​Actorul Radu Beligan are, de astazi, o stea pe Walk of Fame-ul romanesc. "Credeti-ma, va jur, nu-mi place sa mi se spuna ca sunt grozav. Nu cred ca exista unul mai grozav ca altul. In arta, lucrurile sunt foarte imprecise", a declarat marele actor in cadrul unei ceremonii desfasurate in Piata Timpului din Capitala.

Radu Beligan, pe Walk Of FameFoto: Captura video

In cadrul evenimentului desfasurat de Ziua Mondiala a Teatrului, artistul a primit Cheia orasului Bucuresti si a fost numit "cavaler si imparat al artei romanesti", devenind al treilea actor care intra in Walk Of Fame, dupa Florin Piersic si Victor Rebengiuc.

Vezi aici ce au declarat Florin Piersic si Victor Rebengiuc dupa ce si-au primit propriile stele pe Walk Of Fame-ul romanesc.

"

Am vazut ca unii calcau peste stelele de pe Walk Of Fame. N-as vrea ca cineva sa calce pe numele meu.

Radu Beligan

Oamenii batrani devin foarte emotivi. Imi aduc aminte de bietul Sica Alexandrescu - nu putea sa spuna doua vorbe, ca il podidea plansul. E coplesitor ce se intampla", a declarat Radu Beligan in cadrul ceremoniei din Piata Timpului.

"Nu sunt obisnuit cu laudele, nu nu-mi plac laudele. Credeti-ma, va jur, nu-mi place sa mi se spuna ca sunt grozav. Nu cred ca exista unul mai grozav ca altul. In arta, lucrurile sunt foarte imprecise. Dar ceea ce stiu e ca mi-am pus tot sufletul si toata viata mea in slujba teatrului romanesc si ca, in vremuri grele, am izbutit - asa, cu ajutorul lui Dumnezeu - sa fac ca teatrul romanesc sa fie cunoscut in lumea intreaga.

Daca este cineva care sa merite pe deplin aceasta stea, nu poate fi decat Radu Beligan.

Victor Rebengiuc

Sunt foarte emotionat ca sunt alaturi de cei mai mari artisti romani in viata si sper ca acest loc fericit sa se umple cat mai mult, pentru ca multe talente avem in teatrul nostru.

As profita de situatie sa-i rog pe toti politicienii care se ocupa de destinele noastre sa vina la teatru: nici nu stiu ei ce-i asteapta! Teatrul este unul din cele mai minunate lucruri care exista astazi in Romania: ieftin si miraculos. I-as ruga sa vina... ii invitam si gratis, dar sa vina sa ne vada."

Radu Beligan s-a nascut in comuna Galbeni (jud. Bacau), la 14 decembrie 1918, si a absolvit Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti in 1938.

A obtinut nenumarate distinctii: titlurile de Artist de merit (1953) si Artist al poporului (1962), Premiul Academiei 'Le Muse' din Florenta (1980), Premiul Galei UNITER - Trofeul Dionysos (1995-1996), Premiul Academiei Romane (1997), Premiul Fundatiei 'Tofan' (1998), Premiul Academiei 'Le Muse' din Florenta (1980), Premiul '14 Juillet' al Ministerului de Externe din Franta (1998), Trofeul 'Eugene Ionesco' (1999), Premiul revistei 'Flacara' (2000), titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica 'I. L. Caragiale' (UNATC).

Beligan este autorul a trei volume de eseuri: 'Pretexte si subtexte' (1968), 'Luni, Marti, Miercuri....' (1978) si 'Note de insomniac' (2000), a semnat traduceri si adaptari din dramaturgia franceza, engleza si italiana. A mai publicat si un volum de 'Memorii' (1978).

In prezent, Radu Beligan este actor si societar de onoare al Teatrului National 'I. L. Caragiale' din Bucuresti. In stagiunea 2010 - 2011 a Teatrului National Bucuresti, marele actor al scenei romanesti joaca in spectacolul 'Egoistul'.

La 14 aprilie 2008, Radu Beligan a fost distins, la Gala UNITER, cu Premiul de Excelenta pentru intreaga sa activitate. La 1 decembrie 2008, de Ziua Nationala a Romaniei, maestrul a fost decorat de presedintele tarii cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de mare cruce, alaturi de alte mari personalitati ale vietii culturale romanesti. In cadrul celei de-a XIII-a editii a Galei decernarii premiilor Oscar Romanesc, desfasurata la 11 octombrie 2010, marele actor a fost desemnat laureatul categoriei 'Arta-teatru'.