Sunt cateva dintre ipostazele in care artista Marilena Murariu a pictat-o pe cea cunoscuta romanilor mai ales ca "savanta de renume mondial" si "tovarasa de viata a Geniului Carpatilor". "Despre Elena in general" este o expozitie-manifest ce prezinta "un inedit protest impotriva falsitatii politicii si a stereotipurilor pe care guvernantii le-au expus pe scena societatii romanesti in ultimele doua decenii".
Prezentata publicului bucurestean in ultimele doua saptamani, la galeria Simezia, "Despre Elena in general" prezinta "directia aberanta pe care a luat-o societatea romaneasca dupa iesirea din comunism, resimtita indeosebi le nivelul puterii politice", dupa cum explica Marian Constantin, curatorul expozitiei.
Pornind parca de la ideea lui Tudor Gheorghe, ca "Elenele n-au fost benefice pentru neamul romanesc", expozitia Marilenei Murariu are ca laitmotiv efigia Elenei Ceausescu.
Titlurile tablourilor din expozitia "Despre Elena in general"
- Am invins!
- Dama de pica
- Dar aste decoratii, cum cine ti le-a dat?
- Feeria decembrista
- Freci Can-Can
- Hai sa ne lustram sambata seara, iara!
- In general, artist
- In general, jurnalist
- In general, om de afaceri
- In general, politician
- In general, prea cuvios
- In general, vecin
- La barre de la justice
- Natura moarta cu omagiu
- Originea lumii noi
- Presidents are a Girl's Best Friend
- Prin gratii de fier
- Profetul si modelul Helene
Elena Ceausescu - oferindu-si gratiile unui ofiter nazist (intruchipat de Radu Mazare)
"Insa, cum lesne deducem, nu "ilustra figura a savantei de renume mondial", nici "tovarasa de viata a Geniului Carpatilor" - desi aluzii rizibile ale acestor ipostaze "consacrate" ale ei nu lipsesc pe alocuri - ci un personaj naucitor, inspirat de diabolizarea sa postcomunista: Elena desfranata, cea despre care, de pilda, fratii lui Ceausescu au afirmat ca in timpul razboiului isi oferea gratiile soldatilor germani", spune curatorul expozitiei.
"Acest episod al biografiei informale a Elenei a insuflat continutul primului tablou realizat "Prin gratii de fier", relevant intrucatva, prin datele sale definitorii, pentru toate celelalte lucrari ale seriei. El apare ca o parodie a celebrului cantecel revolutionar care l-a inspirat dar, de fapt, se dovedeste o satira a actualitatii politice. In lucrare sunt infatisati Elena si un ofiter german intr-un interior modest. Ea, asezata pe un pat de fier, savureaza satisfacuta o tigara, in timp ce militarul se redreseaza. Pe perete, deasupra patului atarna o cunoscuta fotografie din tinerete a lui Ceausescu, acesta lasand impresia ca asista la scena care tocmai s-a consumat.
Imaginea ar ramane un simplu calambur vizual, daca in figura ofiterului neamt nu ar fi recognoscibile trasaturile unui politician contemporan [n.r. Radu Mazare] care s-a exhibat pe sine si progenitura sa pe un podium de moda, defiland in uniforma nazista".
Elena Ceausescu, aceasta Marilyn Monroe a Romaniei
"Un savuros pamflet i-a fost inspirat pictoritei de personalitatea provocatoare a lui Marilyn Monroe. Lucrarea, al carui subiect isi are obarsia in versurile unui cantec din filmul "Gentlemen prefer blondes", ii reuneste admirativ pe cei trei sefi de stat in jurul stralucitoarei blonde, metamorfozata conjunctural in Elena", spune Marian Constantin despre tabloul "Presidents are a Girl's Best Friend".
"Conexiunea cu un alt slagar dedicat pe calea undelor de Marilyn lui JFK [n.r. "Diamonds are a Girl's Best Friend"] este stravezie si indica, transpusa in mediul autohton, o noua ridiculizare a identificarii cu un model pervers. Show-ul mediatic de prost gust, histrionismul politic pot fi in egala masura sugerate, dat fiind poza "glamoroasa" a actorilor".
Oracolul din Damaroaia si "modelul Helene"
Tabloul "Profetul si modelul Helene" o prezinta pe Elena Ceausescu alaturi de Oracolul din Damaroaia (Silviu Brucan), "care, se stie, a jucat un rol fundamental in sfarsitul Ceausestilor. Fostul stalinist invederat, convertit subit la capitalism, este reprezentat ca pictor narcisist, desfatat de propria-i "opera". Ochiadele complice pe care cele doua personaje le arunca privitorului divulga depravarea modelului prognozat."
