Despre persecutia impotriva romilor si cum s-a construit perceptia ca romii sunt "anti-Revolutie"

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 22:48 Life | Prin oraş


13-15 iunie 1990
Foto: Agerpres
"A fost destul de frapant sa descoperim ceva ce este aproape necunoscut in spatiul public: faptul ca o mare parte dintre victimele din 13-15 iunie 1990 au fost persoane de etnie roma, majoritatea fara nici o legatura aparenta cu Piata Universitatii", a explicat David Schwartz, reprezentant al Centrului de Instrospectie Vizuala, cu ocazia unei dezbateri desfasurate in cadrul seriei de evenimente Capete Infierbantate.

Nicolae Gheorghe, sociolog roman de etnie roma, a explicat ca in ciuda evenimentelor petrecute incepand cu decembrie '89 si pana in 1995 si soldate cu morti si case incendiate, trebuie evitate cuvintele "genocid" sau "pogrom", "pentru ca sunt cuvinte care mai degraba inflameaza". "Ceea ce pot sa spun dupa 20 de ani si n-o spuneam atunci este ca, intr-adevar, casele ce au fost incendiate au apartinut in primul rand celor care comiteau infractiuni".Din 1200 de arestati la Mineriada din 1990, 700 erau de etnie roma


"Proiectul nostru [n.r. Capete Infierbantate, serie de evenimente ce se desfasoara in Capitala in perioada 18 martie - 12 aprilie] este un proiect de cercetare si performare a istoriei recente, axat pe evenimentele din jurul represiunii din 13-15 iunie 1990, cand se stie minerii au venit sa ii ia la bataie pe intelectualii din Bucuresti, la chemarea presedintelui Ion Iliescu", a explicat David Schwartz, coordonator al unei dezbateri ce a avut loc in weekend, la Centrul de Introspectie Vizuala.

"Am incercat sa depasim cliseul acesta, sa incercam sa vedem cam ce s-a intamplat in jurul evenimentului respectiv. Am facut o serie de interviuri cu peste 30 de actanti ai evenimentului, de la oameni obisnuiti care mergeau in Piata Universitatii, pana la oameni batuti, oameni arestati si inchisi la unitatea militara de la Magurele, mineri, antropologi care au studiat evenimentele respective.

In timpul cercetarii noastre, a fost destul de frapant sa descoperim, destul de devreme, ceva ce este aproape necunoscut in spatiul public: faptul ca o mare parte dintre victimele din 13 - 15 iunie 1990 au fost persoane de etnie roma, majoritatea fara nici o legatura aparenta cu Piata Universitatii.

La orice comemorare a Mineriadei, la orice discutie despre Mineriada din '90, se vorbeste despre intelectuali, despre lupta anti-comunista, despre protestele anti-guvernamentale si mult mai putin despre aceste victime care au fost totusi in numar foarte mare. Dan Voinea [n.r. general in Armata Romana] spunea ca din cei 1200 de arestati la unitatile militare de la Baneasa si Magurele (arestate fara mandat si fara sa fie formulata vreo acuzatie impotriva lor), se pare ca peste 700 erau de etnie roma".

"Era ceva menit in sensul acesta ca romii sa fie persecutati"

 
In 28 ianuarie m-am dus si eu sa protestez, suparat pe FSN. In metrou, un domn foarte scarbit s-a intors la un rom de-al nostru, care era mai pasional, cum suntem noi. Si i-a spus: "Nu va cred eu pe voi, tiganii, ca sunteti atat de patrioti!" Si l-am crezut! Adica m-a facut si pe mine sa ma indoiesc. Oare adevarurile romanilor erau si ale mele?
 
 
Vasile Ionescu, publicist roman de etnie roma
"La Biroul de Informatii, brusc o lanterna in ochi: "Mainile sus!" Erau soldatii care m-au luat si m-au dus. La vremea aceea era SRI-ul acolo. Era un cordon de soldati si am dat peste mai multi tigani: era un tigan de-al nostru (portarul de la Libertatea)... Toti - trei, patru, cinci, eram toti romi. Ii zic eu unui locotenent: "Domnu' locotenent, sunt de la Ziarul Romilor. Aveti ordin sa arestati doar romi?" La care el se uita la mine si zice "nu". Se mai invarte vreo cinci minute si spune: "Dati-le drumul"," a povestit cu ocazia evenimentului Vasile Ionescu, publicist de etnie roma si vicepresedinte al Institutului Media pentru Diversitate.  

"Inca din 16 decembrie 1989 poate ca era ceva menit in sensul acesta ca romii sa fie persecutati. Ceausescu s-a referit la huligani la Timisoara. Primul mort in Timisoara a fost Ianos Paris, un tanar de 16 ani, care era rom.

