Dan C. Mihailescu, critic literar: Mircea Eliade este cel mai diabolizat autor de catre propaganda comunista si de catre corectitudinea politica post '89

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Vineri, 25 februarie 2011, 16:10 Life | Prin oraş


Dan C. Mihailescu
Foto: Agerpres
Eliade este victima "maniheitei" romanesti. "Noi avem mereu mania sa optam intre "sau" si "sau". De vreo 17 ani incoace avem un meci nou: Eliade sau Mihai Sebastian", a explicat criticul literar Dan C. Mihailescu in cadrul unei Conferintei "Buna seara, domnule Mircea Eliade". Evenimentul a avut loc in cadrul ciclului "Cultura bate criza", la mijlocul acestei saptamani, la BCU.

Mircea Eliade - cateva trasaturi punctate de Dan C. Mihailescu
 • "Astazi se citesc romane cu vampiri. Asadar, Domnisoara Christina ar trebui sa faca furori printre domnisoarele de astazi, amatoare de colti"
 • "Daca americanii ar vrea sa faca dupa Domnisoara Christina un film horror, ar fi un Shining, un Stephen King "ingrozitor". Daca se doreste..."
 • "Nu exista energie teribila, mai desavarsita, auto-formativa decat este Eliade. Este omul, care dupa Eminescu, s-a autoconstruit cu o tenacitate si un talent fara margini".
 • "Nici eseistica lui nu este prizata ca o opera extraordinara, desi mai fiecare text de la el face cat o lucrare de doctorat".
 • "Nu avea probleme a se compara cu Goethe, Napoleon... Era un om care dialoga, coresponda cu Noica despre cand o sa faca un Razboi si pace. Deci se compara cu Tolstoi si voia ca Huliganii macar sa fie un Razboi si pace".
 • "Am fost extrem de socat sa aflu ca avea, pe biroul de lucru, propriile fotografii. Heidegger, in Padurea Neagra, tinea poza mamei lui. De regula tii sotia, copilul. El avea 3 sau 4 poze de-ale lui, semn ca avea un ego..."
 • "Eliade cred ca este singurul autor de la noi in care corespondenta trimisa valoreaza cel putin cat corespondenta primita. Mi-a spus-o rautacios Cioran, la Paris, in '90: "era un self promoter, era un PR...!" Cum ii aparea lucrarea, trimitea 70 de exemplare, era un auto-promovator extraordinar. Sunt mii de scrisori, de texte: "V-am trimis cartea. Multumesc! Astept articolul x pentru corectura y"."
 • "Corespondenta primita de el este extraordinara. Are tot felul de fani dementi. Ii scriu cate 20-30 de pagini, fluviu, oceane confesive. Omul avea un asemenea talent de a fecunda!"
Eliade, intre stanga si dreapta

"Este poate cel mai diabolizat autor de catre propaganda comunista si de catre corectitudinea politica post '89. Este cel mai atacat, este omul care a suferit cel mai cumplit reductionism. Toata opera lui de istoric, chiar de filosof al religiilor, de editor, de traducator, de eseist, de prozator in realismul psihologic, deci tot acest amalgam unic in literatura noastra este redus la scurtul episod al adeziunii sau al simpatiei fata de miscarea legionara.

Cred ca dupa 20 de ani de tocare si de maruntire a biografiei lui Eliade s-au spus toate adevarurile, cele mai inconfortabile si mai negre lucruri. Si imi pare foarte bine ca s-au pus pe foaie, pentru ca niciodata nu faci nimic decat daca pui adevarul pe masa. Cei care l-au mitizat si l-au idolatrizat si au spus ca niciodata nu a avut nici o simpatie fata de miscarea legionara au facut rau. Pentru ca n-au nascut in contrapartida decat atacuri tot mai multe".

