Considerata una dintre cele mai influente si mai de succes trupe britanice de rock alternativ si una dintre intemeietoarele curentului britpop alaturi de Blur, Oasis si Pulp, formatia Suede va concerta in premiera in Romania pe data de 4 iunie, la Arenele Romane din Bucuresti, informeaza organizatorii.

SuedeFoto: One Event

Concertul face parte din turneul de reunire al trupei, care anul trecut a revenit pe scena dupa o pauza de sapte ani. In anul 2003, dupa 14 ani de cariera, perioada in care au lansat cinci albume de studio, trei compilatii, trei DVD-uri si 21 de single-uri, trupa Suede se destrama, iar membrii trupei se concentreaza pe propriile proiecte solo.

Solistul si liderul Brett Anderson formeaza trupa The Tears impreuna cu Bernard Butler, fost coleg de trupa, alaturi de care lanseaza un album in 2005, dupa care lanseaza trei albume solo. In 2007 Anderson a cantat la Bucuresti in deschiderea concertului formatiei Muse, interpretand atat piese lansate ca artist solo, cat si hituri Suede, precum “Beautiful Ones” sau “Everything Will Flow”.

Inca din anul 1992, chiar inainte de aparitia primului album, Suede a reusit sa atraga atentia aparand pe coperta celebrei reviste Melody Maker fara sa fi lansat vreun single, fiind prezentati la acea data, cu titlul de “cea mai buna trupa debutanta din Marea Britanie”. O contributie la atentia acordata de mass-media au reprezentat atat stilul androgin al lui Brett, cat si marturisirile vagi despre sexualitatea sa si aversiunea pentru stilul grunge, foarte la moda in acea perioada.

Denumit de catre presa de specialitate “cel mai asteptat album de debut de la Never Mind The Bollocks… al celor de la Sex Pistols, albumul autointitulat “Suede” reuseste sa primeasca Discul de Aur in prima saptamana de la lansare, detronandu-i pe cei de la Depeche Mode si chiar sa castige in decursul aceluiasi an, premiul Mercury Music pentru cel mai bun album britanic.

Succesul nu se lasa mult asteptat, alte trei din albumele lansate ulterior, “Dog Man Star”, “Coming Up” si “Head Music” reusind sa castige Discul de Aur sau Discul de Platina si sa atinga prima pozitie in topurile din tari precum Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Finlanda si Danemarca. Primele doua albume, “Suede” si “Dog Man Star” au fost incluse in cartea “1001 albume de ascultat intr-o viata” scrisa de Robert Dimery.

Al cincilea album, “A New Morning” a fost lansat pe 30 septembrie 2002, dupa o lunga si costisitoare sesiune de inregistrari. Albumul a fost bine primit de fanii trupei, insa lipsa interesului publicului larg cu privire la Suede si la curentul britpop, face ca trupa sa decida sa puna punct carierei printr-o serie de cinci concerte in cinci nopti la Institutul de Arta Contemporana din Londra. Trupa a dedicat fiecare din cele cinci nopti albumelor lansate pana atunci, interpretandu-le in intregime, in ordine cronologica.

La sfarsitul anului 2009 au aparut primele speculatii cu privire la reformarea trupei Suede, iar anul trecut, pe data de 15 ianuarie, presa din Marea Britanie confirma reunirea trupei, printr-un concert caritabil in sprijinul fundatiei Teenage Cancer Trust la Royal Albert Hall din Londra.

In noiembrie 2010 este lansata compilatia “The Best Of Suede” ce contine single-uri, b-side-uri si piese de album alese special de Brett Anderson. Lansarea este urmata de un mini-turneu in tari din Europa.

In aceasta vara va fi relansata intreaga discografie Suede in forma remasterizata, imbunatatita si cu extra bonusuri, iar recent trupa a anuntat doua serii de trei nopti consecutive in Londra si Dublin, in care va prezenta publicului primele trei albume in intregime, albume care au definit noul val de rock alternativ britanic in prima jumatate a deceniului trecut, pavand astfel drumul spre mainstream ale unor trupe precum Blur sau Pulp.

Hituri precum “Animal Nitrate”, “The Wild Ones”, “Trash”, “Saturday Night”, “She’s In Fashion” sau “Lazy” vor putea fi fredonate live alaturi de Suede in concertul din data de 4 iunie de la Arenele Romane.

Vezi aici site-ul trupei Suede si pagina de myspace.

Biletele pentru acest concert sunt disponibile online la Eventim.ro si in retelele magazinelor Germanos, Orange, Vodafone, Domo in librariile Humanitas si Carturesti putand fi procurate la urmatoarele categorii de pret in functie de pozitia in sala: 100, 130 si 150 lei pana la data de 17 aprilie; 130, 160 si 180 lei in perioada 18 aprilie - 4 iunie 2011. Concertul Suede din 4 iunie este produs de One Event.