VIDEO Andrei Ujica: Trebuie sa fii nebun sa iti doresti sa fii presedinte de stat. Este un rudimentarism de-ti pocnesc maselele

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Vineri, 1 aprilie 2011, 10:55 Life | Prin oraş


Andrei Ujica
Foto: HotNews.ro
​"Daca telefoanele mobile si retelele de socializare s-ar fi inventat cu 30 de ani mai devreme, comunismul s-ar fi terminat cu 20 de ani mai devreme", crede Andrei Ujica, scriitor si creatorul filmului "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu". In cadrul unei conferinte desfasurate la BCU, in seria de evenimente Cultura bate criza, celebrul rezigor a mai explicat de ce "structurile nationale sunt o inventie a secolului XIX, la fel si excesul si isteria asta cu "fiecare tara cu tricolorul si cu imnul ei". Imbecilitatea e ca fiecare cultura nationala vrea sa repete filogeneza. Si-atunci culturile astea mici stau in asteptarea geniului: "sa vina si Mozart-ul nostru, Bach-ul nostru. Uniunea European e o noua forma de structura supranationala, imperiala, fara un stapanitor unic".

Traiul in perioada Romaniei comuniste

"Noi traiam intr-o lume complet paralela. Eu nu am avut de-a face absolut nimic cu lumea asta. Existau, desigur, mai multe realitati. Era un univers de lumi paralele. De aceea eu sunt sceptic in ce priveste capacitatea de cuprindere a istoriografiei.

Sigur ca era o existenta fortata, ne scotea din minti in special prostul gust. Noi eram fortamente apolitici. Lucrul pentru care am inceput sa il urasc nu a fost atat limbajul de lemn marxist, ci intruziunea de prost gust care patrundea in societate zi de zi, tot mai mult: blocurile socialiste, profilul rahitic al Daciei...

Zgarcenia l-a costat viata pe Ceausescu. Daca nu si-ar fi chinuit fizic natia in ultimii cinci ani, in frig, fara mancare, nu s-ar fi creat niciodata masa aia critica de ura care sa ii permita sa fie un consens national in momentul in care el a fost inlaturat".

Despre "saracia functiunii prezidentiale in democratie"

"E o saracie simbolica. Trebuie sa fii nebun sa iti doresti sa fii presedinte de stat. Intai de toate, este o monotonie ingrozitoare. Mai ales din punct de vedere estetic. Este un rudimentarism de-ti pocnesc maselele. Esti obligat mereu sa saluti un drapel, de obicei un tricolor. Tricolorul inseamna alte trei culori intr-o alta tara care are alte trei culori.Tot timpul iti vin lacrimile cand asculti o melodie, de obicei foarte simplistita, rudimentara, care e imnul tau. Imnurile sunt o muzica foarte proasta. Si tu te uiti ca boul la trei culori care sunt numai ale tale si esti obligat sa asculti toata ziua o melodie proasta. Pe cand, daca asculti melodia vecinului, zici: e urata, e frumoasa... Deci prin natura lucrurilor, trebuie sa fii o fire destul de simplista estetic."

Criza substantiala a modernitatii: lipsa unui discurs intelectual

 
"Structurile nationale" sunt o inventie a secolului XIX, la fel si excesul si isteria asta cu "fiecare tara cu tricolorul si cu imnul ei". Imbecilitatea e ca fiecare cultura nationala vrea sa repete filogeneza. Si-atunci culturile astea mici stau in asteptarea geniului: sa vina si Mozart-ul nostru, si Bach-ul nostru.
 
 
Andrei Ujica
"Criza aceasta este o paralela ce a inceput cu criza de substantialitate a unui discurs intelectual. Nu avem nici macar un nume pentru noua epoca in care am intrat. Sunt o prostie denumirile aceastea de "post-modern", "post-istorie". Nu poti trai in "post", cum nu poti trai nici in "pre". Epoca moderna nu s-a terminat, atata timp cat nu traim intr-o alta epoca, ce are alt nume. Asta arata neputinta momentata a discursului intelectual de a ne localiza si de a ne oferi solutii substantiale. Asa cum criza de substanta a democratiilor contemporane consta in lipsa de acoperire simbolica.