"Suntem atat de obsedati de examenul apartenentei stanga-dreapta... incat trebuie sa ne gandim de ce stanga de astazi, atunci cand face examenul dreptei, refuza sa faca exact ce se face cand se face examenul stangii. Adica stanga se ia intotdeauna de la izvoare la varsare, de la Iisus pana acum, iar tot ceea ce este "accident de parcurs", cum spun ei, intra la circumstante atenuante. Cum spunea candva Horia Patapievici, rezulta ca dreapta face invariabil asasinate impotriva umanitatii si stanga le face pentru umanitate.

In timp ce atunci cand vine examenul dreptei si al lui Eliade, de fapt se pleaca nu de la izvoare spre varsare, ci invers: de la varsare inspre izvoare. Deci se pleaca de la Auschwitz, incat evident ca tot ce a fost inainte devine, din circumstanta atenuanta, circumstanta agravanta. Este o lucratura foarte parsiva si periculoasa, care face ca stanga mereu sa fie "ursuletul bun": au vrut sa aiba de mancare toata lumea, egalitarism. Iar daca tu vii si turpilezi cu Ho Chi Minh, "Carticica rosie" a lui Mao, Stalin care omoara zeci de milioane de ucrainieni, daca spui de comunism ca are 200 de milioane de victime si nazismul sase - "nu, nu, nu, trebuiau sa faca ce au facut". Deci tot ce la dreapta apare ca o oroare, la stanga apare ca un lucru bun."

Mircea Eliade vazut de tinerii de astazi

"In ultimii trei ani am umblat pe la vreo 20 de licee si facultati si am adus vorba despre Eliade.

Ca savant sta in linia marilor nostri enciclopedisti: Cantemir, Hasdeu, Eminescu, Iorga... Aici am vazut la majoritatea o mefienta, o tulburare: "cum adica Eliade si Iorga?" Parca as fi comparat un munte cu o movila din Cismigiu. Ei citisera "Romanul adolescentului miop", de pilda, si nu erau deloc racordati la savantul Eliade.

La facultatile de filologie si de istorie le-am spus cat de natural se cupleaza prozatorul Eliade cu literatura noastra interbelica, alaturi de Rebreanu, Cezar Petrescu, Hortensia, Calinescu... Iarasi mefienta! In afara de Maitreyi, unde doamne cu deficit afectiv palpitau, "Eliade si Rebreanu? Ion, Rascoala? Nu se poate!"

"Am observat o reticenta in fata imaginii de manual, de statut de prozator si de savant al omului nostru". Cauze:
 • terorismul ideologic
 • o cauza psihologica: "Noi ne simtim foarte nelalocul nostru fata de fenomene umane de acest gen".
 • damblaua romanului: maniheita
Eliade prin ochii romanului: "Nu se poate sa mergi in India, sa intri in legatura cu metempsihoza, tantra, in acelasi timp vii si faci o gazetarie deliranta, ai eseurile cele mai stralucitoare din literatura noastra si in acelasi timp faci romane de dragoste, esti acuzat de pornografie, este o sexualitate debordanta".

Eliade, victima "maniheitei" romanesti

"Avem o dambla: suferim de maniheita. Noi avem mereu mania sa optam intre "sau" si "sau".

Eminescu versus Macedonski. Dar de ce? Unul era romantic, celalalt simbolist, foarte bine! "Nu se poate! Sau... sau?"

Pe urma: va place Blaga sau Arghezi? Deci esti transilvanean cultivat pe ideea germana sau esti arghezian de sud? Dar nu poate sa-mi placa si Baudelaire, si Kant, si Hegel, si Fichte? Nu, lumea vrea sau Arghezi, care e coltos, pamfletar si sudist, sau Blaga - metafizica etc.

Pana la Eugen Barbu versus Marin Preda. Urbanul si mahalaua la unul, satul la celalalt. Sau... sau...

In cazul nostru, de vreo 17 ani incoace un meci nou: Eliade sau Mihai Sebastian. Desi amandoi au fost formati de acelasi Nae Ionescu, pe care l-au adorat in mod egal.

