Scriitorul care a anticipat revolta din decembrie 1989

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Joi, 26 mai 2011, 9:03 Life | Prin oraş


Revolutia din decembrie 1989
Foto: Agerpres
Sustinator al disidentilor din Romania anilor '80 (Dan Petrescu si Grupul de la Iasi), critic la adresa regimului neo-comunist, Ioan Petru Culianu a fost asasinat pe 21 mai 1991, in conditii suspecte. Se afla in cladirea Divinity School, unde lucra ca profesor de istoria religiilor in cadrul Universitatii din Chicago. Este autorul nuvelei "Interventia zorabilor in Jormania", o carte despre rasturnarea regimului comunist, pe care a publicat-o inainte ca Revolutia din '89 sa aiba loc. In cadrul unei dezbateri sustinute saptamana aceasta la Institutul Cultural Roman, Gabriela Adamesteanu, Andrei Oisteanu, Paul Cernat si Horia-Roman Patapievici au prezentat cateva scenarii privind moartea lui I.P. Culianu.
 • Citeste in continuare despre obsesia lui Culianu fata de KGB si afla ce fost vice-prim-ministru al Romaniei ar putea fi implicat in asasinarea celebrului istoric al religiilor.

Despre obsesia lui Culianu pentru KGB

Gabriela Adamesteanu, autoarea unui interviu cu Ioan Pentru Culianu (materialul a fost realizat cu doar cateva luni inainte de moartea profesorului): "Ioan Petru Culianu mi s-a parut neverosimil de tanar. Avea 40 de ani, dar eu nu ii dadeam mai mult de 28-30. Mi s-a parut perfect adaptat lumii in care traia".

"Revolutiile din Est au fost organizate, structurate de KGB, de imperiul pe care il prezinta in literatura lui. Are cateva fraze explicite in timpul interviului, cum KGB-ul lucra pe super-computere.

Computerele erau permanent in discutia cu Ioan Petru Culianu, el era obsedat de tehnologii. Ideea era ca KGB-ul ar fi vazut ca sistemul nu mai merge si atunci a deschis spre economia de piata intreaga economie de est. I-am spus ca asta e o teorie care se citeste si in Romania Mare. Mi-a raspuns: "Da, e acelasi lucru, pentru ca de fapt Securitatea vrea sa spuna ca ei au facut Revolutia si ca e meritul lor. Dar sensul in care spun eu si cel in care spune Romania Mare este diferit".

Despre nuvela care a anticipat revolta din 1989

Andrei Oisteanu (cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor): "Culianu a publicat in martie '89, deci cu 6 luni inainte de Revolutie, o nuvela despre Revolutia romana, pe care a intitulat-o "Interventia zorabilor in Jormania", apoi a rescris-o dupa decembrie '89 si a publicat o continuare intitulata "Jormania libera". Aici spune niste lucruri care apoi s-au dovedit extrem de corect si de adevarate si care atunci erau ascunse.

Culianu avea aceasta metoda de a intelege lucruri care de regula nu sunt spuse, de a arunca in aer stereotipii de istorie sau de istorie culturala si a prezenta brusc o privire proaspata asupra lucrurilor".

Paul Cernat (critic literar, publicist si eseist): ""Interventia zorabilor in Jormania" si "Jormania libera" fost incluse intr-un volum - "Pergamentul diafan". Sunt doua naratiuni care sunt cumva disonante in raport cu celelalte piese ale acestui puzzle. Sunt doar niste naratiuni anticipative. Culianu a cochetat cu science-fiction-ul, dar, mai mult decat atat, era un autor de fictiuni anticipative intr-un sens foarte larg. Chiar si cand scria despre lucruri din trecut, avea o dimensiune puternic speculativa.

Aceste naratiuni, citite in anii 1990, 2000, socheaza prin caracterul lor profetic, prin capacitatea de anticipare, daca nu al detaliilor, cel putin al schemei mari prin care s-a produs rastunarea de regim din 1989. Ioan Petru Culianu incerca de fapt sa rezolve un joc.

Multa lume a crezut ca eliminarea fizica a lui Culianu a avut legatura si cu aceasta capacitate de anticipare a ceea ce s-a intamplat in decembrie 1989, prin aceste doua scrieri. Culianu a facut un exercitiu de virusare a unui program: el stia sau intuia cum functioneaza marile sisteme de putere, stia ca acestea operau cu programe mentale sau celor omoloage de tip religios. El dezvolta un rationament care face un algoritm de gandire al celor care l-au inlaturat pe Ceausescu in decembrie 1989.

Dar nu numai aceste texte ne pun pe ganduri. Toate textele de fictiune ale lui Ioan Petru Culianu au o magie cognitiva cu totul aparte. M-a impresionat si m-a atras foarte mult la Culianu imaginea lui de erou cognitiv individualist, care lupta singur. Fara plasa de protectie, fara "spate". Este eliminat pentru ca, intr-adevar, se pare ca rezolvase prea multe ecuatii si putea deveni periculos din aceasta cauza".