"Structurile nationale" sunt o inventie a secolului XIX, la fel si excesul si isteria asta cu "fiecare tara cu tricolorul si cu imnul ei". Imbecilitatea e ca fiecare cultura nationala vrea sa repete filogeneza. Si-atunci culturile astea mici stau in asteptarea geniului: sa vina si Mozart-ul nostru, si Bach-ul nostru. :)

Europa, lumea in care traim, lumea moderna, a fost creata pe structuri imperiale, supranationale. Felul in care a fost organizat in structuri imperiale n-a fost in ordine, din cauza asta s-au prabusit. Ceea ce reprezinta Uniunea European e o noua forma de structura suprarationala, imperiala, fara un stapanitor unic. Ceea ce e bine si rau in acelasi timp".

Capitalismul nu exista

"Ce e ala capitalism? Nici nu exista. Sunt unii oameni care fac negot si altii care nu fac negot. Este tot o notiune psihopolitica incarcata cu tone de afectivitate care a stricat nu stiu cat in jur. Capitalismul ca sistem economic de trei ori in Capitalul lui Marx. Pana atunci era "un om care avea capital". Acolo s-a inceput o afectivizare isterica a acestei notiuni. De fapt, ce a iesit ca ideologie din iluminism si care a fost exportat in America este liberalismul, unde a reusit si a creat o lume noua".

Cum ar fi aratat comunismul daca daca facebook ar fi fost inventat cu 30 de ani mai devreme

"Daca telefoanele mobile si retelele de socializare s-ar fi inventat cu 30 de ani mai devreme, comunismul s-ar fi terminat cu 20 de ani mai devreme. Ceea ce pot face organele de represiune cu aceste tehnologii este nimic in comparatie cu ceea ce pot face indivizii si incontrolabil. Nu masina de scris, nu manifestele, nu xeroxul. Pe twitter si pe facebook, astea sunt imposibil de controlat tot timpul si cu totul.

Pe linia acestui progres tehnologic care priveste interactiunea umana, ce se intampla in tarile arabe e impotriva tuturor prezicerilor scepticilor. Scepticii ziceau ca lumea araba n-o sa iasa niciodata, sunt departe de epoca moderna. Uite ca nu e asa. Incepe un proces de modernizare ce nu va putea fi stopat, intors. Retelele de socializare ne arata ca se accelereaza formarea unei constiinte planetare intr-o interactiune mai directa. Era de neimaginat acum 100 de ani o participare atat de directa cu ce s-a intamplat in Japonia. Problemele devin globale".

Crestinismul a reusit sa oprime cultura de masa vreme de 2000 de ani

"Secolul XX a apartinut culturii de masa. Dar cultura de masa intra in scena in alt loc decat ne gandim noi. In momentul in care filozofia intra in criza la sfarsitul secolului XIX si Nietzsche are nostalgia Greciei antice, se intampla ca apar pe lume si "filozofi practici": iau o idee care e de natura filozofica si o pun in practica.

Pierre de Coubertin, care era licean, a avut ideea sa reintroduca atletul pe scena europeana. Crestinismul a reusit sa oprime cultura de masa vreme de 2000 de ani, din motive directe: pentru ca au fost omorati in circ de romani si dati de mancare la lei."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3352 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  foarte interesant (Vineri, 1 aprilie 2011, 11:50)

  andrei1245 [utilizator]

  cu toata stima pentru dl. ujica, si electricitatea este o inventie de secol XIX, o face asta mai putin legitima utila sau perena?

  in ceea ce priveste capitalismul presupun ca feudalii nu stiau ca traiesc in feudalism, sclavii cred ca stiau ca traiesc in sclavagism, cetatenii romani in republica, cetatenii americani in capitalism si cetatenii romini intr-o cloaca securisto postcomunisto pseudocapitalista.
 • -5 (9 voturi)    
  Nici comunistii nu au indraznit (Vineri, 1 aprilie 2011, 12:19)

