In primul rand, multumesc tuturor pentru comentariile la postul anterior.

Asadar. In prima seara, nenea de la hotel, cu pasaportul meu in mana ma intreaba senin:”Aaaa, portughez?” Zic nu. Daca scrie Romania pe pasaport, e dificil de banuit ca provin din Portugalia. Portugalia diferit de Romania, ii mai zic. Romania egal Europa de Est…, continui usor stuporat lectia de geografie, incercand sa fac introducerea catre Nastase, Nadia etc.. “C`est assez, zice el dand din mana. Sunteti deja celebri la noi”.

Nu am mai pus intrebari, dar am realizat ceea ce voia sa zica. Langa Sena, la doi pasi de Notre Dame, duminica pe la pranz, doi politisti trageau de o femeie rroma care cersea. Femeia racnea din toate puterile, unul din politisti tinea Cartea de Identitate in mana, vizibil. Am recunoscut formatul imediat. Romania.

In fata Sacre Coeur, nu doar senegalezii incercau sa iti lege snurul de mana si sa te usureze de eventuale bratari samd, ci si doi domni care vorbeau intre ei romaneste.”Pa copiii mei daca te mint, l-am facut pe fraier si am baut pe banii lui pana la 3 dimineata”, ii spunea primul, celuilalt.

Montmartre e fascinant. Daca ar fi sa revin in Paris, Montmartre ar fi zona in care mi-as cauta gazda. Am discutat si cu doi romani, ingineri in Paris de cativa ani. Castiga binisor (aproape 3000 eur lunar) dar dupa ce isi achita chiria si utilitatile, nu raman cu mai mult de 1000 de eur. Amandoi mi-au spus ca mai raman cel mult doi ani acolo, dupa care revin in tara. Cetatenii altor state sunt totusi, altfel priviti in tara lui Egalite, Fraternite etc.

Metroul lor mi se pare urat si murdar. La statia de metrou Opera, azi dimineata (luni) pe la 7 un soricel astepta probabil si el metroul, fara sa se sinchiseasca de cei 3-4 calatori.

La Louvre, cred ca jumatate din vizitatori erau asiatici. Se fotografiau in orice pozitie, cumparau toate suvenirurile -kitsch, dar putini intrau propriu-zis in muzeu. Fotografii la piramida centrala, langa micul Arc de Triumf si gata. Un hot dog si plecau spre Place de la Concorde.

Presa de la ei e infinit mai putin isterica decat cea de la noi. Ma refer la presa mai serioasa, nu la tabloide. Am intrat si pe la cateva agentii imobiliare si am discuat despre preturile de la ei. Maine am sa pun si poza, acum sunt abia “aterizat”.

A propos de aterizare, am asteptat peste 5 ore in aeroport (Blue Air) si am primit compensatie un voucher de 5 euro. Cand am intrebat de regulamentele CE care spun ca peste 5 ore ai dreptul si la compensatii mai substantiale, mi s-a spus ca nu.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.