Mind Games

Paul Cernat: "Culianu incearca sa introduca un principiu de coerenta, lucreaza cu programe mentale.

Posibila panica a celor care, alertati de faptul ca "asta stie ceva", au recurs la solutia extrema, provine si din aceasta teama ca nu cumva Culianu sa le viruseze programele mentale cu care operau in manipularea psihicului colectiv. Pentru ca e, e clar, schimbarea din 1989 a propus utilizarea unor programe mentale foarte sofisticate de catre organizatii profesioniste.

Or Ioan Petru Culianu actiona de unul singur. De asta cred ca a si fost eliminat, pentru ca acolo unde trebuia sa ai "spate", el actiona de unul singur."

Cine l-a ucis pe Ioan Petru Culianu - variante vehiculate

Horia Roman Patapievici - despre cine l-a ucis pe Culianu:
 • l-a ucis Securitatea
 • l-au ucis legionarii
 • l-a ucis Securitatea, care s-a infiltrat printre legionarii aflati in Statele Unite, a inspirat sau s-a folosit de legionarii de acolo pentru a-l ucide
 • a fost o crima pasionala, fie intr-o varianta homosexuala, fie intr-o varianta heterosexuala
 • a fost omorat de un halucinat, de un "iluminat", care cine stie cum a interpretat lucruri spuse de Culianu la cursuri sau la seminarii (exista o marturie despre cele trei vrajitoare care au venit la o conferinta a lui)
 • avea o asigurare de viata de 150.000 de dolari, care insa nu i-a revenit lui Hillary (prietena lui)
Culianu, un posibil pericol pentru regimul neo-comunist

Andrei Oisteanu: "Sunt voci care spun "bine, dar nu era suficient ca regimul neocomunist din perioada aceea foarte tulbure (inceputul anilor 90) sa trimita o echipa a mortii impotriva unui critic acerb, asa cum era Ioan Petru Culianu?

Culianu sustinuse in anii '80 disidentii din Romania, pe Dan Petrescu si Grupul de la Iasi, dar si imediat dupa decembrie '89 a fost critic la adresa regimului neo-comunist. In aprilie 1991, a organizat primirea regelui Mihai in Statele Unite, iar exilul romano-american i-a acordat acestuia mandatul de a reveni pe tronul Romaniei (regele Mihai era atunci dusmanul numarul 1 al regimului).

Mai mult decat toate acestea, Culianu era invulnerabil. Avea statutul moral si profesional )(international) pentru a deveni un fel de lider contestatar al exilului romanesc. Acest lucru cred ca i-a pasat regimului.

El avea o abilitate nascuta din studierea miturilor si a religiilor, din intelegerea simbolurilor ascunse, depistarea lor, decodarea lor, avea aceasta abilitate si in discutarea realitatilor politice. Atunci cand scria, spunea niste lucruri care faceau regimul sa se gandeasca "Aoleu, ăsta stie!"."

Elemente "politico-politienesti" despre moartea lui Culianu.

Andrei Oisteanu: "Secretara departamentului de Istoria Religiilor l-a vazut pe asasin. A vrut sa intre in lift pentru a urca la etajul 2, unde se afla departamentul, a vazut acolo o persoana respingatoare, antipatica, "with bad vibrations" si si-a zis "ok, merg pe scari". Cand a ajuns la etajul 2, l-a vazut cautand numele scrise pe birouri, numele profesorilor. A schimbat cateva cuvinte cu el, vorbea o engleza cu puternic accent romanesc.

FBI-ul, impreuna cu ea, a facut portretul robot. Acest portret a fost publicat la sfarsitul anilor '90 in presa romaneasca, in ziarul Ziua, care a dat si o recompensa foarte mare. La redactie au sosit scrisori, telefoane sau chiar oameni care au spus "il stim pe tip, este un fel de om de linie al Tarom-ului". Deci genul acela de om care se aseaza printre civili, ca un turist obisnuit si care are grija la eventuale actiuni teroriste. Lucrurile au ramas cam acolo.

Zilele trecute, procurorul Dan Voinea, seful Parchetelor militare, a dat un interviu in presa, in care a confirmat aceasta teorie, spunand ca elemente din flotila lui Ceausescu, Tarom, puternic securizata, s-au asezat in SUA, au infiintat o firma de transport marfuri cu camionul. Si ca unul dintre acesti tipi, originar din sistemul Tarom, ar fi actionat. Si corespunde cu portretul robot.

