Dansuri traditionale sasesti, demonstratii de lupte medievale, Campionatul National al monitorilor de schi, Campionatul de table, Miri Expo, concursul de snowkite si speedfly Winter Air Sports, Sighisoara Blues Festival, cursurile de dansuri populare si expozitia "Mon boudoir" de la Muzeul National Peles, ce "recompune universul feminin al reginelor Romaniei" - sunt cateva dintre cele mai interesante activitati ce pot fi facute in acest weekend prin Romania.

Festivalul ClatitelorFoto: Agerpres

Starea stratului de zapada - joi

  • Balea Lac - 147 cm
  • Sinaia 1500 - 46 cm
  • Predeal - 28 cm
  • Vatra Dornei - 13 cm
  • Poiana Brasov - strat foarte subtire

Vezi aici starea stratului de zapada in mai multe zone din tara.

Asociatia speologica SpeleoTeam din Timisoara si Carturesti va invita joi, 24 februarie, de la ora 19:00, la vernisajul expozitiei de fotografie de pestera "Tacerea luminii", eveniment care va avea loc in ceainaria librariei Carturesti Timisoara (str. Mercy, nr. 7). Expozitia reuneste fotografii realizate de Cosmin Nistor, Cosmin Ivan si Cristian Tzecu in pesteri din Banat, Apuseni si Podisul Mehedinti. Vernisajul va cuprinde si o proiectie de fotografii de pestera neincluse in expozitie, insotita de un recital de chitara clasica sustinut de Iulian Neagu. Detalii aici.

Joi, 24 februarie, la libraria Carturesti Cluj, de la ora 19:00, are loc LIT. FRONT-LINE 90 - dialoguri cu scriitori romani: Dan Coman. "Discutam cu Dan Coman, timp de 90 de minute, despre viata sa "amenintata" de literatura, despre trecerea de la Poezie la proza, despre bucuria sau chinurile scrisului, despre avintul sau apasarea recunoasterii, despre prietenie, iubire si tot ce mai conteaza. Vor fi si doua momente de lectura a autorului (din roman si cel mai recent volum de poezie), o pauza de ceai si un final rezervat dialogului cu publicul". Detalii aici.

Pe 24 februarie, Pensiunea "Anette" din satul Covaci (judetul Timis) organizeaza o Petrecere de Dragobete cu intrare libera. Recitaluri: Vasile Mardare, Adrian & Cristian Ilie.

Tot de Dragobete, Phoenixsustine un concert din seria "Pasarea de Foc" la Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea, de la ora 19:00. In deschidere canta cei de la RIFF.

Pe 25 februarie, la Cafeneaua Artistilor din Buzau (Bd. N. Balcescu nr. 26-28), are loc un Memorial Valeriu Sterian. Invitati: Mircea Bodolan, Florin Chilian, Emeric Imre si trupa "Fortele de munca". Pret: 20 lei.

Sambata, 26 februarie, de la ora 22:00, are loc la patinoarul de langa Gara Brasov un antrenament de curling. "Acolo vom face initiere si vom pune la dispozitie echipament celor care vor sa incerce", spune intemeietorul Federatiei Romana de Curling. Detalii aici.

Dupa doua concerte sustinute in Romania la inceputul anului, Ja Rule va canta, pe 26 februarie, in Heaven Studio din Timisoara (zona: Stadion Dan Paltinisanu), de la ora 23:00. In deschidere: Sony Flame. Detalii aici.

In perioada 26 - 27 februarie, in Promenada Mall din Focsani se desfasoara evenimentul Miri Expo, dedicat nuntilor. Toti viitorii miri din judetul Vrancea au ocazia sa consulte specialisti din domeniu, de la rochia de mireasa si invitatiile de nunta pana la verighete si aranjamente speciale. Programul evenimentului contine sectiuni de dans, degustare de vin, cantece de petrecere, sedinta de make-up, prezentare de moda. Detalii si program aici.

In perioada 26 - 27 februarie, la Prejmer (Brasov), se desfasoara a VII-a editie a Caravanei Clatitelor - Farsching 2011. Prejmer se afla la aproximativ 20 de minute de Brasov, pe DN10, in directia Buzau.

"Locuitorii comunei Prejmer pastreza amintirea unui vechi obicei sasesc, Fasching (Carnaval), organizat in preajma Lasatul Secului, dupa calendarul Bisericii Evanghelice, de catre comunitatea sasilor. Grupuri de baieti mascati defileaza calari si in carute pe stazile comunei in "Caravana Clatitelor". Se prepara clatite care se ofera trecatorilor". Spectacolul este asigurat de mascatii care canta si danseaza interpretand scene comice, acompaniati de trompete si acordeon, iar seara se organizeaza un bal mascat".