In alt tablou, intitulat "Dama de pica", Elena "detine rolul expansivei dame de companie a celor care-i joaca destinul la carti. Ambiguitatea este sporita de intruziunea lui Ceausescu in grupul "calailor", semn al impartasirii unui mental comun".
"Am invins"! ("Mircea, fa-te ca lucrezi!")
"Fara a fi rupte din contextul stilistic al ansamblului, trei scene anume, prin insemnatatea acordata fundalurilor "ecranate", inspirate de imaginile de tip cinematografic sau televizat, dezvaluie corelatii cu media contemporane - eficace mijloace de manipulare in masa", mai spune curatorul expozitiei "Despre Elena in general".
"Am invins!", un "remake" insolit al cunoscutului episod din decembrie '89, imaginea este construita pe doua registre: desi in plan secund ("virtual") actiunea se focalizeaza in jurul exaltatelor chipuri ale Poetului si Actorului, prim-planul ("real") este copios dominat de silueta protagoniste noastre, a carei vivacitate exploziva nu lasa nici un dubiu asupra veritabililor invingatori. Unii dintre acestia, poate cei mai cunoscuti, figureaza in ipostaze joviale in "dimensiunea televizata" a tabloului, subliniind inca o data ideea de manevrare ideologica, subversiv intruchipata de Elena".
"Personajele ce populeaza gradina zoologica a Marilenei Murariu exista in primul rand pentru ca rezulta dintr-un spectacol media al carui punct zero poate fi localizat undeva pe drumul dintre ultimul Telejurnal din socialism si suspect de invingatorul "Am invins!" (Mircea, fa-te ca lucrezi!)", crede si Vlad Morariu.
"Andrei Ujica si Harun Farocky aratasera inca din 1992, in binecunoscuta lucrare video "Videograme ale unei Revolutii", efectul devastator al acelui emotionant "Am invins!" pentru publicul din fata terminalului TV.
In pictura Marilenei Murariu, revolutia televizata, spectacolul revolutiei este spectacolul prin excelenta, pentru ca ceva din aceasta compunere ciudata de inselare si auto-inselare, optimism studiat, dispret si ranjet sardonic se vor regasi in toate celelalte scene.
Putem observa ca ceva din spectacolul revolutiei trece in mod necesar prin profetiile brucaniene din trecut, prin marsul nazist pe un podium de moda, printr-un imaginar can-can de emancipare politic-feminista si, nu in cele din urma, printr-un "Happy Birthday Mister President!" al concordiei sociale."
Despre Marilena Murariu
Marilena Murariu s-a nascut pe 26 mai 1954, la Iasi. A urmat Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, sectia Pictura (clasa prof. Vasile Grigore).
Este cunoscuta mai ales pentru lucrarile din seria "Balcic". De asemenea, a dedicat felinelor o intreaga expozitie, intitulata "Câtz", in 2009.
13 lucrari ale artistei, cu tema "Balcic", figureaza in filmul "Tinerete fara tinerete" de Francis Ford Coppola. Mai multe despre Marilena Murariu gasiti aici.
Nota 2, pentru ea ca pictorita, ca om, ca femeie, ca aparitie la tv.
Sunt de acord ca viziunea este radicala si ca poate fi contestata insa nici personajele vizate nu se lasa mai prejos.
Este apoteoza kitch-ului.
Artistii care picteaza "rapirea din serai" si vand tabloul pe plaja sunt mai de apreciat caci au demnitate.
Poate ca asa arata societatea in viziunea ei, a noastra. Dar nu poti da vina pe o Elena sau alta, ci pe noi toti. Pe Elene, noi le trimitem acolo!!!!
Si daca nu ai si o Veronica sau o Marie care sa se bage, votezi Elena, CA EA SE BAGA, ISI ASUMA RISCURI.
Imi place ca lucrarile ei au, pe langa plasticitate , mesaj, exprima gandurile parerile artistei, modul in care a prelucrat informatiile si mesajele date de personajele societatii noastre: cocote/ diavoli artisti, politicieni, “cuviosi”, securisti, niste pacatosi care au facut iadul aici, niste “pacalici”pentru populatia nepregatita sa discearna, doar sa inghita orice.