Plesu spune ca mania asta de a face mereu disjunctii "sau-sau" este ceva diabolic. Numai dracul isi baga coada intotdeauna. Ingerul este simbolic, aduna la un loc, reface, recompune, coaguleaza.

Prejudecati privind statutul lui Mircea Eliade: istoric al religiilor, prozator, romancier? Sau eseist?

"Eu zic ca avem o prejudecata. Avem un Eliade al savantilor, unul al literatilor, unul al celor preocupati de realismul psihologic. Altii, ca Nicolae Manolescu, de pilda, nu prizeaza romanul realist si psihologic, ci doar fantasticul lui Eliade.

"Marturisesc: eu nu sunt atata de legat nici de istoricul religiilor (unde sunt, un neofit si un ageamiu), dar nici macar de prozatorul, de romancierul Eliade. Cred si eu, cum cred si altii, ca tezismul, dorinta de a demonstra cate ceva in fiecare roman cariaza. Sigur ca sunt romane extraordinare, imi plac, dar atasamentul meu, sufletul meu se afla in eseu.

Eseistica lui Eliade imi pare cea mai vaduvita, mai neglijata, trecuta la gazetarie. Or Solilocviile, Oceanografiile, Insula lui Euthanasius, Fragmentarium - sunt niste bogatii, niste perle, sunt ca niste navoade de idei aruncate pe Europa. 
 
Inainte de a face o priza cu prozatorul, cu romancierul, cu istoricul, am facut o legatura aproape viscerala cu Fragmentarium, cu Insula lui Euthanasius. Daca ma intrebati exact, punctual, un eseu, o idee, o referinta, un nume, sigur ca pot spune, dar nu atat subiectele erau importante, cat efervescenta, o minte stralucitoare, diabolica aproape in sensul bun (daca exista un sens bun in asta), o bulimie culturala, pe care vreau sa o leg de enciclopedism. Ceva ce nu mai exista in zilele noastre si care sunt exceptii in vest. Acolo, toata lumea trece printr-o hiperspecializare ingrozitoare.

Stiu ca Andrei Plesu era sa il imbolnaveasca, sa ii provoace infarct unui mare profesor din Germania, caci i-a spus la 25 de ani: "Vreau sa-mi dau doctoratul in Artele Plastice". "A, dar in ce perioada?" "Pai de la... pana la..." "A, nu va suparati, asa ceva nu avem in Germania. Eu sunt specialist numai in prima decada a secolului XVII. Colegii mei sunt in secolul XVIII, al XIII-lea. Ori esti in impresionism, ori in expresionism."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10506 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  frumos (Vineri, 25 februarie 2011, 16:30)

  L.C. [anonim]

  Felicitari Hotnews! Un articol consistent! Pacat ca nu avem ocazia sa citim mai des astfel de articole.
  O zi buna!
  • +2 (6 voturi)    
   deacord (Vineri, 25 februarie 2011, 16:46)

   whatever [anonim] i-a raspuns lui L.C.

   ar trebuii sa ne uitam la valorile noastre din tara si sa analizam fara prejeducatii pe acesti oamenii mari fara anumite gandirii din zilele noastre si sa iei punem in valoare pe ai nostri in tara si in lume sa de ce nu si practic in zi cu zi .
 • +7 (9 voturi)    
  Felicitari! (Vineri, 25 februarie 2011, 16:40)

  Iliana [anonim]

  Imi place tare mult de Dl. Mihailescu. Puncteaza lucrurile foarte obiectiv si pe intelesul tuturor. Ii citesc articolele cu entuziasm de fiecare data. Multumiri si dlui Navadaru pentru consemnari.
 • +7 (9 voturi)    
  Mircea Eliade, moldovean/oltean din Bucuresti (Vineri, 25 februarie 2011, 16:46)

  Micul Paris [anonim]

