"In sate, sarbatoarea de 1 martie se numea Martisor, Baba Dochia sau Dragobete cap de primavara. Martisor, dupa numele lunii, Baba Dochia, dupa cuvioasa mucenita Evdochia, serbata de Biserica in aceasta zi". "In 1990 se vinde martisorul cu portretul lui Petre Roman".

MartisorFoto: Agerpres/EPA

Citeste aici despre Martisor, de la legendele din sate pana la "martisorul de cooperativa".

Evenimentele si targurile din prima zi de primavara

Fandacsia de Martisor se desfasoara pana pe 1 martie, la Carturesti (str Arthur Verona, nr 13-15). "Pentru ca e destul alb in jur, ne-am gandit sa facem o colectie Fandacsia din fetru rosu care sa va fereasca de intemperii sufletesti primavara asta". Detalii aici.

De 1 si 8 martie, femeile joaca laser tag gratuit la LaserMaxx - Detalii aici. Tot pe 1 si 8 martie, la Teatrul Masca, intrarea este gratuita (pentru doamne si domnisoare) pentru spectacolele care se vor juca in sala Jacques Lecoq. Detalii aici.

Pe 1 martie, Muzeul Taranului Roman va fi gazda traditionalului Targ al Martisorului. Programul de vizitare: 10:00 - 18:00. Detalii aici.

Un alt Targ de Martisor (expozitie cu vanzare) va avea loc la Muzeul National de Geologie (Sos. Kiseleff, nr. 2), in perioada 25 februarie - 8 martie.

Incepand cu data de 24 februarie (de Dragobete) si pana pe 8 martie (de Ziua Femeii), galeria Dalles va asteapta cu mii de idei de cadouri pe care le puteti gasi in cadrul Festivalului Primaverii.

"Party games; gravura si felicitari 3D; decoratiuni interioare si de gradina; haine si accesorii; cosmetice, flori si bijuterii; daruri dulci sau muzicale; carti; jocuri de dormitor, martisoare si multe alte surprize dintre care sa alegeti darul potrivit fiecarei persoane importante in viata voastra".

Pentru aceasta editie a Festivalului, galeria Dalles va asteapta cu aproape 1 kilometru de spatiu expozitional si prezenta unui portretist pe toata durata evenimentului. Program de vizitare: zilnic, intre orele 10:00 si 20:00. Intrarea libera.

Pe 1 martie, la Palatul Copiilor, are loc Targul Martisorului - Dezbraca-te de iarna. "La targ vei gasi martisoare si idei de cadouri in diferite ipostaze pe: cani, pahare, rame foto, magneti, felicitari si o gama variata de produse unicat. Tot la targ vei mai gasi bijuterii din aur, argint, Murano, perle de cultura, pietre Swarovski, pietre pretioase, cosmetice, produse hand-made, obiecte realizate de artisti plastici si populari. Atmosfera este intregita de martisoarele gastronomice reprezentate de produse traditionale, produse de confiserie, ciocolaterie si multe alte delicatese". Program de vizitare: 10:00 - 21:00. Intrarea este libera. Detalii aici.

Pana pe 1 martie, la Baneasca Shopping City (intrarea Feeria), se desfasoara targul cu martisoare "Culori", cu obiecte si accesorii lucrate manual. Program de vizitare: 10:00 - 22:00.

Pana pe 8 martie, Muzeul Satului gazduieste un targ de martisor. Program de vizitare: 09:00 - 16:00

Tot pe 1 martie, Mansarda Carturesti va gazdui Pachetele de Primavara - Targ de Martisor. Program: 12:00 - 20:00, pe strada Arthur Verona 13-15, intrarea libera. Detalii aici.

Altele evenimente programate pe 1 martie

  • Sprizzerol de Martisor - seara de saxofon - Cafepedia Romana (Etajul 1) - 19:30 - Pictor Verona 2 - Marian Ganescu (saxofon) si Dj Joe. Detalii aici.
  • "Back In Black" - Underground Party - martisoROCK - El Primer Comandante by Roadhouse Club - 21:00 - Str. Sf. Stefan 13 - Intrarea: 10 lei - cei ce vin imbracati in negru - (un singur obiect vestimenter negru este sufficient) NU platesc intrarea. Detalii aici.
  • Un martisori cu Mircea Baniciu - Gyuri's Pub - 21:00 - Strada Anastasie Panu 24 
  • Blues de martisor cu Pasager si Obligo - A'live club & pub - 21:00 - Strada George Enescu 25 
  • Martisor. Petrecere traditionala cu muzici pe val - Club A - 21:00 - Str. Blanari 14 - pentru fete: o floare din partea casei si o bautura gratis
  • Martisor pe portativ cu Cliza si Daria - Control Club - 21:00 - Strada Academiei 19 - Intrarea libera - "In prima zi de primavara avem discount-uri de 50% la bauturile spirtoase pentru reprezentantele sexului frumos si ritmuri electro-indie-rock pe ringul de dans".