Candva, Fasching-ul era organizat de tinerii care urmau sa plece primavara in armata. Punctul de atractie il reprezentau clatitele. Ademenite de miros, fetele se apropiau foarte mult de caruta pentru a primi desertul dorit si erau rapite de feciorii costumati, care primeau in schimbul eliberarii lor diferite produse.

Din programul Caravanei Clatitelor: Concurs gastronomic "Clatita surpriza", Bal mascat, Petrecere de carnaval pe baza de rezervare, spectacol de fanfara si dansuri traditionale sasesti Ansamblul Korona, Cavalerii Tarii Barsei (demonstratie de lupte medieval), expozitie de masti. Mai multe despre Caravanei Clatitelor - Farsching 2011 si programul complet gasiti aici.

La Sinaia (cota 2000), va fi organizat, in perioada 21-27 februarie, concursul de snowkite si speedfly Winter Air Sports. "Special pentru editia din anul acesta au fost gandite patru categorii de concurs: "Kite Slalom", "Race Kite", "Freestyle" si "Big Air".

Locul de desfasurare: Sinaia - Cota 2000 - zona statiei de telescaun din Valea Dorului unde va fi zona de standuri pentru participanti si echipe. Concursul de race se va desfasura pe un traseu in premiera care incepe din varful muntelui si va fi pana in platoul din fata cabanei Valea Dorului

La final va fi organizata o petrecere in Cabana Miorita, cu sonorizare si proiectoare. Evenimente de divertisment auxiliare: concurs foto, expozitie de echipamente, initiere in snowkite, demonstratii. Detalii pe site-ul oficial.

Cea de-a XII-a editie a Campionatului National al monitorilor de schi din Romania va avea loc in acest an la Vatra Dornei, aproximativ 150 de participanti de la toate statiunile de schi din tara fiind asteptati sa ia startul la evenimentul care se va desfasura in perioada 28 februarie - 2 martie.

Vor fi doua probe de concurs, una de slalom urias, care va cuprinde un traseu de 18-25 de porti, si o proba de sincron/demo schi pentru echipele participante, ambele urmand a se desfasura pe partia Parc. La proba de slalom urias, traseul va fi valabil si pentru practicantii de snowboard, iar proba de sincron se va desfasura in nocturna. Detalii aici.

In perioada 21-27 februarie, la Gold Plaza din Baia Mare este gazda unui Campionat de table. Inscrierile se pot face pana duminica, 20 februarie, la ora 20.00, in schimbul unei taxe de 20 de lei. Organizatorii au precizat ca ocupantul locului 1 va primi 60% din incasari (in functie de numarul celor inscrisi), locul 2 - 30%, iar locul 3 - 10%. De asemenea, se va acorda premiul fair-play pentru tinuta, comportament, prezenta si popularitate. Detalii aici.

Cele mai importante targuri internationale de instalatii si constructii se deschid la Cluj (Expo Transilvania), intre 23 si 27 februarie. Ambient Construct si Ambient Instal includ mai multe saloane, intre care Ambient Electric (specializat in echipamente si aparataje electrice), Ambient Wood (specializat in case si constructii de case), Expo Protect (specializat in securitate si sanatate in munca, prevenirea si stingerea incendiilor).

Incepand cu 24 februarie, timp de trei zile, iubitorii de muzica buna pot participa la cea de-a saptea editie a Sighisoara Blues Festival. In fiecare seara, cu incepere la orele 19:30, in crama hotelului Sighisoara, vor avea loc cate doua concerte (80 min. concertul). Vor urca pe scena nume ca Little Brothers (USA), Crossroads (Romania), Diane Blue & Roberto Morbioli (USA), Davina & the Vagabonds (USA), Steven De bruyn, Roland & Tony Gyselinck (Belgia), Murali Coryell (USA). Detalii aici.

La sfarsitul lunii februarie, Compania D'arte din Timisoara incepe cursurile de dansuri populare pentru copii si adulti, la Casa Tineretului Timisoara.

Vor fi exersate:

  • Dansuri din zona de campie a Banatului: soroc, intoarsa, lenta, ardelene etc.
  • Dansuri din zona de munte a Banatului: hora, doi, ardeleana, brau de baieti si brau
  • Daca participantii la curs isi doresc la cerere se pot invata si dansuri din celelalte zone ale tarii precum: Moldova, Oltenia, Dobrogea, Ardeal cu cateva subzone ale sale - Bihor, Maramures, Oas, Fagaras etc.

Mai multe despre cursurile de dansuri populare gasiti aici.

Prima editie a Brasov International Film Fest (BIFF) de desfasoara in perioada 24 - 27 februarie, la Centrul Cultural Reduta, in centrul Brasovului: "filme bune, worshop-uri super interesante, expozitii de pictura si fotografie".

Zilele acestea se desfasoara, in mai multe orase importante ale tarii, evenimentul Fabrica de Scurt Metraje: Galati (duminica 27 februarie), Arad, Oradea, Brasov si Iasi (luni, 28 februarie). Detalii si program aici.

