"Sa nu credeti ca oamenii din Occident ne sunt superiori. Nu sunt nici mai inteligenti decat noi si, de foarte multe ori, nici mai cultivati decat noi. Insa ei au o anumita noblete a spiritului exact datorita permanentului contact pe care-l au cu arta si cu literatura", a explicat scriitoarea Nora Iuga in cadrul Targului National al Cartii de Poezie. Atuul vesticilor: "Cred ca intr-o saptamana obisnuita, la Berlin de pilda, au loc cu siguranta vreo 10 intalniri de lecturi de poezie, proza, eseuri".

Nora IugaFoto: Polirom
  • Ascult-o (mai jos) pe Nora Iuga citind Petrecerea de la Montrouge, un text scris in urma cu aproximativ opt luni si inca nepublicat.

Sa nu credeti ca oamenii din Occident ne sunt superiori.

Nora Iuga

"In ultima vreme, am lipsit din tara si am fost mai mult in tarile germanice. Acolo, acest eveniment este un lucru absolut normal, care se petrece zilnic. Cred ca intr-o saptamana obisnuita, la Berlin de pilda, au loc cu siguranta vreo 10 intalniri de lecturi de poezie, proza, eseuri si de discutii cu cititorii.

Daca acest lucru este important? Pai mie mi se pare ca este nemaipomenit! Eu sunt absolut convinsa ca literatura - si mai ales poezia - formeaza oamenii, ii face frumosi pe dinauntru, pentru ca ei pot sa fie niste semizei pe dinafara, dar sunt urati pe dinauntru. Asta este nenorocirea noastra.

Nu ma judecati gresit, dar eu imi dau seama de aceste lucruri: noi trebuie sa ne innobilam pe dinauntrul nostru, acolo suntem noi urati, mitocani, prost crescuti, rai si razbunatori si in toate felurile.

Noi trebuie sa ne innobilam pe dinauntrul nostru, acolo suntem noi urati, mitocani, prost crescuti, rai si razbunatori.

Nora Iuga

Sa nu credeti ca oamenii din Occident ne sunt superiori. Nu sunt nici mai inteligenti decat noi si, de foarte multe ori, nici mai cultivati decat noi. Insa ei au o anumita noblete a spiritului exact datorita permanentului contact pe care-l au cu arta si cu literatura. Eu cred ca au o influenta imensa.

Si cine spune ca poezia va muri vreodata, se insala amarnic. Poezia o sa dureze atata timp cat dureaza omul. Pentru ca poezia este iubire. Fara iubire, poezie nu poate exista.

Eu sunt innebunita cand o aud pe Angela citind, pentru ca imi place razvratirea ei, imi place aceasta cruda sinceritate pe care o scoate si o emana din toti porii, dar in acelasi timp vreau sa va spun ca eu cred si in latura cealalta a bunatatii, pe care ar trebui sa ne-o cultivam. Adica sa o cautam cu minutie, cu rabdare. E imposibil in Angela sa nu existe si bunatate, ca o cunosc destul de bine, de multa vreme. Dar ea spune ce simte. De asta cineva a spus ca eu sunt "doamna alba a poeziei".

Cine spune ca poezia va muri vreodata, se insala amarnic.

Nora Iuga

Exista ceva care misca lumea. Eu cred ca insusi timpul pune o amprenta pe dezvoltarea noastra. Se produc si schimbari biologice in noi care influenteaza probabil miscarile mentale, miscarile rationale si sufletesti, pe care probabil numai savantii le stiu exact. Eu fabulez, dar mie imi place sa gandesc ca un analfabet ceea ce savantii cerceteaza.

Am participat intr-un juriu si am citit enorm de multe poezii ale elevilor. Am descoperit niste poeti de 16-17 ani, care mi s-au parut chiar mai buni decat post-modernii, douamiistii. Ce vine din urma... nu va puteti imagina! Si sunt mai lirici. Nu mai sunt atat de taiosi, de radicali".