  Ionel [anonim]

  Sa faca o afirmatie atat de stupida "Crestinismul a reusit sa oprime cultura de masa vreme de 2000 de ani" desi credeau in materialismul dialectic.
  Oricum mai rau decat comunistii ( nu vorbesc de cei din anii 50 care de fapt erau importati), sunt ateii si secularii pentru care nu exista nimic moral si care de fapt sunt profund socialistii in credinta, mai rau decat comunistii din perioada lui Ceausescu care nu aveau de ales, Romania fiind in lagarul socialist.
  • +3 (5 voturi)    
   ca sa vezi! (Vineri, 1 aprilie 2011, 12:53)

   Gheo [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   Ionele, observatia este corecta din punct de vedere al unui om care isi intelege libertatea. Crestinismul a facut o permanenta manipulare si a practicat o cenzura pusa in sprijinul clerului. Pe langa asta, nu exista nici un argument al legarii ateismului de lipsa de morala. Ateii nu au nevoie sa se teama de un zeu pentru a fi morali. Nu am nevoie sa imi leg trairea de norma ta. Insa am nevoie ca toti cei de langa mine sa fie expusi educatiei si cunoasterii. Si voi fi un om sigur daca ei vor fi critici si constienti. Ma simt extrem de nesigur intre cei ce sunt doar credinciosi.
   • +1 (5 voturi)    
    Gresesti - iti dau numai un contraexemplu (Vineri, 1 aprilie 2011, 13:17)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui Gheo

    " Ateii nu au nevoie sa se teama de un zeu pentru a fi morali."
    De ce crezi ca in Romania politicienii , afaceristii fura cu nerusinare? Pentru ca nu au frica , politia si justitia nu isi fac datoria.
    Asa si cu omul (e in firea umana ), daca nu are de ce sa se teama, preceptele morale sunt incalcate si omul nici nu mai face distinctie intre bine si rau. Ori daca omul are frica de Dumnezeu, ceea ce inseamna de fapt a fi intelept(aceasta notiune poate parea ciudata pentru un ateu) atunci va fi moral si va respecta poruncile lui Dumnezeu. Spune-mi una din cele zece porunci cu care nu esti deacord?
    • +3 (3 voturi)    
     porunci (Vineri, 1 aprilie 2011, 13:51)

     Gheo [anonim] i-a raspuns lui Ionel

     Nu imi convine faptul ca nu dau copyright-ul babilonienilor. Banuiesc ca tu esti ferm convins ca niste nomazi sunt mult mai valabili moral decat unii care construiau deja regate.
   • +4 (6 voturi)    
    re (Vineri, 1 aprilie 2011, 13:24)

    Mircea M [anonim] i-a raspuns lui Gheo

    Felicitari, Gheo pt. replica data lui Ionel, cred ca traieste intr-o alta lume "paralela".
    Legata de cele afirmate de maestrul Andrei Ujica si anume: "Daca telefoanele mobile si retelele de socializare s-ar fi inventat cu 30 de ani mai devreme, comunismul s-ar fi terminat cu 30 de ani mai devreme." Maestre cu parere de rau trebuie sa o spun cred ca si dumneata traiesti intr-o lume "paralela"!
    De ce? Va explic: Pai nu vedeti ce sa intamplat in Egipt unde intr-un interval extrem de scurt organele statale au blocat accesul maselor la: telefonia fixa si mobila, retelele de socializare Twiter, Facebook, etc au fost restrictionate prin blocarea populatiei la acesul de net de ori ce fel din Egipt. (NO NET-NO FACEBOOK :)). Despre asta vorbim Maestre Ujica, chiar daca ar fi existat la noi in perioada comuniasta aceste mijloace de comunicare in masa, DEGEABA, cu ce forta de oprimare actionau securistii sti ce faceau: blocau accesul maselor la internet; taiau curentul, care oricum era taiat, etc.
    P.S. Maestre putina documentare nu strica: PT. A PUTEA APROXIMA CE S-AR FI INTAMPLAT IN ROMANIA COMUNISTA DACA DISPUNEAM DE IJLOACELE DE INFORMARE IN MASA DE CARE DISPUNEM ASTAZI, PUTEM ANALIJA CE SE INTAMPLA ASTAZI IN """COREA DE NORD!!!""" Ei, va revizuiti afirmatile? :)
    • +1 (1 vot)    
     net (Sâmbătă, 2 aprilie 2011, 1:59)

