumul marcat cu banda galbena spre Canionul Sapte Scari, cu ocolirea acestuia (punct rosu) pana la cabana. La coborare se va urma Drumul Familiar, marcat cu banda rosie, inapoi la bariera de la Dambul Morii.

Mai multe informatii si programul evenimentului pot fi gasite aici.

In perioada 19-20 februarie se desfasoara, la Turnul Croitorilor din Cluj, un Targ de Dragobete si Martisor aduce bijuterii, decoratiuni, cosmetice, haine sau articole pentru nunti realizate manual de artisti din oras. Accesul este gratuit si se poate face in intervalul 11:00-18:00.

Incepand cu 19 februarie, poate fi vizitata expozitia "Mon boudoir"de la Muzeul National Peles, ce "recompune universul feminin al reginelor Romaniei, prin intermediul pieselor din patrimoniul regal: obiecte uzuale, servicii de toaleta, flacoane de parfum, cutii de fard, bijuterii, piese de mobilier s.a., purtand semnatura unor artisti si manufacturi vestite: Emil Galle, Julius Hoffmann, Louis Comfort Tiffany, August Bembe etc.

Nu vor lipsi din expozitie: afisul publicitar (aparut cu succes in perioada Belle Epoque, prin intermediul carora artistii isi promovau noile firme de parfumerie, casele de moda in voga, piesele de teatru pariziene), pudriere celebre, flacoane si vasciore pentru crema, coliere din sticla millefiori lucrate in atelierele italiene Murano, ace de par din argint filigranat cu pietre semipretioase, perii de par cu manere din argint, flacoane de parfum din cristal, serviciul de toaleta din alama avand ca decoratie crucea gamata din email a reginei Maria, piese de mobilier comandate in perioada anilor 1900.

Expozitia poate fi vizitata pana la mijlocul lunii mai. Detalii aici.

Pe 19 februarie, la Castelul Peles din Sinaia debuteaza stagiunea "Sunetul muzicii". Incepand cu ora 17:00, in sala de concerte a castelului, Duo Atris (violonista Raluca Stratulat si pianista Adriana Toacsen) va interpreta opusuri semnate de Mozart, Enescu si Brahms. Accesul se face pe baza de invitatie. Detalii aici.

Turneul de snowboarding Dew Tour 2011 continua la Sinaia, pe 19 februarie, la Gondola 1, cota 1200. Riderii sunt “somati” sa isi demonstreze abilitatile si sa incerce trickuri ce le pot aduce premii in valoare de 7.500 de euro. Publicul va avea parte de un supliment de adrenalina: spectacolul oferit de participanti va fi completat de lectii gratuite de la instructori profesionisti si de un concert Vita de Vie. Detalii si program gasiti aici.

In perioada 17-24 februarie, la KF Arad, se desfasoara Workshop-ul SEFEU, "cel mai f***ing underground comics din toate universurile". "Akira si Nae fac un trip pana in Arad de cam o saptamana, sau ceva, in care se propune sa se adune lume care ar fi interesata de creat diverse short story-uri grafice pe hartie (de mana) (alb negru)". Evenimentul incepe joi, la ora 18:00.

In perioada 18-20 februarie, la Biserica Toma Cozma din Iasi, se desfasoara a 6-a editie a Ecoagris-Targul pentru sanatatea ta. Expozitia cu vanzare se va desfasura periodic in Parcul Bisericii Toma Cozma din Iasi (Str. Toma Cozma, nr. 41, in apropierea Liceului "C. Negruzzi"), iar intrarea va fi libera. Urmatoarele serii ale acestui eveniment se vor derula in perioadele: 4-6 martie si 15-17 aprilie - editia speciala de Sfintele Pasti.

In cadrul sectiunii Gastronomie practica, inaugurata la editia precedenta, doamna Rodica Tiplea, producator traditional din Maramures, va gati in fata publicului larg placinte si sarmalute dupa metode traditionale, precum si covrigei taiati cu forme.