Pe baza marturiilor pe care le-am strans (m-am dus in Ferentari: femei violate, oameni batuti), am scos un numar de ziar care a fost numar tematic, legat de ce s-a intamplat in acea perioada", a rememorat Vasile Ionescu.

Cum a ajuns recunoscuta pe plan international problema particulara a romilor ("gypsies")

"Eram de la inceputul lunii iunie 1990 la Copenhaga. Am reusit in cursul acelei conferinte sa promovam aceasta recunoastere a problematicii romilor de catre o conferinta diplomatica. Dupa sase saptamani de lobby, intalniri, conferinte de presa, discutii cu diplomatii, am reusit sa introducem 12 cuvinte despre problematica romilor", a povestit cu ocazia evenimentului Nicolae Gheorghe, sociolog roman de etnie roma, fost vicepresedinte al Uniunii Internationale a Romilor.

"E un articol in care statele participante condamna orice forma de intoleranta etnica, ura motivata rasiala, totalitarism, antisemitism. Si apoi vine: "in acest context, recunosc problemele particulare ale romilor (gypsies)". Au fost 12 vorbe din pagini intregi de informatii pe care le-am dat in perioada respectiva.

Despre romi nu se stia nimic, despre "gypsies" se mai stia ceva, de aceea am folosit paranteza aceea, pe care apoi am eliminat-o. Am pus "gypsies" pentru ca sa existe o referinta pentru diplomatii din Occident. Ei nu intelegeau cine sunt "rroma".

"Am reactionat si am spus: sunt pogromuri motivate rasial"

"In iunie am primit un telefon de la sora mea, care mi-a zis: "stai acolo, in Copenhaga, nu veni la Bucuresti. E rau daca vii aici, daca iesi pe strada, te iau la bataie. Cand am revenit in Romania, am revenit cu o perceptie diferita.

In septembrie 1990 a fost incidentul de la Mihail Kogalniceanu si apoi de la Bolintin-Deal, Bolintin-Vale, din 1991. Noi am reactionat cu foarte multa putere si am spus: sunt pogromuri motivate rasial. Am avut un discurs virulent, care ne-a atras antipatii din diferite segmente ale populatiei romanesti, cum si de la romi am avut activisti care ne-au condamnat, numindu-ne tradatori, spioni.

Cand am revenit in tara, tocmai se intocmise o comisie de documentare. Si am mers in cateva cartiere si am cules marturii, declaratii pe care le-am dat Comisiei Parlamentare (Comisia FSN-ului, era Parlamentul Provizoriu). Au fost culese zeci de declaratii si ce m-a motivat si nu prea este faptul ca, la intrebarea "la cine a fost Politia si la cine au fost minerii?", oamenii au raspuns: "la aia care aveau magazin acasa". Deci cei care aveau mici depozite de alimente si magazine acasa si erau cunoscuti ca "bisnitari"."

Incidente impotriva romilor - din decembrie '89 pana in 1995 - existenta unui "pattern"

"Primul incident anti-rom a fost la Varghis si la Lunga, in judetul Covasna, chiar in decembrie 1989 (28-29 decembrie): "Au murit patru oameni la Lunga, intr-un conflict intre maghiari si tiganii unguresti. Apoi a fost la Satu Mare. Deci primele conflicte care au vizat tiganii au fost in ungurime. Au existat incidente, intamplari cu persoane omorate, case incendiate, geamuri sparte: Reghin, Targu Mures, Varghis, Lunca, Seica Mare.   

Au fost cateva astfel de elemente. Am documentat, de fiecare am ascultat cu atentie inainte de a pune o eticheta (am fost candva sociolog): este pogrom sau este altceva. De fiecare data mi s-a spus ca de vina au fost cei care au fost atacati. Erau hoti, terorizau localnicii. Era si versiunea autoritatii locale, dar si a cetatenilor cu care am stat de vorba. Am stat vreo 6-7 luni de zile cu sentimentul ca da, ei au facut ceva rau. Asta a contaminat cumva si perceptia mea despre ce s-a intamplat in Bucuresti.

 
N-as mai folosi acum in nici un caz cuvintele genocid sau pogrom, pentru ca sunt cuvinte care mai degraba inflameaza.
 