     ano1 [utilizator] i-a raspuns lui Mircea M

     Ok, si cand netul a fost taiat cetatenii ce au facut? S-au linistit?
   • -1 (1 vot)    
    Pai da, ca sa vezi! (Marţi, 5 aprilie 2011, 15:00)

    Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Gheo

    Gheo, faci confuzii regretabile între morală şi etică. Un creştin poate fi moral, tu, ca ateu, poţi fi doar etic. Până şi comuniştii se prinseseră de idee, ei vorbeau de "etica şi echitatea socialistă", nu de "morala socialistă".
    • 0 (0 voturi)    
     Serios? (Marţi, 5 aprilie 2011, 19:30)

     Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

     Moralitatea e legata de religie? De cand?
     • -1 (1 vot)    
      Dintotdeauna. (Marţi, 5 aprilie 2011, 19:56)

      Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Orpheus

      Foarte serios. Moralitatea e legată de religie, iar etica de social. Credinciosul are o panoplie de normative comportamentale de sorginte revelată, iar eticul se bazează pe eficienţă socială. Mai simplu...eu sunt credincios, nu fur pentru că mă tem de dreptatea lui Dumnezeu, nu am nevoie să înţeleg de ce anume nu trebuie să fac un lucru imoral, pe când ateul care practică etica nu fură pentru că are în vedere codul penal, adică o convenţie socială. Sunt zone în care aceste atitudini se suprapun, dar motivaţia diferă. De aceea omul religios e moral, iar cel necredincios doar etic. Şi de aceea omul religios e înţelept /"Începutul înţelepciunii este frica de Dumnezeu"/, iar atitudinea necredinciosului, chiar dacă e etică, are finalitate în eficienţa socială.
      • 0 (0 voturi)    
       Etica ateului (Marţi, 5 aprilie 2011, 20:37)

       outwest [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

       nu trebuie sa aiba neaparat teama drept substrat (codul penal). Imi pot respecta semenii (sa nu furi, sa nu ucizi) si in absenta fricii.
      • +1 (1 vot)    
       Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 aprilie 2011, 0:41)

       [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

  • +8 (10 voturi)    
   preconceptii fanatic-extremiste (Vineri, 1 aprilie 2011, 13:01)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   Se auzi o voce din evul mediu.

   Cum adica 'nimic moral'? Tarile cu multi atei (tarile nordice etc) par mult mai morale decat orice cloaca tribal-religioasa totalitara (Romania, tarile arabe si africane).

   Domnu' Ionel, mai slabut cu prietenii imaginari, asa cum o fac si ei cand se arata. Suntem in secolul 21, gata cu pesterile si zeii.
 • -5 (9 voturi)    
  Aoleu!!!! (Vineri, 1 aprilie 2011, 13:42)

  Vitan [anonim]

  Inca unu care crede ca a ajuns la varful intelepciunii si pentru ca aproape nimeni nu-l asculta, atunci arunca o grenadă de șoc și o fumigena (crestinismul e de vina pentru incultura unora).
  Ujică, du-te inapoi in universul tau paralel!
 • +7 (11 voturi)    
  Plictiseala mare... (Vineri, 1 aprilie 2011, 14:24)

  Danon [utilizator]

  Mi-e si greu sa ma leg de toate teribilismele ieftine din acest profund panseu.

  "Lucrul pentru care am inceput sa il urasc nu a fost atat limbajul de lemn marxist, ci intruziunea de prost gust care patrundea in societate zi de zi, tot mai mult: blocurile socialiste, profilul rahitic al Daciei..."