Ramane de vazut numele din spatele lui. Exista un nume vehiculat, un nume de politician important de la inceputul anilor '90, vice-prim-ministru. Si pe care il mentioneaza si Ted Anton in cartea lui, e vorba de Gelu Voican-Voiculescu. Il mentionez si eu in prefata cartii lui Ted, luandu-mi toate precautiile (pentru ca nu te joci cu astfel de lucruri) si spunand imediat si ce a declarat Gelu Voican-Voiculescu asupra acestei acuze: "Este o prostie!"."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14501 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  . (Joi, 26 mai 2011, 7:25)

  HP [utilizator]

  Fostul ofițer de Securitate, Liviu Turcu a afirmat într-un interviu din noiembrie 2006 de la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Antena 1, că "în faza finală e evenimentelor din decembrie 1989", Gelu Voican Voiculescu a luat o echipă de militari înarmați "în condiții extrem de delicate și de incerte" și a pus la zid o unitate militară a Serviciului de Informații Externe, somându-i să-i dea rețeaua de informatori români din Occident.

  In 1985 a fost arestat pe motive politice dar insasi Voiculescu a declarat ca a fost din cauza ca avea xeroxate zeci de cărți pe teme legate de ezoterism și de aspectele inițiatice ale societăților secrete. Suna cunoscut, nu ?

  In momentul asasinarii prof. Culianu, Voiculescu nu mai era vice-prim ministru, ci doar senator de Buzau (avusesera loc alegerile din mai 1990).

  Tipul pare candidatul perfect, adica asta a reorganizat securitatea, dormea cu pistolul automat sub cap in Palatul Victoria, nu am stiut de acest portret robot, exista undeva un link cu articolul din Ziua ?
  • 0 (2 voturi)    
   care link? (Joi, 26 mai 2011, 10:12)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui HP

   la inceputurile anilor '90 Internetul era necunoscut in Romania - si, oricum, Ziua a fost printre publicatiile care nu si-au bayut asa tare capul sa foloseasca de la inceput metode moderne, samd...
   • +1 (1 vot)    
    . (Joi, 26 mai 2011, 11:04)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Sunt constient ca era necunoscut in general pe planeta, nu doar in Romania. Asta nu inseamna ca nu ar putea exista o scanare dupa numarul respectiv. Multe publicatii pastreaza o arhiva electronica. Pacat.
  • -4 (4 voturi)    
   DE CE ATI RAS DE GEOANA ? (Joi, 26 mai 2011, 10:22)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui HP

   S-ar zice ca articolul aduce justificări
   pentru ciudateniile violete debitate de
   Mircea si Mihaela/Dragostea/Mea pentru
   a justifica marea fleoscaiala.
   *
   Eu, care am votat cu Mircea, raman totusi
   la impresia ca respectiva familie o luase razna.
   *
   Ma intreb de asemenea
   de ce atunci cand vine vorba
   despre Biblie o mie de ”rationalsti” furiosi
   iau cu asalt Internetul pentru a combate...
   iar acum tac toti ?
   *
   Articolul este uluitor,
   numele celor mentionati in articol ca
   ”receptori de semnale si revelatii”
   te lasa masca,
   postarile sunt la inaltimea articolului.
   *
   Bag seama că orice bazaconie
   e onorabila daca poate fi folosita pe campul luptei ”anticomuniste”.

   Iar ”otevizarea” se poate face bine mersi
   si in media virtuala - intrucat scopul scuză...

   PS. Voican Voculescu - mare mag ?!
   Dar despre șamanul Oreste nimic nimic ?
 • +12 (12 voturi)    
  Cautati in Romania ... (Joi, 26 mai 2011, 8:41)

  Dani.El [utilizator]

  De ce nu-l intrebati pe tov iliescu?

  Ce era pentru el o crima in plus sau in minus la catre a comis?
 • +4 (4 voturi)    
  crima (Joi, 26 mai 2011, 9:13)

  giorgian [anonim]

  Nimic nu ramane nepedepsit. Tot raul va fi platit la un moment dat, iar acest mare om va fi razbunat de Dumnezeu. Pacat ca nu a fost lasat sa traiasca pentru a isi continua menirea pana la capat.
 • +11 (17 voturi)    
  usl (Joi, 26 mai 2011, 9:22)

  felix [anonim]

  vedeti ce repede se uita istoria....nu sustin neaparat PD-L dar ma ingrozesc cand vad cu cata usurinta concetateni de ai nostri ar vota acest (USL)-PSD si sa readuca la putere toata mafia securista a lui Iliescu si a celor care au condus evenimentele din decembrie '89. Se pare ca nu suntem in stare sa invatam nimic din trecutul nostru si este pacat pentru copiii nostri. Ei nu au nici o vina ca nu s-au nascut in Germania, Suedia sau intr-o alta tara civilizata asa cum puteam deveni si noi.....
  • -11 (13 voturi)    
   fleoshk! (Joi, 26 mai 2011, 10:15)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui felix

