Selari este o strada a povestilor sentimentale si adevarate: cu zona de bordeluri la unul dintre capete, cu crasma unde canta Cristian Vasile, cu iubirea dintre celebrul cantaret si Zaraza. Cu ocazia lansarii volumului Lipscani. Ghid turistic & de chefuri, Eugen Istodor s-a transformat, vreme de doua ore, intr-un "ghid" prin istoriile Lipscaniului, din care nu a lipsit nici strada Selari.

Strada SelariFoto: art-historia.blogspot.com

"Strada Selari e una cu povesti sentimentale si adevarate, placute si femeiesti, nemuritoare prin cantecele ce se cantau aici. Spre capat era zona de bordel. Tot acolo era pe vremuri crasma unde canta Cristian Vasile. Acolo se pare ca Zaraza s-a indragostit de Cristian Vasile, de vocea lui".

Povestea sentimentala si trista, nemuritoare, a refacut-o Cartarescu. Eu v-o rezum: se spune ca dragostea era atat de puternica, incat Cristian Vasile si Zaraza stateau nedespartiti. Zavaidoc, un alt cantaret al epocii, era invidios pe aceasta voce si pe aceasta iubire, pentru ca popularitatea lui Zavaidoc palea. A pus doi gealati sa-l captuseasca bine pe Cristian Vasile. Lucru care nu s-a intampla, pentru ca gealatii lui Zavaidoc s-au indragostit de vocea lui Cristian Vasile, i-au facut rau insa Zarazei, au omorat-o. Cristian Vasile, din acel moment, n-a mai cantat. Cenusa Zarazei a baut-o si a ramas si fara coardele vocale, pentru ca a inghitit tot soiul de substante inflamabile.

A doua poveste sentimentala si fragila a Selariului se leaga de numele Pauna. Este vorba de sotia domnitorului Stefan Cantacuzino. Suntem la 1713-1714. Stefan Cantacuzino, dupa nenumarate intrigi si sfori trase la Istanbul, il leaga si il trimite la turci pe Constantin Brancoveanu. Pauna, sotia lui, desi i se construise un palat, innebuneste. Este perpetuu mustrata de acest episod, o ia razna. Nebunia nu mai vede nici palat, nici nimic. Dupa o vreme, Stefan Cantacuzino dispare in istorie, este mazilit si, cu nebunia Paunei "incep" domniile fanariote.