Salvarea Bucuresti vrea sa intre in Cartea Recordurilor cu un proiect prin care, in 28 iulie, de Ziua Salvarii, pe Stadionul "Lia Manoliu", 7.000 de romani sa invete simultan sa faca resuscitare si sa acorde primul ajutor, un concurs similar fiind castigat in 2010, de Mexic, anunta Mediafax. La concursul din 2010, din Mexic, au participat 6.577 de persoane.

"Cateva minute si cateva manevre corecte pot face diferenta intre viata si moarte! Tu ai idee cum se face o resuscitare si cum poti ajuta un om sa treaca peste un pericol urias? Vino sa faci un curs vital si poti sa intri chiar si in Cartea Recordurilor!" este indemnul cu care Societatea de Salvare Bucuresti pregateste campania pentru doborarea recordului detinut de Mexic in 2010, a declarat, joi, directorul medical al SABI, medicul Cristian Grasu.

Acesta a spus ca data probabila de desfasurare a acestei actiuni este 28 iulie 2011, de Ziua Salvarii, cand se implinesc 105 ani de la infiintarea Societatii de Salvare Bucuresti si care, in plus, ar putea fi prima zi nationala a ambulantei din Romania.

"Societatea de Salvare Bucuresti initiaza un demers inedit: 7.000 de romani vor invata simultan, pe un stadion, cum sa faca resuscitare si cum sa acorde primul ajutor. Circa 700 de instructori specializati din cadrul Serviciului de Ambulanta Bucuresti si al Societatii de Salvare Bucuresti le vor explica participantilor tot ce trebuie sa stie despre suportul vital de baza (SVB). Dupa detaliile tehnice, cursantii vor trece efectiv la treaba. Astfel, 700 de manechine vor fi pregatite astfel incat candidatii sa poata demonstra ca au invatat tehnicile predate", a explicat medicul Cristian Grasu.

Potrivit directorului medical, toti oamenii trebuie sa stie cum sa salveze o viata.

"Da! Invatam si salvam vieti! Si asta pentru ca toate kiturile pe care se va face instructajul vor fi ulterior donate celor 40 de Servicii de Ambulanta din toata tara si celor 63 de unitati de primiri urgente din spitalele din Romania. De asemenea, o initiativa legislativa pentru ca 28 iulie sa devina Ziua nationala a Ambulantei a fost deja depusa la Parlamentul Romaniei", a adaugat directorul medical.

Organizatorii s-au gandit ca lectia privind acordarea primului ajutor sa se desfasoare pe Stadionul National "Lia Manoliu", astfel incat actiunea sa marcheze, intr-un mod inedit, inaugurarea stadionului, a mai spus Cristian Grasu.

El a sustinut ca aceste cursuri se pot organiza pe Stadionul "Lia Manoliu" chiar si in conditiile in care lucrarile nu sunt finalizate.

"Anul trecut, in Mexic, 6.577 de cursanti au aratat ca se poate invata resuscitare! Si sunt acum in Guiness Book. Trebuie sa incercam si noi. 7.000 de cursanti, 700 de instructori, 700 de kituri de invatare a cursului SVB si circa 200.000 de euro cheltuieli estimate, sunt doar cateva cifre ale unui proiect care poate face ca Romania sa intre in Cartea Recordurilor cu o performanta umana si medicala", mai spune directorul medical SABI.