Nu sunt total de acord cu artista, nu i-as baga pe toti in aceeasi oala dar, in esenta, a conturat foarte bine imaginea societatii din ultimii 20 de ani. La fel, nu as demoniza numele de Elena, nu as suprageneraliza si exemplific:
Prima doamna a Romaniei a fost Elena Cuza, fosta Rosetti care, “În cei șapte ani de domnie a contribuit, cu modestia și demnitatea ce o caracterizau, la opera reformatoare a Domnului Unirii, soțul său”( http://ro.wikipedia.org/wiki/Elena_Cuza).
Apoi o avem pe Regina- Mama Elena, mama regelui Mihai I care l-a sustinut si l-a indemnat pe rege sa nu semneze “aberante acte impuse de sovietici” si, postum, “ În anul 1993 Statul Israel și Institutul Yad Vashem i-au conferit post-mortem Titlul și Medalia Dreaptă Între Popoare pentru activitatea sa de salvare a evreilor prigoniți în timpul regimului antonescian.S-a apelat la ajutorul ei pentru oprirea deportării evreilor din Cernăuți. După ce s-a adresat mai multor personalități, Regina Mamă, însoțită de Patriarhul Nicodim Munteanu au apelat direct la Ion Antonescu, care a cedat și a admis ca acei evrei care nu fuseseră încă deportați din Cernăuți să rămână acolo „temporar". Ajutorul trimis de dânsa în 1942 a salvat viețile a mii de evrei din Transnistria. În 1943 și la începutul anului 1944, Regina Mamă Elena a ajutat la întoarcerea a mii de evrei care rămăseseră în viață, inclusiv a mii de orfani evrei, din Transnistria.( http://ro.wikipedia.org/wiki/Regina_mam%C4%83,_Elena)
Ca artist plastic, sunt mai mult decat placut surprinsa; se vorbea la realitatea tv ca aceste tablouri nu se vor vinde; eu as cumpara macar unul dar sunt sigura ca artista va dori sa le expuna si in strainatate unde sigur vor fi apreciate asa cum trebuie, din mai multe puncte de vedere.
Asa e bine?
Artista Marilena Murariu inlocuieste socul de moment cu creatia, desfintand din temelii chiar Arta, deci tocmai titulatrura din fata propriului numelui.
Una e sa spui ca nu-ti place, si alta e sa spui ca e "frustrata". Incultura pe paine!
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Physical_Impossibility_of_Death_in_the_Mind_of_Someone_Living
are un contract cu perenul?
arta la ora actuala are un contract oportunist cu
prezentul. picturile acestea surprind cu
un realism de necrezut situatia politica actuala din romania. artista pare un fel de caragiale feminin contemporan.
nu mi se pare nimic de ras.
dela radiosantul clasic, la telesantz, si, mai nou acum, fotosant.
merge la otv.
sa fie la ei, acolo !
- Ceausescu - escu
- Iliescu - escu
- Constantinescu - escu
- Basescu - escu
e si normal sa le placa de Elene...
E un fel de traditie a -escilor.
"Nu este vina nimanui ca mai multe femei cu acest nume si-au asumat raspunderea sa reprezinte sursa de inspiratie pentru barbatii din fruntea tarii" - ha??? imi vine sa rad, daca nu ar fi trist.
daca tablourile ar fi fost pictate atunci... ati traiti atunci? ce ati facut atunci? din punct de vedere creativ vorbind? din punct de vedere al impactului social? sa atunce cu piatra cei carora nu le pute gura. oricum, atunci nu erau nici udre, nici brucani, nici mazari. existenta lor acum e ecoul si consecinta elenelor comuniste din noi.
cred ca daca vomitam pe o coala de hartie iesea ceva mai valoros artistic decat porcariile astea...
... lipseste, totusi, un tablou din minunata opera: acela in care Marilena depune un sarut fix in ...talpa Elenei Ceausescu, pentru a sublima personajul.
Daca ar fi trait in epoca de aur cred ca Marilena ar fi pupat-o // pe Elena zilnic si i-ar fi dedicat cate un tablou lunar.(editat de HotNews.ro)
Nu o sa judec estetic opera, pentru ca poate ca nu sunt cea mai potrivita sa fac asta. Dar ma intreb de ce ar purcede cineva la un demers atat de inutil. Ai pictat multe ipostaze, a trecut primavara si vara si a inceput sa ninga si au trecut si anii :-) Ai dobandit ceva din asta? O sa ramana ceva din asta? Dincolo de un disconfort de-o clipa pentru unii dintre noi?