 
Nicolae Gheorghe, sociolog roman de etnie roma
Prima mea trezire si reactie puternica a fost in octombrie, dupa conflictul de la Mihail Kogalniceanu, cand au fost 10-15 evenimente unul dupa altul. Zic: stai putin, nu poate sa fie incident aici, incident acolo, incident acolo. Incepe sa fie un "pattern". Si atunci a inceput actiunea noastra, care ne-a tinut cativa ani buni de zile. Abia spre sfarsitul anilor '90 ne-am cam linistit. Ultimul eveniment mare a fost la Reghin, in 1995. Pana atunci a fost un protest violent, care ne-a atras antipatie din multe locuri, pentru ca am folosit cuvantile "pogrom", "motivatie rasiala" s.a.m.d.

Ceea ce pot sa spun dupa 20 de ani si n-o spuneam atunci este ca, intr-adevar, casele ce au fost incendiate au apartinut in primul rand celor care comiteau infractiuni. Populatia din Kogalniceanu si la Bolintin-Vale nu au fost toate familii de romi. Au fost cele care erau cunoscute ca au comis infractiuni. Politia a avut un rol important in asta, in a zice "asta, asta si asta". Aici a fost o intreaga cultura politieneasca despre infractori, care a folosit ocazia sa-si foloseasca datele, sa-si clarifice lucrurile, sa termine si politistii cu agentii lor."

Cum s-a construit perceptia ca romii sunt anti-Revolutie

"Perceptia ca romii sunt anti-Revolutie s-a construit treptat, din decembrie, din imprejurari diferite (spre exemplu, directorul TVR a zis "au venit tiganii"). Din februarie deja, in '90, era ideea ca cei care vin si sustin atacul impotriva Palatului Victoriei sunt tigani. De unde aveau ei aceasta instalare treptata a zvonului, a rumorii ca romii sunt cei care ataca establishmentul?

In cazul din 13 - 15 iunie, nu as aplica termenul de "pogrom". As cauta alte concepte. In cazul celor 20-30 de incidente care au avut loc in diferite localitati din tara, in care au fost tintite grupuri sau colectivitati de romi, era pe cale sa apara o forma de pogrom anti-rom, diferit de pogromul anti-evreiesc.

In Kogalniceanu si in cateva localitati, romii au fost tintiti in aceste mici revolte satesti pentru ca au fost asociati cu regimul comunist. In Kogalniceanu, de pilda, exista populatie de romani, aromani, nemti s.a.m.d. Dupa Razboi, aromanii (care fusesera prezenti in miscarea de dreapta din anii '30-'40) au fost deportati. La fel ca si nemtii, care s-a zis ca au pactizat cu dusmanul. Si in casele lor, care erau case bune, au fost instalati oameni saraci, printre care si romi: ca saraci, nu ca romi. Familia de tigani statea in corpul principal al casei, iar daca mai ramasese un batran care nu a fost deportat, a stat in bucatarie. Asta a durat cativa ani de zile, pana cand oamenii au revenit din deportare. Va dati seama ca in anii aceia s-a acumulat o emotie si in sufletul omului si al vecinilor.

La fel s-a intamplat si in localitatile din Ardeal, in zona ungurimii de care spuneam, in care gospodarii au fost reprimati si in locul lor au venit, prin colonizare, olteni, tigani, tigani olteni. Asta a insemnat marea mutare facuta de comunism. A ramas in memoria colectiva aceasta asociere ca unele familii de romi au fost privilegiate de regimul comunist. Mergeti in cateva zone din Bucuresti si o sa vedeti ca in case boieresti sau negustoresti se afla familii de oameni saraci, printre care tigani, pentru ca au primit casele nationalizate. Si atunci este o reactie nu impotriva tiganilor, ci impotriva comunismului. Trebuie sa fim atenti sa nu punem foarte usor eticheta "etnic".

O parte dintre intelectualii romani au incercat sa se salveze spunand ca sunt anti-comunisti. E ca si cum toata intelectuatea ar fi fost anti-comunista. A fost un interes al unei anumite categorii de intelectuali de a confisca, de a interpreta totul ca si cum intelectualii au devenit emblema unei intregi categorii sociale. Cum, la polul opus, cei cativa tigani bisnitari au devenit simbolul unei intregi categorii, sau tiganii comunisti au devenit simbolul tuturor tiganilor. Cred ca trebuie sa evitam omogenizarile. Lumea e diversa... Intelectualii si romii si maghiarii si romanii sunt inventii, ca si categorii.

Am folosit propagandistic faptul ca ar fi existat "conflincte interetnice cu motivatie rasiale". In mod deliberat, ca sa inflamez, ca sa atrag atentia, ca sa pot sa dramatizez un pic situatia.