Program de vizitare: zilnic, intre orele 10.00-18.00. Vineri, de la ora 13:00, are loc deschiderea oficiala a targului cu vanzare, urmata de conferinta de presa, incepand cu 13:30. Detalii aici.

In perioada 19-20 februarie, Camera de Comert si Industrie Maramures din Baia Mare va gazdui Expozitia cu vanzare "Nunta de la A la Z". Program: 11:00-19:00.

Pe 19 februarie, la Kasho Club din Brasov, incepand cu ora 23:00, va concerta muzicianul austriac Parov Stelar. Printre hiturile Parov Stelar se numara piesa ca "Chambermaid Swing", "Charleston Butterfly" si "Shine".

Tim "Ripper" Owens de la Judas Priest concerteaza la Oldies Pub din Sibiu joi, 17 februarie. In deschidere vor canta cei de la Tirana Rockers. Pretul unui bilet va costa (la intrare) 55 de lei. Evenimentul este programat sa inceapa la ora 21:00.

4X4 - Seri de teatru este un mini-festival in Studioul Fabricii de Pensule din Cluj. Trei dintre ele sunt one-woman show-urile a trei actrite, cel de-al patrulea fiind un spectacol de teatru dans. Evenimentele au loc in perioada 17-24 februarie. Detalii aici.

Pana pe 28 februarie, la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, poate fi vizitate expozitia Painting for Thinking, o "investigatie picturala cu posibilitati de performance, avand un cert profil abstract cu efect ermetice". Detalii aici.

Pana pe data de 24 februarie, Galeria Konstant din Oradea va gazdui expozitia "Searching for a possible axis". "Obiecte precum: cosuri de nuiele, tesaturi cu elemente simbolice, diferite materiale, fotografii, devin puncte de reper, cumuland in timp acea pretiozitate arhaica, prin care se autodefinesc ca embleme purtatoare de istorie a identitatii". Detalii aici.

Ateneul Tatarasi (Sala Club) din Iasi organizeaza joi, 17 februarie, de la ora 18:00, vernisajul expozitiei "Fotografii din Tibetul nevazut de Eliade", de Bogdan Stoica.

Evenimentul "Un print si doua castele", o degustare de vinuri fine romanesti de la Vinarte, va avea loc tot joi, 17 februarie, de la ora 18.00, la magazinul de vinuri Good Point din Iasi (Str. Sf. Lazar 45). Prince Mircea, Castel Starmina si Castel Bolovanu sunt cele trei capete de afis ale acestei degustari. Prezentarea vinurilor va fi facuta de Laurentiu Achim, "unul dintre putinii somelieri adevarati din Romania". Detalii aici.

Iesenii pot vizita expozitia de origami Misterele hartiei (la Galeria de Arta Grand Hotel Traian) pana pe 28 februarie, iar pana pe 20 martie pot vedea, la Gradinii Botanice din Iasi, o expozitie cu specii de plante exotice - Mesaje cu flori: azalee si camelii, conifere dirijate in stil bonsai, precum si peperomii, begonii, fitonii, marante, crotoni, euforbii, cactusi. Detalii aici.

http://iasifun.ziaruldeiasi.ro/expozitia-cu-specii-de-plante-exotice-mesaje-cu-flori/13671/

Pana pe 26 februarie, la Muzeul de Arta Populara din Constanta, poate fi vizitata expozitia "Mari centre de ceramica". Pasionatii de etnografie pot vedea particularitatile morfostilistice a 26 de centre rurale si urbane, a caror evolutie in timp acopera un segment de peste doua secole. Sunt expuse "piese care reflecta asimilarea unor influente venite din ariile culturale ale Bizantului si centrului Europei, precum si persistenta unor forme sau elemente decorative specifice vechiului fond dacic si celui greco-roman". Detalii aici.

Pana pe data de 30 martie, Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi va gazdui expozitia Mexic - Traditii si obiceiuri: "statuete de ceramica si strachini, tesaturi viu colorate, podoabe si obiecte de imbracaminte, cosuri impletite si cufere pictate, jucarii si masti, sticlarie, statuete cioplite in lemn, picturi pe hartie amate - seva pamantului, sageti cu pene, dar si... Zeul Ploii".