In perioada februarie - mai, trupa byron pleaca intr-un turneu national de promovare a noului album, intitulat Perfect.

Datele confirmate pana acum sunt urmatoarele:

  • 25 februarie - Constanta, Club Pulse
  • 3 martie - Cluj-Napoca, Diesel Club
  • 4 martie - Tg. Mures, Bastionul Dogarilor
  • 18 martie - Suceava, Vox
  • 19 martie - Iasi, Hand
  • 25 martie - Focsani, TMC
  • 26 martie - Galati, Zod!ar
  • 7 aprilie - Sibiu, Oldies Pub
  • 8 aprilie - Pitesti, Hush
  • 15 aprilie - Timisoara, 700 Coffee & Lounge
  • 22 aprilie - Bucuresti, Wings Club
  • 6 mai - Bacau, The Stage

Detalii gasiti aici.

Compania Nationala de Dansuri a Irlandei sustine luna aceasta spectacole in mai orase din Romania. Stravechea poveste a celtilor si cele mai moderne tehnici scenice vor putea fi urmarite de publicul roman in cadrul spectacolului Rhythm of the Dance: Cluj (24 februarie), Brasov (25 februarie), Bucuresti (26 februarie), Constanta (27 februarie) si Craiova (28 februarie). Detalii aici.

In perioada 25 - 27 februarie, la Muzeul de Istorie Naturala din Iasi (Bd. Independentei) are loc expozitia Mineralia - Cristale de Martisor. Detalii aici.

Tot in Iasi, in perioada 25 februarie - 1 martie, se desfasoara a VII-a editie a Festivalului Martisorului, pe Strada Lapusneanu, in intervalul orar 09.00 - 18.00. Deschiderea oficiala a acestei editii va avea loc pe data de 25 februarie, la ora 11:00.

Baia Mare organizeaza si ea un Targ de martisoare, aflat la editia a III-a: intre 25 februarie si 2 martie, orele 09:00 - 19:00. Salonul Artelor, Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu".

Pana la mijlocul lunii mai poate fi vizitata expozitia "Mon boudoir" de la Muzeul National Peles, ce "recompune universul feminin al reginelor Romaniei, prin intermediul pieselor din patrimoniul regal: obiecte uzuale, servicii de toaleta, flacoane de parfum, cutii de fard, bijuterii, piese de mobilier s.a., purtand semnatura unor artisti si manufacturi vestite: Emil Galle, Julius Hoffmann, Louis Comfort Tiffany, August Bembe etc.

Nu vor lipsi din expozitie: afisul publicitar (aparut cu succes in perioada Belle Epoque, prin intermediul carora artistii isi promovau noile firme de parfumerie, casele de moda in voga, piesele de teatru pariziene), pudriere celebre, flacoane si vasciore pentru crema, coliere din sticla millefiori lucrate in atelierele italiene Murano, ace de par din argint filigranat cu pietre semipretioase, perii de par cu manere din argint, flacoane de parfum din cristal, serviciul de toaleta din alama avand ca decoratie crucea gamata din email a reginei Maria, piese de mobilier comandate in perioada anilor 1900. Detalii aici.

Pana pe 26 februarie, la Muzeul de Arta Populara din Constanta, poate fi vizitata expozitia "Mari centre de ceramica". Pasionatii de etnografie pot vedea particularitatile morfostilistice a 26 de centre rurale si urbane, a caror evolutie in timp acopera un segment de peste doua secole. Sunt expuse "piese care reflecta asimilarea unor influente venite din ariile culturale ale Bizantului si centrului Europei, precum si persistenta unor forme sau elemente decorative specifice vechiului fond dacic si celui greco-roman". Detalii aici.

Pana pe data de 30 martie, Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi va gazdui expozitia Mexic - Traditii si obiceiuri: "statuete de ceramica si strachini, tesaturi viu colorate, podoabe si obiecte de imbracaminte, cosuri impletite si cufere pictate, jucarii si masti, sticlarie, statuete cioplite in lemn, picturi pe hartie amate - seva pamantului, sageti cu pene, dar si... Zeul Ploii".

Evenimente programante pentru saptamanile viitoare

In aceasta perioada se pot face inscrierile pentru Cursul acreditat Manager de Proiect - Fonduri Structurale ce se desfasoara la Tg. Jiu, in perioada 2 - 18 martie, la Sala de conferinte Davios. Cei care trimit formularul de inscriere pana pe 28 februarie beneficiaza de o taxa de participare redusa. Detalii si program pe zile gasiti aici.

In aceasta perioada se pot face inscrierile pentru Hercules Maraton (21 mai - Valea Cernei - proba de maraton si semi-maraton), Maratonul de la Cluj (10 aprilie) si EcoMarathon (7 mai - Moieciu). Detalii aici.