Urmarind cazurile, conflictele din Kogalniceanu, Hadareni, adevarul justitiei a fost stabilit, deci pana la Strasbourg. Care nu este insa adevarul perceput de actorul x sau y din conflictul respectiv. Daca mergi in Hadareni sau in Bolintin, toti au sentimentul unei nedreptati profunde care s-a facut prin administrarea justitiei. Si in care beneficiari sunt romii si victime sunt cei care au dat foc si au omorat"."

Ceea ce am trait eu la Revolutie au fost momente unice

 
Era o eliberare teribila sa vezi cum arde o biblioteca.
 
 
Nicolae Gheorghe despre Revolutia din '89
"Ceea ce am trait eu la Revolutie au fost momente unice: sa vezi multumit de oameni, focuri de arma, spectacolul acela fantastic al Bibliotecii Universitare in flacari. Multa vreme am avut impresia ca la Bolintin-Deal, Bolintin-Vale, Hadareni s.a.m.d., oamenii au vrut sa imite revolutia-model de la Bucuresti, cea televizata, unde a fost foc si a fost violenta.

Era o eliberare teribila sa vezi cum arde o biblioteca. Sunt momente rare in istoria unei persoane si a unei generatii, cand vezi izbucnirea pasiunilor. Altminteri, viata noastra este monotona, rutiniera, prozaica".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4476 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  LMFAO (Luni, 28 martie 2011, 23:12)

  gigi [anonim]

  Bai, voi chiar nu aveti odihna?
  Iar veniti cu pseudostinta a istoriei din asta facuta pe baza marturiei unuia sau altuia care-i prea batran sau era prea beat?
  Oricum, asta nu o sa tina, am fost participant si mai am si alte cunostinte participanti si stim foarte bine cine au fost victimele pe bune.. Tiganii au fost probabili arestati de umplutura dintre clientii fideli ai militiei..
 • +6 (10 voturi)    
  Gresit (Luni, 28 martie 2011, 23:21)

  drak latinu [utilizator]

  Nu exista romi si nu sunt o etnie diferita. Tigani se numesc si sunt de o alta rasa ( asiatica ). Hai sa terminam cu aceste pupaturi in dos de dragul "" political corect ".
  • +1 (5 voturi)    
   bine zis (Marţi, 29 martie 2011, 9:56)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui drak latinu

   ce m-a deranjat cel mai mult a fost exprimarea. In text apare cuvantul cu explicatia in paranteza - romi ("gypsies") -
   Sa inteleg ca mai nou trebuie sa consideram ca asta inseamna nu?
   Cuvantul tigan a disparut sau nu a existat niciodata?
  • 0 (0 voturi)    
   narcisalbert@yahoo.com (Vineri, 7 decembrie 2012, 18:49)

   geto-dac,nu roman. [anonim] i-a raspuns lui drak latinu

   Nu exista romani,ci "geto-daci". Asta era etnonimul vostru la propriu,"geto-daci,nu rmani. Autenticii romani sunt acei care i-au cucerit pe "geto-daci in anul 106. Geto-dacii,sunt un popor vorbitor de limba indo-europeana,nu latina. Limba latinva v-a fost impusa de catre fortele militare romane care vau cicerit si de catre comercianti. Si nu era imba latina moderna,ci un dialect latin vulgar folosit de comrcianti,emigranti,s.m.d.a. Termenul de roman a fost utulizat oficial in anul 1861,inlocuindu-l pe cel de valah. Deci,faptul ca astazi va numiti "romani" si nu geto-daci,olahi,vlahi sau valahi,inseamna ca ai avut dretul la autodefinire,ceea ce le este refuzat rromilor. Ceea ce se numeste discriminare? Puna una alta,pune mana si invata istorie cum se civine,geto-dacule,scuze,romanule.
 • +1 (5 voturi)    
  si marmota...... (Luni, 28 martie 2011, 23:35)

  Stefan [anonim]

  Ce mai, tiganii sunt urmasii Romei.

  Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
  Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!
  Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
  Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
  Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
  Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
  Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
  Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
 • +2 (6 voturi)    
  Moment apoteotic ptr tigan - arde biblioteca ! (Luni, 28 martie 2011, 23:35)

  Mitica (Palarierul) [anonim]

  Interesant care este momentul apoteotic pentru tiganul intervievat:

  "Era o eliberare teribila sa vezi cum arde o biblioteca. Sunt momente rare in istoria unei persoane si a unei generatii, cand vezi izbucnirea pasiunilor. Altminteri, viata noastra este monotona, rutiniera, prozaica".

  Cred ca poate iesi foarte bine din monotonie prin MUNCA !

  Dar acest lucru se pare ca nu il caracterizeaza pe "domnul" intervievat mai sus.