  Voi reciti o parte si voi cauta eseistica, nu sunt familiarizat cu eseurile acestui roman extraordinar.
  Am vazut o fotografie cu Eliade, Cioran si Eugen Ionescu discutand impreuna...
  O generatie de romani incredibil de talentata, cartile lor nu cred ca lipsesc din nici o biblioteca de adevarat intelectual european.
  E prea putin cunoscut de tineri si Mircea Vulcanescu, putin eclipsat de Noica..
  Toti merita promovati peste tot in lume, despre romanitatea lor trebuie vorbit cat mai mult si celor de azi, sufocati de prost gust mediatizat in exces..
 • +8 (8 voturi)    
  Da (Vineri, 25 februarie 2011, 16:49)

  Babilou [anonim]

  M. Eliade cred ca e cel mai cunoscut autor de origine romana, alaturi de E. Ionesco. Aici in Canada in toate bibliotecile in care am fost, am cautat M. Eliade si Ionesco de curiozitate si de fiecare data am gasit....Chiar si in orasul de 40.000 de loc. unde locuisc acum gasesti 5 carti ale sale, inclusiv "D-soare Christina" si 10 ale lui Ionesco. Ceea ce nu gasisem mai demult in Ro. Uneori gasesti si Cioran, dar mai rar.
 • +2 (2 voturi)    
  Oare? (Vineri, 25 februarie 2011, 18:09)

  Gogul [anonim]

  Diabolizat de comunisti? Majoritatea lucrarilor lui, inclusiv istoria religiilor, au fost publicate pana in '89. Eu le-am citit inainte de revolutie. Cele aparute in plus dupa, sunt in minoritate si nu cele mai importante.
 • +6 (6 voturi)    
  vigilentii (Vineri, 25 februarie 2011, 18:18)

  cititor [anonim]

  Citez din articol "Este poate cel mai diabolizat autor de catre propaganda comunistasi de catre corectitudinea politica post '89 "
  Dupa primele reactii, toate negative, la laudele cu totul meritate pentru excelentul articol al eruditului critic literar Dan Mihailescu, imi dau seama ca comunisti (sic) sunt inca foarte activi si vigilenti. Oare unde stau ascunsi? Precis in randurile formate de "corectitudinea politica post ' 89".
  Oare vom scapa vreodata de ei?
  • 0 (0 voturi)    
   Buna intrebare (Duminică, 27 februarie 2011, 9:22)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui cititor

   Poate n-ar strica sa ne intrebam daca nu cumva astazi apar inmultiti cu -1 si se dau drept mari occidentali penalizand cu manie capitalista mainia proletara.
 • +5 (5 voturi)    
  Ce plăcere... (Vineri, 25 februarie 2011, 18:36)

  cobra [anonim]

  Mă unge la suflet (e puţin spus). Mi-aduc aminte (nu cu mare plăcere) de emisiunile lui de la ProTV exilate la ore din-astea imposibile (23.45). Pentru că agariciul de Adrian Sârbu în loc să promoveze valorile adevărate, o promovează pe Andreeea Esca pe toate palierere (inclusiv în manuale. O, Doamne, ce blasfemie) care amintea de un interlopul Băşinică fără să conştientizeze că i se potrivea ei mult mai bine.
  Să lăsăm jegurile la o parte...
  Este bine că mai există critici exigenţi. Din păcate, Nicolae Manolescu a intrat într-un con de umbră (sau, poate s-a plafonat). Rarele ieşiri, nu prea mediatizate (afirmaţie a acestuia la Târgul de Carte că în 20-30 ani limba română va dispărea) nu-l fac mai valoros decât ca autor al Istoriei critice a literaturii române.
  Nici cu Alex. Ştefănescu nu mi-e ruşine, dar s-a cam atrofiat şi el.
  M-aş bucura dacă concurenţa pe acest segment ar fi mai acerbă.
 • -4 (6 voturi)    
  ei, na! (Vineri, 25 februarie 2011, 19:12)