  Unu, ca Dacia era un simbol occidental (mare reusita estetica in anii 60 de atlfel). Doi, deci dumneavoastra, domnule creator, nu ati urat comunismul ci saracia... Acum intelegem de ce videomontajul de imagini grauite de arhiva intitulat "Autobiografia" a costat contribuabilul roman 200.000 €...

  Deci Ceausescu ar fi supravietuit daca nu ne chinuia cu foamea. Dar pe de alta parte ar fi cazut acum 30 de ani daca exista internetul. Cam contradictoriu, nu. Reaminesc ca internetul a aparut la inceputul anilor 90.

  Nimeni nu poate cenzura Twitter sau Facebook? Sa facem o colecta sa-ti cumparam un bilet spre Coreea de Nord si discutam dup-aia. Pe Facebook...

  Capitalismul nu exista sau nu stiti dumneavoastra sa-l definiti?

  A spune ca ceea ce face un presedinte se rezuma la a saluta un drapel si a asculta un imn e ca si cand ai spune ca ceea ce face un creator de film se rezuma la a monta imagini. O fi valabil pentru unii, dar cei adevarati fac mult mai multe. Chiar si sentinta data activitatii prezidentiale se aplica unui videomontaj foarte familiar autorului... citez: "e de un rudimentarism de iti pocnesc maselel".

  Regret, dar eu pe vremea comunismului il uram pe Ceausescu nu pentru argumente estetice si nici macar de foame. Ci pentru indobitocirea constanta la care eram supus si pentru obligatia de a trai in minciuna, in fals, in frustrare intelectuala. Simteam ca ma sufoc, nu ca imi chioraie matele.
 • +7 (7 voturi)    
  Adresat, dl Andrei Ujica. (Vineri, 1 aprilie 2011, 16:10)

  cornel [anonim]

  Sunteti in o grava eroare, daca telefonia mobila, internetul ar fi fost descoperite in 1950 en. , regimuriile comuniste in general si in particular ceausescu ar fi interzis introducerea acestora in masa. Va amintesc ca posesia unei antene tv satelit, era practic in afara legislatiei rsr, sa nu mai facem vorbire de posesia unei masini mecanice de scris, xerox, camere de luat vederi samd. Sa vorbim numai de receptia programelor tv. terestre bulgare, maghiare, iugoslave si sovietice, auditia radio europa libera, vocea americi, bbc, ce exercitii de echilibristica si conspiratie constituiau. Posibil sa fie un exercitiu artistic al imaginatiei, retrospectiva cu elementele actuale, trecutul apropiat.
 • +4 (4 voturi)    
  Are dreptate dl Ujica (Vineri, 1 aprilie 2011, 23:11)

  nea nelu [anonim]

  In anii 80 toata tara era plina de antene care receptio nau sarbii,bulgarii,ungurii si chiar rusii.Sarbii se prindeau cu antene pana in centrul tarii.De asemenea a aparut fenomenul Video,se faceau prezentari de filme in diverse locatii si contracost,s-a ajuns ,cunosc caz concret ca o scara de bloc sa fie cablata la vremea aceea si sa vada filme de la un aparat video din bloc,cu program si lista de filme.
  Deoarece beneficiarii erau in general tinerii,aceste fenomene au avut impact si au grabit caderea ceausismului,tinerii care au vazut si altceva fiind si primii in strada la revolutie.
  • 0 (0 voturi)    
   tehnologia (Marţi, 5 aprilie 2011, 15:56)

   florinadrian [anonim] i-a raspuns lui nea nelu

   Asa e, eu am aflat ca se intampla ceva la Bucuresti in dec. 89 de la TV sarba. Dupa ce mai inainte aflasem de Timisoara tot de la ei.

   Dl. Ujica zice bine: cu tehnologia moderna sistemul opresiv poate face niste lucruri (rele), dar mult mai multe (bune) pot face oamenii ce vor sa fie liberi.
   De asta sunt optimist, in ciuda prezentului deprimant.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by