  "Patria si Dreptul Meu!"

  .
 • -1 (1 vot)    
  Progrom ??? (Marţi, 29 martie 2011, 0:12)

  dan [anonim]

  O analiza foarte apropiata de realitate. Pacat ca nu sunt mai multi ca dl Gheorghe in comunitatea roma. Cuvantul "pogrom" cred ca este folosit excesiv.
 • -1 (1 vot)    
  Neamtul asta moralist... (Marţi, 29 martie 2011, 3:24)

  Marius [anonim]

  Interesant nume are respectivul moralist, probabil ca este neamt dupa nume sau ungur, sau elvetian, sau francez.
  Numele sunt incurcate in ziua de azi.

  Oare de ce vrea el ca noi sa credem niste minciuni ?
  Are vreun interes sa strecoare ideea mincinoasa ca romanii sunt rasisti si au omorat oameni degeaba ?
  • +1 (1 vot)    
   "Neamtu" s-ar putea sa fie alt fel de minoritar (Marţi, 29 martie 2011, 9:04)

   Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Trebuie amintit ca multi minoritari care au invadat tarile romane in secolul al XIX-lea - provenind din Imperiul Tarist purtau nume germanizate (Goldfarb, Rubinstein, Schwartz, Lichtblau, Goldberg, Rosenblum, etc.), iar in Regatul Ungar dupa pactul dualist - cei care s-au declarat in masa si cu entuziasm "unguri noi" erau de fapt evrei.

   Asocierea unui fond etnic cu continutul articolului nu este insa potrivita. Mai corect ar fi sa vedem despre ce institut este vorba - "introspectie vizuala" ? se ocupa oare de disectii ?

   "Centrul de Introspectie Vizuala este o platforma independenta generata de artistii Anca Benera, Arnold Estefan, Catalin Rulea si istoricul de arta Alina Serban. Reactionand critic fata de cadrele institutionale restrictive prezente in sfera culturala romaneasca, Centrul de Introspectie Vizuala a fost conceput ca centru independent de promovare a productiei artistice aflate la granita dintre teoria culturala, cercetare, arhitectura, design si experiment sonor. Termenul de “introspectie” plaseaza CIV pe pozitia de agent-observator, al carui principal rol este de a dezvolta modele specifice de relationare a spatiului social cu cel al artei."


   "Patria si Dreptul Meu!"

   .
 • -3 (3 voturi)    
  mandru ca nu sunt roman (Miercuri, 30 martie 2011, 8:02)

  dan [anonim]

  asta sa nu se inteleaga ca sunt vreun patriot si ca imi apar neamul.....nicidecum. acum sa nu va luati de ortografie...mai sunt prosti care se iau si de asta daca n-au ce comenta.
  asta e un subiect de tot cacatu si se adreseaza mintilor proaste ale neamului vostru. pe multi dintre voi astia care scrieti subiecte de-astea prea tari (daca ati fi copiii mei) v-as bate pana ati fugi de-acasa. o tara de paraciosi care stiti sa va uitati in gradina vecinului..... tigan fiind imi pare rau ca nu m-am nascut in alta tara, unde rautatea si oftica nu sunt la ele acasa. aveti o rautate in voi pe alte natii incat nu va dati seama ca va afecteaza si pe voi. da de romani ca v-au cotropit(in toate felurile) in secolu 2 nu mai ziceti nimic..... sunteti un neam de plangaciosi frustrati.... cacat de tara
  • +3 (3 voturi)    
   blablabla (Joi, 31 martie 2011, 23:01)

   Gigel [anonim] i-a raspuns lui dan

   Pai daca iti pare asa de rau, care-te. Lumea e mare. N-o sa-ti ducem dorul, pe cuvant!

   Dupa cum scrii, esti exact genul de "viteaz" care promoveaza "rautatea si oftica" prin exemplu personal... asa ca scuteste-ne de tirada asta aparent moralista, fara cap si fara coada.

   PS si eu sunt mandru ca nu esti roman - dar nu pt ca esti tigan... ci pt ca esti tu...
 • +1 (1 vot)    
  Pai care pogrom? (Duminică, 3 aprilie 2011, 19:25)

  Florian [anonim]

  .... ca se pare ca nu prea a avut succes, daca ar fi avut loc. Incet incet ne cam depasesc numeric.
  Ingrijoratoare aceasta tendinta de "tiganizare" a romaniei, din ce in ce mai evidenta in ultimii 10 ani. Peste 1-2 ani o sa citim ca Stefan cel Mare a fost tigan... ca si asa i-am vazut pe Traian si Decebal interpretati de tigani.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by