   De parca PD n-ar fi chiar si mai plin de securisti decat PSD - doar ca ei sunt "aripa moderna", o dovada e si folosirea din plin a Internetului pentru a-si experimenta "tehnicile mentale"... :-p
  • 0 (0 voturi)    
   Se pare ca se cam inmultesc... (Joi, 26 mai 2011, 11:35)

   Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui felix

   ... "astia care stiu ceva".
   Dar nu este nici vina lor si nici meritul lui prof. Culianu. Pur si simplu romanii au talent.
   Talentul de a se dezgropa mereu si mereu din groapa in care sunt aruncati de diferite aliante usl-ase de sute de ani incoace.
   Tragedia este ca in timp ce trei incarca groapa numai cate unul o descarca.
   Dar mai este un schepsis la groapa asta:
   cei trei de deasupra au spatiu de miscare, se mai schimba unii pe altii, lucreaza in ture sau deleaga "lopata" unor "zilieri", pe cand cel de jos isi mai da sufletul uneori, crapa din cauza epuizarii sau "stimulat" de vre-o lopata venita piezis de sus.
   Coplesiti de admiratia pentru cel care incearca din rasputeri sa-i dezgroape, colocatarii de groapa nu reusesc - in general - sa atinga programul mental care i-ar impulsiona sa puna si ei mana pe lopeti. Numai daca pamantul le-ar intra in gura s-ar dezmetici ceea ce pare ca se intampla chiar acum.
 • -6 (6 voturi)    
  de acord cu tine (Joi, 26 mai 2011, 10:00)

  ploiesteanu [utilizator]

  pana la un punct. Nu poti accepta orice, furturi cu acte in regula , jafuri pe fata , adoptarea legilor pentru furat, coruptie generalizata (recunoaste si Basescu), numai pentru ca se declara anticomunisti.
 • +4 (4 voturi)    
  nu prea tine (Joi, 26 mai 2011, 11:45)

  exx [anonim]

  Cam ciudat. Deci Securitatea il ucide pt ca ii e teama ca ca ar putea influenta parerile romanilor despre Revolutie si regimul nou-instalat? Dar cati romani stiau cine e Culianu? Si in 91 erau multi care aveau o mie de teorii asupra nelegitimitatii regimului Iliescu, si le strigau in gura mare, pe strada, in ziare, mult mai aproape de public, si n-au patit nimic (fatal, cel putin).
 • +2 (2 voturi)    
  anularea certificatelor de revolutionari! (Joi, 26 mai 2011, 14:23)

  21 decembrie [anonim]

  Ma uitt la fotografia din articol, facuta in fata la Scala, probabil in jur de ora 20-21. Nu pot sa remarc ca in fata soldatilor erau in jur de 50 de manifestanti. In fata la Inter eram cam de 10 ori mai multi. In prezent au certificate si beneficiaza de drepturi cateva zeci de mii de impostori. Mai este ceva de zis?
 • 0 (2 voturi)    
  tovarasu Patapievici (Joi, 26 mai 2011, 14:29)

  abc [anonim]

  Poate vrei sa zici ca "pandurii lui Tudor" l-au omorat pe Culianu sau securitatea, ca legionarii aveau peste 70 de ani in 90. Ii tot trageti cu legionarii ca si tov Iliescu ce ii numea pe manifestantii din Piata Universitatii , legionarii.
  De fapt si tu si Iliescu sunteti straini de neamul romanesc, daca ai fost in stare sa scrii mizeriile acelea despre marele poet national Eminescu.
 • -1 (5 voturi)    
  Carei natii ii apartine acest Patapievici? (Joi, 26 mai 2011, 15:00)

  adc [anonim]

  Petre Tutea , legionar, a facut ani multi de puscarie (poate spune cineva pentru ce vina?) spunea ca iubeste poporul roman, iar acest individ , Patapievici ce este in fruntea unei institutii romane scria in "Politice" - " romanul este intolerant, xenofob, violent-si-las, retractil, agitat-si-abulic.'
  Cum poate un astfel de individ sa fie in fruntea unei institutii romanesti?
  • 0 (0 voturi)    
   poate... (Vineri, 27 mai 2011, 7:03)

   mda... [anonim] i-a raspuns lui adc

   ...ca este omul ComInternEc$tern-ului,vorbeste cu
   di$pretul cuno$cut de$pre romani.
 • 0 (0 voturi)    
  requiem Culianu (Duminică, 29 mai 2011, 21:15)

  jmr [anonim]

  Când parchetul si procurorii Voinea etc sunt inlocuiti de reporteri si comentatori pentru anchetarea crimelor bolsevicilor români, nu prea sunt sanse de progres in morala si etica natiunii...
  Cum e posibil ca criminali si instigatori verificati ca Voican Voiculescu, Ilici-KGB si subordonatii lor directi inca mai beneficiaza de avantaje VIP si pensii speciale ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by