Evenimente care vor avea loc saptamanile viitoare

In aceasta perioada se pot face inscrierile pentru Hercules Maraton (21 mai - Valea Cernei - proba de maraton si semi-maraton), Maratonul de la Cluj (10 aprilie) si EcoMarathon (7 mai - Moieciu). Detalii aici.

La Sinaia (cota 2000), va fi organizat, in perioada 21-27 februarie, concursul de snowkite si speedfly Winter Air Sports. "Special pentru editia din anul acesta au fost gandite patru categorii de concurs: "Kite Slalom", "Race Kite", "Freestyle" si "Big Air".

Locul de desfasurare: Sinaia - Cota 2000 - zona statiei de telescaun din Valea Dorului unde va fi zona de standuri pentru participanti si echipe. Concursul de race se va desfasura pe un traseu in premiera care incepe din varful muntelui si va fi pana in platoul din fata cabanei Valea Dorului

La final va fi organizata o petrecere in Cabana Miorita, cu sonorizare si proiectoare. Evenimente de divertisment auxiliare: concurs foto, expozitie de echipamente, initiere in snowkite, demonstratii.

Taxa de inscriere de este 200 ron (pentru inscrierile efectuate online) si 250 Ron (pentru cele platite la fata locului). Taxa include: acces gratuit pe gondola si telecabina pentru zilele de joi, vineri si sambata; cazare pentru noptile de joi, vineri si sambata; bauturi gratuite: ceai, vin fiert, prioritate la urcare prin tractare cu snowmobilul; premii surpriza.

Detalii pe site-ul oficial.

In perioada 21-27 februarie, la Gold Plaza din Baia Mare este gazda unui Campionat de table. Inscrierile se pot face pana duminica, 20 februarie, la ora 20.00, in schimbul unei taxe de 20 de lei. Organizatorii au precizat ca ocupantul locului 1 va primi 60% din incasari (in functie de numarul celor inscrisi), locul 2 - 30%, iar locul 3 - 10%. De asemenea, se va acorda premiul fair-play pentru tinuta, comportament, prezenta si popularitate. Detalii aici.

Cele mai importante targuri internationale de instalatii si constructii se deschid la Cluj (Expo Transilvania), intre 23 si 27 februarie. Ambient Construct si Ambient Instal includ mai multe saloane, intre care Ambient Electric (specializat in echipamente si aparataje electrice), Ambient Wood (specializat in case si constructii de case), Expo Protect (specializat in securitate si sanatate in munca, prevenirea si stingerea incendiilor).

Incepand cu 24 februarie, timp de trei zile, iubitorii de muzica buna pot participa la cea de-a saptea editie a Sighisoara Blues Festival. In fiecare seara, cu incepere la orele 19:30, in crama hotelului Sighisoara, vor avea loc cate doua concerte (80 min. concertul). Vor urca pe scena nume ca Little Brothers (USA), Crossroads (Romania), Diane Blue & Roberto Morbioli (USA), Davina & the Vagabonds (USA), Steven De bruyn, Roland & Tony Gyselinck (Belgia), Murali Coryell (USA). Detalii aici.

La sfarsitul lunii februarie, Compania D'arte din Timisoara incepe cursurile de dansuri populare pentru copii si adulti, la Casa Tineretului Timisoara.

Vor fi exersate:

  • Dansuri din zona de campie a Banatului: soroc, intoarsa, lenta, ardelene etc.
  • Dansuri din zona de munte a Banatului: hora, doi, ardeleana, brau de baieti si brau
  • Daca participantii la curs isi doresc la cerere se pot invata si dansuri din celelalte zone ale tarii precum: Moldova, Oltenia, Dobrogea, Ardeal cu cateva subzone ale sale - Bihor, Maramures, Oas, Fagaras etc.

Mai multe despre cursurile de dansuri populare gasiti aici.