  Codruta N [utilizator]

  De unde acest "sau" si "sau"? "Sau" s-a luat in considerare numai "snobimea literaturii"?
  Eu ii citesc cu placere si pe Eliade si pe Sebastian. Fiecare corespunde unui anumit moment si unei anumite necesitati spirituale, la mine (diferite, intr-adevar).
  Ca mai toti "ideologii de dreapta" Eliade a avut si el ceva deranjat la cutiutza - dar nu cred ca "geniul" se dezvolta in oameni "comuni" din acest pdv. Si ca la toti cei "mari" exista in scrierile lui "geniu"... si exista si "umplutura" si... exista si scam ;)
  Ce se face atata din tzantzar armasar? Vorba bancului" "cui nu-i place bataturica, nu mananca ochisor" >:)
  • +3 (3 voturi)    
   uups (Vineri, 25 februarie 2011, 21:48)

   Consonant [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   "Ca mai toti "ideologii de dreapta" Eliade a avut si el ceva deranjat la cutiutza". De mult timp n-am mai vazut/auzit o asa mare prostie!
 • -6 (6 voturi)    
  E o diferenta totusi intre cele doua extreme (Duminică, 27 februarie 2011, 13:42)

  DanBruma [anonim]

  Extrema stanga a luptat de la inceput impotriva inegalitatilor economice, voia o intorsatura a lucrurilor privind proprietatea (mijloacele de productie in mana proletariatului) in timp ce fascismul voia de fapt eliminarea unei etnii. Sint doua lucruri foarte diferite, cea de-a doua tine intr-adevar de dreptul penal international, pe cea de-a doua este chiar bizar sa te apuci sa o condamni in parlament (doar RO a facut-o pana acum, asta spune multe despre cum se face justitie in RO)
 • -2 (2 voturi)    
  eronat (Luni, 28 februarie 2011, 18:08)

  gramaticu [anonim]

  io pun pariu ca de ID Sirbu nici n-ai auzit. esti penibil domnule. l-ai citit si matale acum pe Eliade?! JENIBIL. mai vorbeste d-le de Sirbu, Steinhardt, Blaga la tema aleasa aici. respect profund pt M.Eliade, insa la capitolul ales de matale acia, Eliade e la glezna unui Sirbu, chiar daca literar sunt aceeasi valoare.
 • +1 (3 voturi)    
  a avut viziune globala... (Marţi, 1 martie 2011, 10:35)

  cristian [anonim]

  eliade, spre deosebire de majoritatea oamenilor de cultura romani a incercat sa-si largeasca orizonturile cu o viziune globala asupra lucrurilor in general si a religiilor in particular. unul dintre putinii care a inteles ca romania nu este buricul pamantului si ca pentru a intelege mai bine miturile, istoria romaniei trebuie sa cercetezi ceva mai adanc decat "Mesterul Manole", "Tinerete fara batranete" samd.

  am facut scoala in ro in anii 80, liceul intre 90-94; din pacate am vazut putini profesori sau manuale (istorie, literatura) care sa explice lucrurile dintr-o perspectiva in care ro NU este in centrul universului.

  mi-ar fi placut sa il am profesor de literatura pe mircea eliade si de istorie pe neagu djuvara...
 • +1 (1 vot)    
  Eliade , Cioran , Tutea , Noica ... (Joi, 3 martie 2011, 11:30)

  cip. [anonim]

  Inainte de a vorbi despre Eliade , al venera sau critica , trebuie citita opera lui cit si articolele din ziarele Romaniei interbelice. Daca le mai gasim ... !
 • 0 (0 voturi)    
  _ (Duminică, 24 martie 2013, 13:51)

  - [anonim]

  cel mai diabolizat autor roman....daca el este catalogat astfel,noile "valori",noi "scriitori"cum vor fi catalogati...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by